Bursa Romana de Marfuri, cel mai vechi operator privat de platforme de tranzactionare a marfurilor din Romania, isi deschide oficial operatiunile in Republica Moldova.

Astfel, BRM doreste sa contribuie la constructia unei piete competitive de energie, transparenta si nediscriminatorie, inclusiv in sectorul gazelor naturale, in beneficiul consumatorilor casnici sau industriali.

Vom fi alaturi de cetatenii Republicii Moldova. Prin prezenta sa, BRM va contribui la intarirea securitatii energetice in Republica Moldova, ajutand la formarea celui mai bun pret pentru consumatorul final, iar in acest fel, la prevenirea oricaror crize pe piata de energie. In acest fel, BRM va ajuta Republica Moldova sa-si onoreze integral obligatiile legate la participarea sa in Comunitatea Energetica Europeana, in beneficiul cetatenilor sai”, se arata intr-un comunicat al BRM.

Astazi, BRM este cel mai mare operator a unei burse de marfuri din Romania, gestionand un volum mediu anual de peste 5 000 de tranzactii, insumand peste 65 TWh, intre altele, cu gaze naturale, energie electrica, produse petroliere, certificate CO2, materiale de constructii sau cereale. BRM este lider de piata in tranzactionarea gazelor naturale in Romania, licitand peste 70% din consumul intern national, iar la nivelul anilor 2018 si 2020 a tranzactionat un procent circa de 90% din consumul national. In perioada 2017-2019 BRM a tranzactionat un total de 65 TWh pe piata gazelor naturale, iar in 2020 a tranzactionat 71 TWh.

Pana la finalul anului 2021, BRM se astepta sa incheie cu un volum de peste 65 TWh. De serviciile BRM in Romania beneficiaza, anual, peste 1500 clienti.

Prin extinderea BRM in Republica Moldova dorim sa intindem o mana de sprijin autoritatilor nationale la formarea si consolidarea unei piete concurentiale a energiei si electricitatii, oferind mecanisme transparente si nediscriminatorii la achizitionarea si comercializarea de produse energetice. Avantajul major al tranzactionarii transparente a energiei pe o piata reglementata este ca preturile se fixeaza in functie de cerere si oferta, iar informatiile despre participantii la piata si volumele tranzactionate sunt accesibile publicului larg, ceea ce nu poate fi decat in beneficiul consumatorilor finali, cetateni sau intreprinderi”, a mentionat Gabriel Purice, Presedinte al Bursei Romane de Marfuri.

Mentionam ca Bursa Romana de Marfuri a fost fondata in 1992 si are drept misiune asigurarea tranzactiilor pentru toate marfurile fungibile, iar pe dimensiunea energetica, BRM este reglementata de ANRE si Autoritatea Romana de Supraveghere Financiara. BRM este un partener constant de dialog pentru Comunitatea Energetica Europeana si initiativele sale in Europa Centrala si de Est in scopul diversificarii surselor de energie si sustinerii consumatorilor prin formarea unor preturi corecte, eficienta economica, competitivitate, transparenta si integritate in sectorul national al gazelor naturale si electricitatii.

Sursa: