Banca centrală a lui Bashar al-Assad a transportat cu avionul 250 de milioane de dolari în numerar la Moscova, într-o perioadă de doi ani în care dictatorul sirian de atunci era îndatorat Kremlinului pentru sprijinul militar, iar rudele sale cumpărau în secret active în Rusia, scrie news.ro.

Publicat:16.12.2024, 09:20

Financial Times a descoperit înregistrări care arată că regimul lui Bashar al-Assad, în timp ce se confrunta cu o lipsă disperată de valută, a transportat bani gheaţă în greutate de aproape două tone, în bancnote de 100 de dolari şi de 500 de euro, pe aeroportul Vnukovo din Moscova pentru a fi depuse la băncile ruse sancţionate, între 2018 şi 2019.

Transferurile neobişnuite de la Damasc subliniază modul în care Rusia, un aliat crucial al lui Assad, care i-a acordat sprijin militar pentru a-şi prelungi regimul, a devenit una dintre cele mai importante destinaţii pentru banii sirieni, pe măsură ce sancţiunile occidentale i-au scos din sistemul financiar.

Opoziţia şi guvernele occidentale au acuzat regimul lui Assad că a jefuit bogăţiile Siriei şi a recurs la activităţi criminale - cum ar fi traficul de droguri - pentru a finanţa războiul şi propria înavuţire.

Transporturile de numerar către Rusia au coincis cu faptul că Siria a devenit dependentă de sprijinul militar al Kremlinului, inclusiv din partea mercenarilor grupului Wagner, iar familia extinsă a lui Assad a început să cumpere proprietăţi de lux în Moscova.

„Rusia a fost un paradis pentru finanţele regimului Assad timp de ani de zile”, a declarat Eyad Hamid, cercetător principal la Programul sirian de dezvoltare juridică, menţionând că Moscova a devenit un „hub” pentru eludarea sancţiunilor occidentale impuse după ce Assad a reprimat brutal revolta din 2011.

Fuga lui Assad la Moscova, în timp ce rebelii se apropiau de Damasc, i-a înfuriat chiar şi pe unii foşti loialişti ai regimului, care văd în aceasta o dovadă a interesului personal urmărit în primul rând de Assad.

AVIOANE CU BANI

Între martie 2018 şi septembrie 2019, regimul Assad a trimis în Rusia transporturi masive de bancnote americane şi euro. Înregistrările comerciale ruseşti de la Import Genius, un serviciu de date privind exporturile, arată că pe 13 mai 2019, un avion care transporta 10 milioane de dolari în bancnote de 100 de dolari trimise în numele băncii centrale a lui Assad a aterizat pe aeroportul Vnukovo din Moscova.

În februarie 2019, banca centrală a trimis cu avionul 20 de milioane de euro în bancnote de 500 de euro.

În total, au existat 21 de zboruri din martie 2018 până în septembrie 2019 cu o valoare declarată de peste 250 de milioane de dolari.

Nu au existat astfel de transferuri de numerar între banca centrală a Siriei şi băncile ruseşti înainte de 2018, potrivit înregistrărilor, care încep în 2012.

O persoană familiarizată cu datele băncii centrale siriene a declarat că rezervele valutare erau „aproape zero” în 2018. Dar, din cauza sancţiunilor, banca a trebuit să facă plăţi în numerar, au adăugat aceştia. Ea a cumpărat grâu din Rusia şi a plătit pentru servicii de tipărire a banilor şi cheltuieli de „apărare”, a spus persoana respectivă.

Înregistrările ruseşti arată că exporturi regulate din Rusia către Siria - cum ar fi transporturi de hârtie securizată şi de bancnote siriene noi de la compania tipografică de stat rusă Goznak şi transporturi de componente militare ruseşti de înlocuire pentru Ministerul Apărării din Siria - au avut loc în anii dinaintea şi după ce o cantitate mare de bancnote a fost trimisă la Moscova. Cu toate acestea, nu există nicio înregistrare conform căreia cei doi creditori ruşi care au primit bancnotele de la Damasc în 2018 şi 2019 ar fi primit alte transporturi de numerar în vrac din Siria sau din orice altă ţară pe parcursul unei perioade de zece ani.

PRIMA-DOAMNĂ A SIRIEI SE PRICEPE LA FINANŢE

Chiar şi în condiţiile în care cuferele statului sirian au fost distruse de război, Assad şi asociaţii săi apropiaţi au preluat, în ultimii şase ani, controlul personal asupra unor părţi esenţiale ale economiei devastate a ţării, au declarat persoane care cunosc îndeaproape funcţionarea regimului.

Prima-doamnă Asma al-Assad, fost bancher la JP Morgan, şi-a construit o poziţie puternică, influenţând fluxurile de ajutor internaţional şi conducând un consiliu economic prezidenţial secret.

