Bursele americane și dolarul au crescut la scurt timp după ce, luni, SUA și China au decis să reducă tarifele pentru 90 de zile, scrie știrileprotv.ro.
Dolarul a crescut puternic, urcând cu 1,2% față de un coș al principalelor sale monede similare, oferind o oarecare ușurare pentru o monedă care a fost afectată în ultimele luni de temerile privind impactul economic intern al războiului comercial condus de SUA.
Euro, care a fost un beneficiar major al slăbiciunii recente a dolarului, este în scădere cu 1,3% pe zi, la 1,110 dolari, în timp ce comercianții se repoziționează pentru reducerea tensiunilor comerciale, notează Financial Times.
Bursele americane au crescut luni, după ce principalii oficiali comerciali ai președintelui Donald Trump au negociat în weekend o dezescaladare surprinzător de dramatică a tensiunilor comerciale cu China, reducând tarifele la niveluri mult mai scăzute, ceea ce, potrivit unor economiști, ar putea împiedica o recesiune în SUA.
Dow Jones a închis în creștere cu 1.161 de puncte, sau 2,81%. Indicele mai larg S&P 500 a câștigat 3,26%, iar indicele Nasdaq Composite, axat pe tehnologie, a urcat cu 4,35%. Cei trei indici majori au înregistrat fiecare cea mai mare creștere într-o singură zi din ultima lună.
„Raliul puternic al pieței de astăzi reflectă știrile neașteptat de pozitive privind tarifele”, a declarat Keith Lerner, strateg șef de piață la Truist Advisory Services, într-o notă de luni. „Mulți investitori nu au fost poziționați pentru acest rezultat, ducând la o creștere semnificativă a pieței”, a adăugat el, potrivit CNN.
Nasdaq, care intrase pe o piață descendentă la 4 aprilie, a închis în creștere cu peste 20% față de cel mai scăzut punct din acest an - ieșind din piața sa descendentă și marcând începutul unei noi piețe ascendente. (O creștere de 20% de la un minim recent marchează, în general, o piață ascendentă).
Nasdaq și-a revenit rapid în ultimele săptămâni, deși indicele a scăzut încă cu aproximativ 3,1% în acest an.
Luni, acțiunile americane și-au șters cu greu toate pierderile de la anunțul comercial al lui Trump din 2 aprilie, „Ziua eliberării”, care a impus un tarif de 10% pentru practic toate bunurile care intră în Statele Unite și a stabilit tarife semnificativ mai mari pentru zeci de țări. Trump a suspendat majoritatea acestor tarife la doar câteva zile după intrarea lor în vigoare, dar a majorat taxele la import pentru China - până la 145% pentru majoritatea importurilor chinezești.
Renminbi-ul a crescut
La rândul său, China a majorat tarifele pentru produsele americane la 125%. Războiul comercial tit-for-tat a blocat efectiv comerțul dintre cele două țări, riscând creșteri substanțiale ale prețurilor și penurii. Renminbi-ul a crescut cu 0,1%, la 7,23 Rmb/dolar. Francul elvețian și yenul japonez, ambele monede de refugiu, au slăbit cu 0,4%, respectiv 0,5%.
Trump și secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, au declarat în ultimele săptămâni că tarifele impuse Chinei au crescut nesustenabil de mult și că este necesară o destindere. Însă puțini au crezut că rezultatul discuțiilor dintre Bessent, reprezentantul SUA pentru comerț Jamieson Greer și omologii lor chinezi de la Geneva din acest weekend va fi atât de semnificativ.
Ambele părți au convenit să reducă tarifele cu 115 puncte procentuale, lăsând în continuare taxele considerabil mai mari decât erau înainte ca Trump să preia funcția în ianuarie - dar mult, mult mai mici decât nivelul istoric din ultima lună care a îngrijorat profund întreprinderile, consumatorii, economiștii și investitorii americani.
Aurul a cresut din nou
Prețul aurului a crescut marți pe măsură ce dolarul a scăzut și optimismul inițial cu privire la un armistițiu comercial între Statele Unite și China a scăzut, în timp ce investitorii așteaptă cu nerăbdare datele privind inflația din Statele Unite, care vor fi publicate mai târziu în cursul zilei.
Aurul spot a crescut cu 0,6% la 3.255,09 dolari pe uncie, la ora 1144 GMT, după o scădere de peste 2% în sesiunea anterioară. Contractele futures pe aur din SUA au crescut cu 0,9%, la 3.258,40 dolari. la rândul său, China a majorat tarifele pentru bunurile americane la 125%. Războiul comercial tit-for-tat a oprit efectiv comerțul între cele două țări, riscând creșteri substanțiale ale prețurilor și penurii.