Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, estimează că progresul în domeniul inteligenței artificiale (IA) va reduce semnificativ rolul oamenilor în multe sarcini tradiționale, inclusiv în medicină și educație. Schimbarea poate să aibă loc în mai puțin de un deceniu, scrie digi24.ro.

Într-un interviu recent acordat comediantului Jimmy Fallon la emisiunea „The Tonight Show” de la NBC, Gates a descris un viitor în care oamenii nu vor mai fi necesari „pentru majoritatea lucrurilor”, deoarece tehnologia IA va îndeplini cu ușurință sarcini care în prezent necesită abilități umane specializate. 

„Astăzi, expertiza în domenii precum medicina și educația rămâne valabilă”, a spus Gates, adăugând că aceste domenii depind de „un medic excelent” sau „un profesor excelent”. Însă în următorul deceniu, „sfaturi medicale excelente și meditații excelente” vor deveni gratuite și la îndemâna tuturor, a afirmat miliardarul. 

Gates a dezvoltat această viziune despre o nouă eră pe care o numește „inteligență gratuită” într-o conversație de luna trecută cu Arthur Brooks, un profesor de la Harvard cunoscut pentru cercetările sale despre fericire. 

„Este foarte profund și chiar puțin înfricoșător, pentru că se întâmplă foarte repede și nu există o limită superioară”, i-a declarat Gates lui Brooks. 

Există dezbateri considerabile despre rolurile viitoare ale oamenilor într-o societate dominată de IA. În timp ce unii analiști sugerează că inteligența artificială va ajuta în principal omenirea să devină mai productivă și potențial să creeze noi oportunități economice și locuri de muncă, alții își exprimă îngrijorarea cu privire la stabilitatea locurilor de muncă. 

Mustafa Suleyman, CEO-ul Microsoft AI, crede că transformarea muncii de către IA va avea un impact „extrem de destabilizator”. În cartea sa din 2023, „The Coming Wave”, Suleyman scrie: „Aceste instrumente vor augmenta doar temporar inteligența umană. Ne vor face mai inteligenți și mai eficienți pentru o perioadă și vor debloca cantități enorme de creștere economică, dar ele înlocuiesc fundamental munca”. 

În ciuda recunoașterii potențialelor perturbări, Gates rămâne optimist cu privire la contribuțiile pozitive ale AI, inclusiv progresele în tratamentele medicale, soluțiile climatice și educația pe scară largă. 

Cu toate acestea, el recunoaște că anumite activități vor rămâne întotdeauna specifice oamenilor. „Vor exista unele lucruri pe care le rezervăm pentru noi înșine”, i-a spus Gates lui Fallon, citând activitățile de divertisment ca exemple. „Dar în ceea ce privește fabricarea lucrurilor, mutarea lucrurilor și cultivarea alimentelor, în timp, acestea vor fi practic probleme rezolvate”

Miliardarul a afirmat că, dacă ar lansa astăzi un startup, ar urmări o companie „centrată pe IA”. „Astăzi, cineva ar putea strânge miliarde de dolari pentru o nouă companie de IA plecând doar de la câteva idei schițate”, spunea Gates pentru CNBC, în septembrie anul trecut.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.