Bulgaria, cea mai saraca tara din UE, este cu un pas mai aproape de aderarea la euro, dupa ce, la intalnirea de joi a Eurogrupului, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana au anuntat ca evaluarea ar putea fi finalizata in "aproximativ un an", transmit AFP si Reuters.

Eurogrupul include ministrii de Finante din cele 19 state membre ale zonei euro, tari care sunt si membre ale proiectului uniunii bancare destinat sa consolideze stabilitatea financiara a blocului comunitar.

"Comisia Europeana saluta eforturile Bulgariei de a se alatura zonei euro. Ne asteptam ca BCE sa finalizeze evaluarea sa generala în aproximativ un an", a afirmat letonul Valdis Dombrovskis, vicepresedintele CE, comisarul responsabil pentru moneda euro si dialogul social, precum si pentru stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital. 

Bulgaria îndeplineste toate criteriile nominale pentru aderare la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.). Moneda nationala, leva, este deja legata de euro, inflatia este scazuta, datoria publica este sub media din zona euro si sub limita de 60% din PIB ceruta de UE, iar tara înregistreaza excedent bugetar. 

Dar unele state din zona euro, îngrijorate de faptul ca PIB-ul per capita în Bulgaria este la jumatate fata de media din UE, precum si de impactul coruptiei asupra bancilor bulgare, nu doresc ca Sofia sa adere la zona euro prea curând. 

Primul pas va fi aderarea la uniunea bancara, un proces care va dura aproximativ un an. Å¢arile membre ale uniunii bancare trebuie sa transfere catre organismele UE puterea de a superviza bancile importante si aceea de a se ocupa de solutionarea bancilor cu probleme. Dupa ce procesul este finalizat sub supervizarea BCE, Bulgaria va putea depune cerere pentru aderarea la ERM-2, anticamera zonei euro, unde va ramâne cel putin doi ani. 

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca statele din zona euro si Bruxelles-ul au cerut autoritatilor de la Sofia sa extinda verificarile asupra bancilor si sa accepte ca acestea sa fie supervizate din afara, înainte ca tara sa intre în ERM-2.

Desi, initial, autoritatile de la Sofia insistau ca Bulgaria sa adere la uniunea bancara abia dupa aderarea la ERM-2, se pare ca în cele din urma oficialii bulgari au facut unele angajamente într-o scrisoare trimisa catre autoritatile din zona euro.

Natura exacta a acestor promisiuni nu a fost dezvaluita, însa doi oficiali europeni care au dorit sa-si pastreze anonimatul au apreciat ca scrisoarea este una pozitiva, în conditiile în care include angajamente cu privire la sectorul bancar. 

Însa, în timp ce aderarea Bulgariei la ERM-2 a primit sprijinul cancelarului german Angela Merkel si al presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, BCE a fost mai reticenta, având în vedere ca au trecut doar câtiva ani dupa ce a patra mare banca din Bulgaria a intrat în colaps, ceea ce a declansat demisia guvernatorului Bancii Nationale si alegeri anticipate. 

Ministrul de Finante Vladislav Goranov a facut recent un apel catre statele membre ale zonei euro sa se abtina sa formuleze noi solicitari Bulgariei, care vrea sa devina a 20-a tara membra a zonei euro. 

"În decurs de un an, vom putea sa intram simultan într-o cooperare mai strânsa în cadrul uniunii bancare si ERM. Însa, avem nevoie de angajamente ferme din partea partenerilor nostri ca nu vom intra într-un joc fara sfârsit", a spus Goranov. 

Mecanismul ERM II prevede ca evolutia cursului de schimb al monedei unei tari candidate trebuie sa ramâna într-un interval de variatie de plus/minus 15% fata de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro. 

Bulgaria urmeaza de mai multi ani un regim de austeritate, denumit Consiliul monetar, în conformitate cu care moneda nationala (leva) a fost legata mai întâi de marca germana si ulterior de euro la un curs de schimb fix. Acest sistem a permis tarii vecine sa mentina indicatori macroeconomici stabili si printre cele mai mici datorii publice (26,8% din PIB) din Europa.