Polonia suspecteaza „implicarea” Rusiei in raspandirea bacteriei Legionella si aparitia epidemiei de legioneloza (boala legionarilor) din Rzeszow, aproape de granita cu Ucraina. Aici au murit deja sapte oameni si peste 100 au fost depistati pozitiv cu Legionella, transmite digi24.ro.

Potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), exista risc de infectie oriunde se pot crea picaturi fine de apa, de exemplu la dusuri si robinete, unitati spa sau cazi cu bule de aer, turnuri de racire si condensatoare utilizate pentru aerul conditionat, fantani ornamentale etc. 

Agentia de securitate interna din Polonia investigheaza daca focarul de legioneloza ar putea fi rezultatul unei manipulari intentionate a sistemului de apa, au declarat vineri autoritatile. 

Bacteria care provoaca boala a fost gasita la 113 pacienti spitalizati in Rzeszow si in zona inconjuratoare, au declarat autoritatile sanitare. Cele sapte persoane care au murit aveau varste cuprinse intre 64 si 95 de ani si aveau si alte probleme de sanatate.

Coordonatorul adjunct al serviciilor speciale, Stanislaw Zaryn, a declarat pentru agentia de presa PAP ca agentia de securitate interna investigheaza epidemia pentru a exclude o activitate intentionata. Desi a descris acest lucru ca fiind de rutina, el a spus ca trebuie verificate diverse scenarii. Printre acestea se numara si excluderea oricarei posibile implicari a Rusiei, a spus el. 

Vineri dimineata, radioul privat RMF a relatat ca ofiterii Agentiei de Securitate Interna (ABW) verificau sistemele locale de apa si ca, pana in prezent, nu au gasit niciun motiv pentru a suspecta un sabotaj. 

Legioneloza sau boala legionarilor, cauzata de bacteria legionella, poate duce la o forma severa de pneumonie. Cea mai frecventa forma de transmitere este inhalarea aerosolilor contaminati care se produc cand sunt jeturi de apa sau vapori din surse de apa contaminate, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). 

Primarul din Rzeszow, Konrad Fijolek, a declarat joi ca autoritatile testeaza probe de apa din reteaua de apa pentru a detecta legionela, iar rezultatele vor fi cunoscute saptamana viitoare. 

Intre timp, municipalitatea a crescut la maximum nivelurile de clor, raze UV si ozon folosite pentru tratarea apei. Sistemul de apa va fi, de asemenea, filtrat si dezinfectat, a spus el. 

Potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), rata de deces in randul pacientilor care fac boala legionarilor este de aproximativ 5-10 %. Nu toate persoanele expuse la legionella dezvolta boala, riscul de a se imbolnavi din cauza bacteriei legionella fiind mai mare in cazul celor cu boli subiacente, al fumatorilor si al persoanelor in varsta. Simptomele debuteaza in general intre a doua si a zecea zi de la infectare, insa, in cazuri rare, pot trece si trei saptamani pana la aparitia lor. 

Printre primele simptome se numara de obicei febra, frisoanele, durerile de cap si durerile musculare, urmate de o tuse seaca si de dificultati de respiratie care pot avansa rapid spre pneumonie severa. In jur de o treime din pacienti au si diaree sau voma, iar la aproximativ jumatate din pacienti apar stari de confuzie sau delir. Majoritatea pacientilor trebuie sa fie spitalizati si tratati cu antibiotice adecvate. Pentru diagnosticare trebuie realizate teste de laborator specifice.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: