Canada a „cedat” în faţa lui Donald Trump renunţând la taxa aplicată giganţilor tehnologici care l-a determinat pe preşedintele SUA să întrerupă negocierile comerciale cu statul vecin, a declarat luni, la Washington, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, relatează hotnews.ro.

„Este foarte simplu. Prim-ministrul (Mark) Carney şi Canada au cedat în faţa preşedintelui Trump şi a Statelor Unite ale Americii. Preşedintele Trump ştie cum să negocieze şi ştie că guvernează cea mai bună ţară şi cea mai bună economie a planetei”, a afirmat Karoline Leavitt în cadrul unei conferinţe de presă.

„A fost o greşeală din partea Canadei să dorească să aplice această taxă, care ar fi afectat companiile noastre tehnologice de aici, din Statele Unite”, a adăugat Leavitt.

Negocieri oprite de Trump

Președintele american Donald Trump a oprit, vineri, negocierile comerciale cu Canada și va anunța în curând un nou nivel tarifar pe care țara vecină va trebui să îl plătească, conform declarațiilor făcute chiar de liderul SUA pe platforma Truth Social, vineri, relatează CNN.

Decizia de a pune capăt discuțiilor, care erau în desfășurare de câteva luni, a venit după anunțul Canadei cu privire la introducerea unei taxe pe serviciile digitale, a spus Trump, care a descris-o drept „un atac direct și flagrant la adresa țării noastre”.

„Având în vedere această taxă revoltătoare, încheiem prin prezenta toate discuțiile privind comerțul cu Canada, cu efect imediat. Vom informa Canada cu privire la tariful pe care îl va plăti pentru a face afaceri cu Statele Unite ale Americii în termen de șapte zile”, a declarat președintele SUA.

Concesie făcută in extremis de Canada

Canada a eliminat taxa pe serviciile digitale care viza companiile de tehnologie din SUA, în efortul de a facilita negocierile comerciale cu vecinul său, după ce președintele Donald Trump a descris taxa drept un atac „direct și flagrant”, scrie Financial Times.

Decizia de a renunța la această taxă, de 3% asupra veniturilor pentru cele mai mari companii de tehnologie, a venit cu câteva ore înainte de intrarea acesteia în vigoare, pe 30 iunie.

„Abrogarea taxei pe serviciile digitale va permite ca negocierile privind o nouă relație economică și de securitate cu SUA să facă progrese și să consolideze eforturile noastre de a crea locuri de muncă și de a construi prosperitate pentru toți canadienii”, a declarat ministrul de finanțe al Canadei, François-Philippe Champagne, într-un comunicat emis duminică seară.