La trei zile de la începerea luptelor de la frontieră dintre Cambodgia și Thailanda, au murit 33 de oameni de ambele părți ale graniței. Phnom Pehn cere vecinului său o încetare imediată a focului, după ce forțele thailandeze au tras proiectile de artilerie grea în mai multe locuri dintr-o provincie la graniță. Între timp analiștii militari scriu că Bangkok-ul ar fi lansat o operațiune pe apă.
Au răsunat explozii și s-au înregistrat cel puțin 5 lovituri cu proiectile de artilerie grea în provincia Pursat din Cambodgia, noaptea trecută. Aceste imagini arată trupele armatei regale thailandeze, care deschid masiv focul asupra pozițiilor cambodgiene.
Thailanda a trimis, printre altele, avioane de luptă F-16 pentru a lovi ținte militare din Cambodgia.
După forțele terestre, acum și Marina intră în luptă, scriu analiștii. Thailanda ar fi lansat o operațiune pe apă după ce forțele cambodgiene au deschis focul, extinzând zona de conflict până în provincia Trat, o regiune de coastă situată lângă Golful Thailandei.
La rândul său Cambodgia desfășoară artilerie și sisteme de rachete cu lansare multiplă în apropierea graniței, pregătindu-se să atace Thailanda.
Tian MACLEOD JI, REPORTER THE ASSOCIATED PRESS: „Ne aflăm la aproximativ 10 kilometri de granița dintre Thailanda și Cambodgia, în apropiere de templul Damong Dong, locul unde au avut loc confruntări între cele două tabere. Zona de aici este aproape complet pustie. Magazinele sunt închise, drumurile sunt goale, cu excepția câtorva vehicule. În spatele meu se vede o școală complet abandonată. De-a lungul drumului am observat vehicule militare.”
De asemenea, oamenii continuă să părăsească satele afectate cel mai mult de schimburile de focuri.
„Sunt speriată. Acum ne strângem lucrurile și suntem gata să plecăm, la fel ca ei, dar încă nu știm unde să mergem. Poate o să mergem la niște rude.”
Peste 138 de mii de persoane s-au evacuat deja din regiunile thailandeze adiacente frontierei, în timp ce în Cambodgia peste 35 de mii de persoane au trebuit să îşi părăsească locuinţele. Ieri la sfârşitul reuniunii cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU de la New York, ambasadorul Cambodgiei la ONU a menționat că ţara sa doreşte o încetare a focului. Ministrul thailandez de externe a declarat sâmbătă, Cambodgia trebuie să dea dovadă de „sinceritate reală pentru a pune capăt conflictului”.
Ambele părţi se acuză reciproc că au deschis focul primele. Thailanda susţine că Cambodgia a vizat infrastructura civilă, inclusiv un spital şi o benzinărie, afirmaţie pe care Phnom Penh a negat-o. Cambodgia acuză forţele thailandeze de utilizarea muniţiilor cu dispersie.
Tensiunile dintre cele două țări au escaladat joi, după ce o mină terestră a explodat în apropierea unui templu aflat într-o zonă disputată și protejată. Cinci soldați thailandezi au fost răniți. Acest incident a reaprins disputele dintre cele două state vecine. Până acum au murit 33 de oameni de ambele părți. În total, bilanţul victimelor îl depăşeşte acum pe cel al precedentei serii de confruntări majore de la frontiera dintre cele două ţări, soldate cu 28 de morţi între 2008 şi 2011.