Brazilia a inregistrat cea mai ridicata temperatura din istoria masuratorilor sale meteorologice, 44,8 grade Celsius, in contextul in care mai multe regiuni ale tarii sud-americane se confrunta cu un val de caldura sufocanta, transmite BBC, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:21.11.2023, 20:48

Aceasta temperatura record a fost inregistrata duminica in Aracuai, un oras din statul federal Minas Gerais din sud-estul Braziliei.

Astfel de conditii meteo fara precedent au fost atribuite fenomenului El Nino si schimbarilor climatice.

Meteorologii brazilieni au prognozat ca valul de caldura va scadea putin in intensitate pe parcursul acestei saptamani.

Potrivit Institutului National de Meteorologie (INMET), doar in trei capitale ale unor state federale braziliene temperaturile se vor mai apropia de 40 de grade Celsius, a raportat CNN Brasil.

Aceasta agentie guvernamentala a precizat ca temperatura de 44,8 grade Celsius masurata in Aracuai a doborat precedentul record de caldura din Brazilia, care era de 44,7 grade Celsius si care fusese stabilit in 2005.

Valul de caldura a generat coduri rosii in intreaga tara, cu aproape o luna inainte de inceperea verii in emisfera sudica. Consumul de energie in Brazilia a crescut pana la niveluri record in contextul in care locuitorii tarii folosesc mai des aparate de aer conditionat incercand sa se racoreasca.

Din cauza temperaturilor ridicate, cantareata americana Taylor Swift si-a anulat unul dintre concertele programate la Rio de Janeiro dupa ce unei admiratoare i s-a facut rau si a murit inaintea unui spectacol, vineri.

Un studiu oficial publicat in urma cu doua saptamani a aratat ca temperatura medie din Brazilia a depasit valorile medii istorice pentru perioada iulie-octombrie.

Vremea extrema este pe cale sa devina tot mai frecventa si mai intensa in multe zone ale lumii din cauza schimbarilor climatice.

Potrivit oamenilor de stiinta, valurile de caldura au devenit mai lungi si mai intense in multe regiuni, iar aceasta evolutie va continua sa se manifeste atat timp cat oamenii elibereaza in continuare in atmosfera emisii cu efect de sera.

In aceasta perioada, Terra se afla in etapa fenomenului meteorologic El Nino, in timpul caruia temperaturile globale cresc de obicei.