Assad şi acoliţii săi au obţinut, de asemenea, venituri din traficul internaţional de droguri şi din contrabanda cu combustibil, potrivit SUA.

Sub Assad, corupţia nu a fost o chestiune marginală sau un efect secundar al conflictului, ci a fost un mod de guvernare, spune un expert.

Transferurile de numerar siriene au provocat anterior sancţiuni din partea Washingtonului. În 2015, Trezoreria SUA i-a acuzat pe fostul guvernator al băncii centrale siriene Adib Mayaleh şi pe un angajat al băncii centrale pe nume Batoul Rida că au facilitat transferuri masive de numerar pentru regim către Rusia şi că au gestionat afaceri legate de combustibil pentru a obţine valută străină. De asemenea, Rida a fost acuzat de SUA că a încercat să procure nitrat de amoniu chimic din Rusia, care este utilizat în bombele chimice.

DOUĂ BĂNCI RUSEŞTI ŞI UN AJUTOR IRANIAN

Înregistrările arată că banii lichizi livraţi Moscovei în 2018 şi 2019 au fost livraţi la Russian Financial Corporation Bank sau RFK, un creditor rus cu sediul la Moscova controlat de Rosoboronexport, compania rusă de stat pentru exportul de arme.

În martie 2018, înregistrările arată că banca centrală a Siriei a transferat, de asemenea, 2 milioane de dolari către o altă bancă rusă, TsMR Bank, care a fost, de asemenea, sancţionată de SUA.

În timp ce instituţiile financiare ruse primeau bani din Siria, Iranul, celălalt susţinător internaţional al lui Assad, a pus la punct scheme pentru a direcţiona valută forte către regimul asediat. Principalii finanţatori ai lui Assad au ocupat poziţii importante în aceste companii, conform înregistrărilor corporative analizate de FT.

Yassar Ibrahim, cel mai apropiat consilier economic al lui Assad, este acţionar la o societate libaneză numită Hokoul SAL Offshore, alături de sora sa Rana, care a fost, de asemenea, sancţionată de SUA.

Potrivit Trezoreriei SUA, Hokoul este condusă de Corpul Gardienilor Revoluţiei Iraniene - Forţa Quds şi de grupul militant libanez Hezbollah pentru a transfera sute de milioane de dolari „în beneficiul regimului brutal Assad”. 

În timp ce cordonul de sancţiuni occidentale a forţat regimul să iasă din sistemul bancar în dolari, înregistrările corporative analizate de FT arată că locotenenţii-cheie ai lui Assad au continuat să transfere active în Rusia.

20 DE APARTAMENTE CUMPĂRATE LA MOSCOVA

În 2019, FT a relatat că familia extinsă a lui Assad a cumpărat din 2013 cel puţin 20 de apartamente de lux în Moscova folosind o serie complexă de companii şi acorduri de împrumut.

Şi încă din mai 2022, Iyad Makhlouf, vărul matern al lui Assad şi maior în serviciile de informaţii siriene, a înfiinţat o societate imobiliară în Moscova, deţinută în comun cu fratele său geamăn Ihab şi numită Zevelis City, arată înregistrările corporative ruseşti.

Rami Makhlouf, un alt frate a lui Iyad, a fost cel mai important om de afaceri al regimului; la un moment dat, se credea că acesta controla peste jumătate din economia Siriei prin intermediul unei reţele de companii, inclusiv reţeaua de telefonie mobilă SyriaTel. Însă, după ce Rami a căzut în dizgraţia regimului în 2020, sirienii care cunosc bine regimul spun că Iyad şi Ihab au rămas apropiaţi de Bashar şi de soţia acestuia, Asma.

Documentele corporative arată că Zevelis City a fost înfiinţată de o rusoaică angajată a bancherului siriano-rus Mudalal Khoury, sancţionat de SUA, care a fost acuzat de SUA că a facilitat mişcări mari de bani din Siria în Rusia în numele regimului Assad. Khoury pare să fi jucat un rol esenţial în integrarea intereselor regimului în sistemul financiar al Rusiei, iar în 2015 Trezoreria SUA a declarat că Khoury „a avut o lungă asociere cu regimul Assad şi reprezintă interesele financiare şi de afaceri ale regimului în Rusia”.

Având în vedere presiunea cu care s-a confruntat Assad din partea guvernelor occidentale, în special din partea SUA, timp de mai bine de un deceniu, Assad a ştiut întotdeauna că nu va fi niciodată o companie acceptabilă în ţări occidentale şi ştia că dacă se va termina, se va termina prost. Aşa că a avut la dispoziţie ani de zile pentru a încerca să sustragă bani şi pentru a înfiinţa sisteme care să fie paradisuri sigure de încredere, conchide un expert citat de FT.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.