Începutul verii 2025 a adus temperaturi extreme în aproape toată Europa, iar incendiile de vegetație au făcut deja prăpăd în mai multe țări lovite de valul de caniculă. Asta în timp ce, responsabilii politici ai UE se întreabă dacă acum este momentul potrivit pentru a impune noi obiective climatice, potrivit Politico, conform hotnews.ro.
Luni, în timp ce Europa „ardea” sub valul de caniculă, șefii de personal ai celor 27 de comisari ai UE au avut o reuniune în care și-au exprimat ezitările cu privire la înaintarea în această săptămână a unui obiectiv climatic preconizat pentru 2040, conform Politico, care citează persoane familiarizate cu reuniunea.
Comisia a făcut deja mai multe concesii în propunerea sa, cedând în fața temerii unei reacții politice negative față de obiectivele climatice noi și ambițioase. În special, executivul UE dorește să permită țărilor să transfere o parte limitată din reducerea poluării prin investiții în țările mai sărace, mai scrie sursa citată.
Răsturnările de situație din cadrul Comisiei survin după o discuție din timpul summitului liderilor UE de săptămâna trecută, în cadrul căreia președintele francez Emmanuel Macron a evocat perspectiva amânării propunerii.
Astăzi, 2 iulie, la Bruxelles, comisarii înșiși se vor întâlni pentru a discuta obiectivul înainte de publicarea unei propuneri finale în cursul zilei.
„Aparent, ne așteptăm la o discuție aprinsă privind alegerea momentului pentru această lege”, a declarat pentru Politico, sub protecția anonimatului, un oficial al Comisiei.
Europa lovită de un val de caniculă
Experții avertizează că mii de persoane riscă să moară fie în timpul valului de căldură care pârjolește zone întinse din Europa, fie din cauza complicațiilor apărute mult după trecerea acestuia.
Un „dom de căldură” s-a instalat pe o mare parte a continentului, „expunând milioane de europeni la un stres termic ridicat”, a declarat Samantha Burgess, specialist în climă la Centrul european pentru prognoze meteorologice.
În timp ce în Spania a fost înregistrat un nou record de căldură pentru lunia iunie, de 46 de grade Celsius, căldura severă a afectat și țări din Balcanii de Vest, unde temperaturile au depășit 40 de grade Celsius. În Turcia, cel puțin 130 de gospodării au fost distruse de flăcări, iar incendiile de vegetație se extind amenințător în trei provincii.
În prezent, avertizări de caniculă sunt în vigoare în anumite părți ale Portugaliei, Italiei și Croației, dar și în Spania, Franța, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Serbia, Slovenia și Elveția. De asemenea, autoritățile din multe țări au emis avertismente de temperaturilor ridicate și pentru următoarea perioadă.
Și în România, meteorologii au anunțat că, în următoarele două săptămâni, vremea va fi în general mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă, cu valori termice ce vor ajunge pe timpul zilei la 39 de grade în unele zone.