Banca Centrala Europeana ar putea taia ultimul canal de finantare a bancilor grecesti, potrivit unei informatii de ultima ora, transmite BBC. Mentinerea \'\'umbrelei\'\' planului de asistenta din partea creditorilor era de fapt una dintre conditii, cu solvabilitatea bancilor, pentru acordarea unor imprumuturi de urgenta. bancile elene depind de asistenta financiara a BCE, (ELA). Consiliul Bancii Centrale se reuneste duminica. Probabil Grecia va anunta "o vacanta fortata a bancilor" luni si introducerea unor masuri de control al capitalului, a declarat o sursa pentru BBC.
Ce sanse sunt sa se propage efectul Grecia in zona euro
Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a dat asigurari ca zona euro ''va face tot ce se poate pentru a evita orice risc de propagare'' a crizei grecesti
Grecia, care risca sa nu poata rambursa 1,5 miliarde de euro Fondului Monetar International (FMI) pe 30 iunie si care a decis sa organizeze un referendum privind propunerile creditorilor sai, provocand o ruptura a negocierilor, va intampina ''mari dificultati in urmatoarele zile'', a prezis Schaeuble.
El a dat totusi asigurari ca multi alti confrati ai sai, ca Grecia ramane ''membra a zonei euro'.
''Destinul'' Greciei este de a ramane in zona euro, de unde ''nici o tara nu doreste iesirea sa'', a afirmat, de asemenea, ministrul francez de finante, Michel Sapin.
''Grecia este un membru cu drepturi depline al zonei euro'', a declarat ministrul irlandez Michael Noonan, precizand ca ''nu ii este teama pentru euro''.
La randul sau, omologul lor finlandez, Alexander Stubb, a spus ca ''intelege dificultatile cu care se confrunta grecii'', dar ca nu este foarte nelinistit in legatura cu o propagare a crizei grecesti, deoarece tarile din zona euro sunt mult mai bine pregatite, decat acum cativa ani, pentru a face fata unei astfel de situatii.
Ministrul de finante austriac, Hans Jorg Schelling, a declarat duminica ca Grexitul pare aproape inevitabil, dupa refuzul ministrilor de finante ai Eurogrupului de a prelungi programul de asistenta financiara pentru Grecia dupa 30 iunie, informeaza Reuters si AFP.
"Grecia este singura responsabila pentru esecul negocierilor", a afirmat Hans Jorg Schelling, in Die Presse, transmite Agerpres.
Iesirea Greciei din zona euro "pare in prezent aproape inevitabila", iar acest lucru ar fi posibil doar daca Atena va cere prima sa paraseasca UE si alte tari vor fi de acord cu solicitarea sa, a daugat el.
Premierul Alexis Tsipras a anuntat vineri seara organizarea, la 5 iulie, a unui referendum in legatura cu acceptarea sau nu a conditiilor puse de creditorii Greciei, conditii pe care el le-a calificat drept "umilitoare".
"Consecintele pentru tarile din zona euro nu sunt nici pe departe atat grave cum sunt pentru Grecia. Este clar ca o tara nu poate sub nicio forma sa santajeze Comisia Europeana si tarile din zona euro", a mai spus Schelling.
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat ca Grecia trebuie sa ramana parte a zonei euro, precizand ca este in contact cu liderii zonei pentru a preveni iesirea Atenei din uniunea monetara.
''Grecia este si trebuie sa ramana membra a zonei euro'', a scris Tusk pe Twitter. Grecia risca sa intre marti in incapacitate de plata. Tusk precizeaza ca este in contact cu liderii din zona euro pentru a asigura integritatea zonei, formata din 19 state, dupa ce ministrii de finante din 18 tari membre ale zonei s-au intalnit la Bruxelles fara omologul lor grec.
Referendumul propus de Tsipras, aprobat de parlament
Referendumul propus de guvernul grec, privind ultima oferta de acord facuta Greciei de catre creditorii, a fost aprobat de majoritatea parlamentului grec, relateaza AFP, Reuters si DPA.
In fata parlamentarilor, premierul Alexis Tsipras a estimat ca ''poporul va spune un mare NU ultimatumului, dar in acelasi timp un mare DA Europei solidaritatii''.
Conservatorii din cadrul partidului Noua Democratie si socialistii PASOK (Miscarea Socialista Panelena) au votat impotriva, la fel si comunistii (KKE) si partidul centrist Potami.
Fostul premier grec Antonis Samaras, conservator, a estimat ca referendumul din 5 iulie va sfarsi prin a impinge Grecia in afara zonei euro.
Potrivit textului propunerii pentru referendum, grecii vor trebui sa spuna "DA" sau "NU" masurilor propuse vineri guvernului Tsipras de catre creditorii Atenei.
Seisme financiare in serie
In cursul saptamanii care separa tara de referendum, Grecia, din lipsa de bani, va fi expusa riscului unor seisme financiare in serie:
30 iunie
- tara risca sa nu ramburseze catre FMI un imprumut de 1,5 miliarde de euro
- inceteaza planul de asistenta financiara de care beneficiaza Atena din 2012.
Urmatoarele zile
- BCE ar putea taia ultimul canal de finantare a bancilor grecesti.
Mentinerea ''umbrelei'' planului de asistenta era de fapt una dintre conditii, cu solvabilitatea bancilor, pentru acordarea unor imprumuturi de urgenta.
Dupa luni de zile de negocieri fara rezultat, UE si FM i-au prezentat Atenei saptamana aceasta o prelungire cu cinci luni a programului de ajutor, cu un pachet financiar de 15,5 miliarde de euro de imprumuturi (12 miliarde de euro de la europeni si 3,5 miliarde de la FMI), in schimbul unor reforme si masuri de economii bugetare. Guvernul grec a considerat suma ca ''inadaptata'', suficienta doar pentru a-si acoperi rambursarile in urmatoarele luni catre creditori, si conditiile neadecvate pentru a permite o relansare a economiei tarii.