Nascut Joseph Ratzinger, in Germania, Benedict avea 78 de ani atunci cand, in 2005, a devenit unul dintre cei mai in varsta papi alesi vreodata. A condus Biserica Catolica timp de mai putin de opt ani, pana in 2013, cand a demisionat, fiind primul suveran pontif din ultimii 600 de ani care a facut un astfel de pas. In cea mai mare parte a pontificatului sau, Biserica Catolica s-a confruntat cu acuzatii privind abuzuri ale preotilor asupra copiilor, scrie stirileprotv.ro

Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit sambata, la varsta de 95 de ani.

„Rottweilerul lui Dumnezeu”

Agentiile de presa Reuters si AFP prezinta momentele care au marcat viata si pontificatul lui Benedict, care a demisionat in 2013, fiind primul suveran pontif din ultimii 600 de ani care a facut un astfel de pas.

Benedict al XVI-lea a fost ales papa la 19 aprilie 2005 pentru a-i succeda popularului Ioan Paul al II-lea, care a condus Biserica Catolica timp de 27 de ani. Benedict a fost primul papa german din ultimii 1.000 de ani. Cardinalii l-au ales din randul lor, cautand continuitate si ceea ce unul dintre ei a numit "o persoana de incredere".

Nascut in 1927, Joseph Ratzinger a predat teologia timp de 25 de ani in Germania inainte de a fi numit arhiepiscop de Munchen. Timp de aproape alti 25 de ani, in calitate de cardinal, Joseph Ratzinger a fost sef al biroului pentru doctrina al Vaticanului, Congregatia pentru Doctrina Credintei (CDF). Un conservator teologic intransigent, Ratzinger a parasit Germania si postul sau de arhiepiscop de Munchen in 1982 pentru a conduce CDF. Actiunile sale disciplinare impotriva preotilor din America Latina care promovau Teologia Eliberarii, de influenta marxista, i-au adus porecla de "Rottweilerul lui Dumnezeu".

Un administrator slab care a recunoscut o "lipsa de hotarare in guvernare si in luarea deciziilor", Benedict a avut un pontificat de opt ani marcat de pasi gresiti si de un scandal de scurgere de informatii. Ca sef al Bisericii Catolice, a aparat o linie conservatoare, in special in ceea ce priveste avortul, homosexualitatea sau eutanasia.

El i-a iritat pe musulmani, sugerand ca islamul este in mod inerent violent. I-a infuriat pe evrei prin reabilitarea unui negationist al Holocaustului si a provocat consternare internationala cand a spus ca utilizarea prezervativelor in lupta impotriva SIDA nu face decat sa agraveze problema.

Scandalul „Vatileaks”

Scandalul "Vatileaks" din 2012 a contribuit la destramarea pontificatului sau. Paolo Gabriele, majordomul lui Benedict al XVI-lea, a dezvaluit documente secrete care au scos la iveala o Curie romana (''guvernul'' Vaticanului) afectata de intrigi, coruptie si lipsa de rigoare financiara.

Dar renuntarea sa la pontificat, anuntata in limba latina la 11 februarie 2013, a fost o decizie personala legata de slabirea fortelor sale si nu de presiunea scandalurilor, a asigurat fostul papa intr-o carte de confidente publicata in 2016.

Scandalurile legate de abuzurile asupra copiilor au afectat cea mai mare parte a pontificatului sau, dar i se atribuie meritul de a fi initiat procesul de disciplinare sau de expulzare a preotilor violatori, dupa o atitudine mai laxa in timpul lui Ioan Paul al II-lea.

El a ordonat o ancheta privind abuzurile din Irlanda, care a dus la demisia mai multor episcopi. L-a sanctionat disciplinar pe preotul Marcial Maciel, intre timp decedat, fondatorul ordinului catolic Legionarii lui Hristos si unul dintre cei mai cunoscuti abuzatori din cadrul Bisericii. Vaticanul, sub conducerea papei Ioan Paul al II-lea, nu luase masuri impotriva lui Maciel, in ciuda dovezilor coplesitoare ale infractiunilor sale.

In 2022, un raport independent din Germania, tara natala a lui Benedict al XVI-lea, a sustinut ca acesta nu ar fi luat masuri in patru cazuri in perioada in care a fost arhiepiscop de Munchen, intre 1977 si 1982. Fostul papa a recunoscut, intr-o scrisoare personala emotionanta, ca au avut loc erori si a cerut iertare. Avocatii sai au argumentat intr-o replica detaliata ca nu a fost direct vinovat.

„In realitate, sunt mai mult un profesor”

Confuzia legata de cei "doi papi" a fost accentuata de decizia lui Benedict de a continua sa poarte vesminte albe si de a fi cunoscut ca "papa emerit". Polarizarea rezultata i-a determinat atat pe conservatorii, cat si pe liberalii Bisericii sa ceara modificari ale legislatiei ecleziastice pentru a reglementa functiile si statutul fostilor papi.

Benedict a scris peste 60 de carti intre 1963, cand era preot, si 2013, cand a demisionat din fruntea Bisericii Catolice. ''In realitate, sunt mai mult un profesor, o persoana care reflecteaza si mediteaza asupra unor chestiuni spirituale'', a declarat Benedict dupa demisie, scrie Agerpres, citand Reuters si AFP.

Canta la pian si avea o preferinta pentru Mozart si Bach. In calitate de muzician clasic, a dezaprobat rock and roll-ul ca fiind "o expresie a pasiunilor josnice" si a numit odata muzica populara "un cult al banalitatii". Si papei Francisc ii place muzica clasica, dar apreciaza cantecele pop italiene de la inceputul anilor 1960 si iubeste si muzica tango din Argentina sa natala.

Ultima inregistrare video cu Benedict al XVI-lea, difuzata de Vatican in august, cu ocazia vizitei traditionale a noilor cardinali, arata un barbat slabit, purtand un aparat auditiv, care nu mai poate vorbi, dar cu o privire inca vie.