Pe 6 august, respectiv 9 august 2022 se implinesc 77 de ani de la bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki.

Publicat:06.08.2022, 08:17

In fiecare an, in Japonia au loc ceremonii oficiale pentru a comemora bombardamentele de la Hiroshima si Nagasaki in care si-au pierdut viata sute de mii de oameni.

Cand a fost bombardata Hiroshima

Hiroshima a fost primul oras din istorie care a fost distrus de o bomba nucleara. Pe 6 august 2022 se implinesc 77 de ani de la momentul in care Statele Unite au lansat prima bomba nucleara asupra unui oras.

Pe 6 august 1945 o bomba atomica, cunoscuta sub numele de „Little boy” a fost aruncata la ora locala 8:15, asupra orasului Hiroshima din avionul B-29, numit „Enola Gay”, pilotat de colonelul Paul W. Tibbets Jr.

In urma exploziei, orasul a fost distrus in proportie de 90%.

Cand a fost bombardata Nagasaki

Dupa atacul de la Hiroshima, americanii au crezut ca japonezii vor renunta la razboiul din oceanul Pacific impotriva Statelor Unite, insa acest lucru nu s-a intamplat si, drept urmare, americanii au lansat a doua bomba.

Pe 9 august 1945 a fost lansata bomba cunoscuta cu numele de „Fat boy” din avionul B-29, „Bockscar”, la ora locala 11:03.

Pe 15 august 1945, imparatului Japoniei, Hirohito a anuntat la radio, capitularea Japoniei, terminandu-se astfel, cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Pe 2 septembrie 1945, la bordul navei americane USS Missouri s-a semnat armistitiul dintre Japonia si Statele Unite ale Americii.

De ce au fost bombardate Hiroshima si Nagasaki

Lansarea bombardamentelor catre orasele Hiroshima si Nagasaki s-a produs la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

La momentul lansarii bombelor, desi in Europa razboiul se incheiase de pe 9 mai prin capitularea Germaniei, Japonia si Statele Unite ale Americii inca erau in conflict.

Harry S. Truman, presedintele Americii la acea vreme a decis sa foloseasca cele doua bombe impotriva Japoniei pentru a preveni un eventual atac al Japoniei si pentru a incheia razboiul.

Efectele bombelor de la Hiroshima si Nagasaki

Numarul total al deceselor in urma atacurilor de la Hiroshima si Nagasaki nu a putut fi stabilit cu exactitate.

Potrivit unor raporte au fost intre 129.000 si 240.000 de victime in urma lansarii celor doua bombe. Jumatate din decese s-au produs in primele zile ale atacurilor, iar celelalte au survenit la cateva luni sau ani, din cauza arsurilor, a radiatiilor si a cancerul care s-a declansat.

In anii urmatorii a crescut riscul de leucemie, iar in 1950 s-au inregistrat cele mai multe decese.

Tot din cauza atacurilor a crescut riscul de a dezvolta cancer de san, tiroidial si de plamani.

In 1957, autoritatile din Japonia au anuntat primul caz de cancer tiroidial, iar in 1972 au fost diagnosticati aproximativ 3.800 de oameni.

Potrivit datelor, cancerul a debutat la femeile cu varsta cuprinsa intre 22 si 30 de ani.

Tot in urma bombardamentului s-au inregistrat cresteri ale cazurilor de anemie si au aparut cicatricile cheloide si cataracta.

Complicatii aparute la nastere

Din cauza bombardamentului s-a inregistrat o rata crescuta a mortalitatii infantile si a nou nascutilor.

Potrivit unui studiu realizat pe 98 de femei insarcinate, care locuiau la 2 kilometrii de orasele distruse, au avut complicatii la nastere care au dus la decesul fatului sau daca reuseau sa nasca, la scurt timp, copii mureau.

Mai mult decat atat, unul din patru bebelusi nascut din parintii care au supravietuit bombardamentului avea probleme cognitive,in urma caruia dobandeau un handicap de viata.

Efecte negative asupra mediului inconjurator

In momentul in care bombele au explodat, au distrus totul in jur, ramanand in urma doar pustietate.

Insa, in anul 1946, oamenii s-au bucurat cand au inceput sa rasara flori de oleandru.

Pe masura ce treceau anii, nivelul de radiatii scadea, iar zona era considerata ca fiind sigura pentru locuit.

In 2010, orasele au fost reconstruite si in Hiroshima erau aproximativ 1,2 milioane de locuitori, iar in Nagasaki erau aproximativ 445.000.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: