Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, a declarat că le va lăsa copiilor săi mai puțin de 1% din averea sa, considerând că este mai bine ca aceștia să își construiască propriul succes decât să moștenească sume uriașe. Această tendință devine din ce în ce mai comună printre miliardarii din tehnologie, care aleg să doneze cea mai mare parte a averii lor în scopuri filantropice, conform Fortune, scrie libertatea.ro

Bill Gates: „Am decis că nu ar fi o favoare pentru ei” 

Într-un interviu acordat podcastului Figuring Out With Raj Shamani, Bill Gates a explicat că deciziile privind moștenirea sunt personale, însă el a ales să nu le lase copiilor săi sume mari de bani.  

„În cazul meu, copiii mei au primit o creștere și o educație grozavă, dar mai puțin de 1% din averea totală, pentru că am decis că nu ar fi o favoare pentru ei”, a spus Bill Gates.   

Miliardarul a adăugat că nu dorește să creeze o „dinastie” și că nu îi obligă pe copii să conducă Microsoft, ci vrea să le ofere șansa de a-și construi propriile cariere și succese. 

„Nu vrei ca ai tăi copii să fie vreodată confuzi cu privire la sprijinul tău pentru ei și dragostea ta pentru ei. Așadar, cred că trebuie să le explici de timpuriu filosofia ta: că îi vei trata pe toți în mod egal și că le vei oferi oportunități incredibile, dar că cea mai mare chemare pentru aceste resurse este să se întoarcă la cei mai nevoiași prin intermediul fundației”, a subliniat Bill Gates.

Cât înseamnă 1% din averea lui Bill Gates 

Însă, chiar și 1% din averea lui Bill Gates îi va plasa pe cei trei copii ai miliardarului în top 1% – definit de consultanții imobiliari globali Knight Frank ca fiind o persoană cu o avere de 5,8 milioane de dolari sau mai mult.

Asta pentru că, potrivit Bloomberg Billionaire’s Index, averea lui Bill Gates valorează 162 de miliarde de dolari, iar 1% din această valoare netă înseamnă 1,62 de miliarde de dolari. Gates a dezvăluit anterior pentru Daily Mail că fiecare dintre copiii săi va primi „doar” 10 milioane de dolari, explicând că le oferă astfel oportunități, dar fără să le „umbrească” identitatea.   

Copiii lui Bill Gates și-au văzut părinții luptând pentru cauze precum eradicarea poliomielitei, salubrizarea apei și vaccinurilor împotriva bolilor mortale, pentru a numi doar câteva dintre eforturile de care tatăl lor speră că vor fi „mândri”. 

„Am văzut cazuri în care copiii chiar le spun părinților lor să fie mai filantropi. Cred că generația tânără se împotrivește uneori ideii de a moșteni averea”, a mai adăugat cofondatorul Microsoft. Filantropia, noul trend în rândul miliardarilor tech Bill Gates nu este singurul miliardar din tehnologie care nu își lasă averea moștenire.   

Laurene Powell Jobs, văduva lui Steve Jobs, a declarat că averea de miliarde de dolari moștenită de la fondatorul Apple nu va fi transmisă celor trei copii ai lor.  

„Mi-am moștenit averea de la soțul meu, căruia nu i-a păsat de acumularea de avere. Fac acest lucru în onoarea muncii sale și mi-am dedicat viața pentru a face tot ce pot pentru a o distribui eficient, în moduri care să ridice indivizii și comunitățile într-un mod durabil”, a spus ea pentru New York Times, în 2020. 

„Dacă trăiesc suficient de mult, se termină cu mine”, a mai adăugat Laurene Powell Jobs. Averea lui Steve Jobs era estimată la 7 miliarde de dolari în 2011, anul în care acesta a murit. La fel, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a anunțat că își va dona aproape întreaga avere, în loc să o lase moștenire celor patru copii ai săi.  

Bill Gates a concluzionat că această abordare devine tot mai frecventă în industria tech.   

„Cred că oamenii care au făcut averi din tehnologie sunt mai puțin dinastici. Așa că își vor lua capitalul și vor dona o mare parte din el. Poți avea ideea de a-ți dona capitalul sau doar de a-ți dona câștigurile. Iubesc orice formă de filantropie, dar sectoarele din domeniul tehnologiei sunt, probabil, cele mai agresive în a dona cea mai mare parte a capitalului”, a subliniat miliardarul. Această tendință subliniază o schimbare de perspectivă în rândul miliardarilor, care preferă să sprijine cauze globale în loc să creeze dinastii financiare.