Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a luat luni decizia, dupa ce Patriarhia Constantinopolului a recunoscut autocefalia Bisericii din Ucraina.

Sinodul Bisericii Ruse s-a reunit luni la Minsk si a decis ca este imposibila mentinerea comuniunii euharistice cu Patriahia de la Constantinopol. Rusii au lansat acuzatii grave, vorbind despre încalcarea canoanelor bisericesti si recunoasterea unor episcopi si clerici asupra carora s-a aruncat anatema.

Biserica Rusa se refera la recunoasterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene de catre Constantinopol, decizie care scoate practic ortodocsii din aceasta tara de sub controlul Moscovei.

Patriarhia ecumenica de la Constantinopol, cea mai înalta autoritate canonica din lumea ortodoxa, a anuntat ca recunoaste independenta Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în pofida opozitiei din partea Patriarhiei Moscovei, precum si din partea Kremlinului.

Aceasta protectie a ortodocsilor se va face prin ‘mijloace exclusiv politice si diplomatice’, a subliniat Peskov, adaugând:‘aceasta în cazul în care autoritatile ucrainene nu reusesc sa mentina situatia sub control si în limitele legalitatii, daca situatia devine urâta si violenta’.

‘Am avertizat în repetate rânduri ca suntem foarte îngrijorati de aceste decizii care provoaca o schisma în ortodoxie’, a continuat Peskov, sustinând ca Biserica Ortodoxa Rusa nu intentioneaza sa se ‘amestece în dialogul dintre biserici’ în Ucraina.

‘Ortodoxia este una dintre religiile din Rusia si tot ceea ce se întâmpla în lumea ortodoxa face obiectul unei atentii deosebite din partea guvernului rus’, a subliniat el.

Patriarhia Constantinopolului a decis joi recunoasterea unei Biserici ortodoxe independente în Ucraina, punând capat celor 322 de ani de tutela religioasa rusa, dar punând si întrebarea despre viitorul a milioane de credinciosi în aceasta tara, unde Biserica Ortodoxa Rusa se bucura de o influenta înca mare.

Autoritatile ucrainene au încercat sa linisteasca opinia publica, afirmând ca vor sa evite un ‘razboi religios’ si ca guvernul va respecta alegerea parohiilor care decid sa ramâna loiale Patriarhiei Moscovei.

În Ucraina, Biserica Ortodoxa subordonata Patriarhiei Moscovei este cea mai mare comunitate religioasa prin numarul de parohii, dar tot mai multi ucraineni se alatura Bisericii subordonate Patriarhiei Kievului, autoproclamata dupa independenta tarii în 1991.

Deseori tensionata, relatia dintre aceste doua biserici a fost exacerbata de criza ruso-ucraineana marcata de anexarea Crimeii de catre Rusia în martie 2014, urmata de conflictul din estul separatist al Ucrainei, care a facut mai mult de 10.000 de morti.

Patriarhia Moscovei, care a denuntat o ‘schisma’ si o ‘catastrofa’, a avertizat ca în urma acestei decizii ar putea aparea probleme în Ucraina, câtiva clerici ai parohiilor loiale Moscovei i-au chemat pe credinciosi sa fie gata sa-si apere bisericile si manastirile.