Canada va răspunde tarifelor „nejustificate și nefundamentate” impuse de Statele Unite cu un impozit de 25% pe vehiculele americane, a declarat joi, 3 aprilie, premierul canadian Mark Carney, conform The Guardian, potrivit hotnews.ro.
Miercuri, Donald Trump a anunțat taxe vamale extinse asupra unor zeci de țări, dar nu a impus noi taxe comerciale asupra Canadei sau Mexicului. Anterior, însă, Statele Unite au introdus taxe de 25% asupra oțelului, aluminiului și vehiculelor din Canada.
„Acțiunile președintelui vor avea ecouri aici, în Canada, și în întreaga lume”, a declarat prim-ministrul canadian într-o conferință de presă. „Toate sunt nejustificate, neîntemeiate și, în opinia noastră, greșite.”
Ca răspuns la politica comercială a Statelor Unite, Carney a spus că guvernul său va impune taxe pe vehiculele care nu sunt conforme cu acordul SUA-Mexic-Canada (USMCA), încheiat de Trump în 2020. Noile taxe nu vor afecta piesele auto și nu vor avea impact asupra componentelor vehiculelor provenite din Mexic, partener comercial al Canadei.
Tarifele canadiene vor afecta mașinile și camioanele ușoare fabricate cu mai puțin de 75% piese nord-americane, aproximativ 10% din toate vehiculele expediate din Statele Unite în Canada, ceea ce reprezintă aproape 67.000 de vehicule pe an, notează AFP, potrivit Agerpres.
Nou-alesul prim-ministru a menționat conversațiile recente cu președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, precum și cu liderii europeni și oficiali comerciali, în cadrul unei încercări mai ample de a redirecționa relațiile comerciale de la Statele Unite, în căutarea unor relații comerciale „libere și echitabile”.
„Dacă Statele Unite nu mai doresc să conducă, Canada o va face”, a spus el, detaliind noi măsuri de sprijin pentru sectoarele afectate de posibile pierderi de locuri de muncă, inclusiv utilizarea banilor generați din taxe pentru a sprijini lucrătorii și companiile. „În această lume nouă, trebuie să avem grijă de noi înșine. Pentru că suntem canadieni, vom avea mereu grijă unii de alții.”
Experții sunt de acord că tarifele susținute asupra sectorului auto, precum și asupra oțelului și aluminiului, ar provoca cele mai mari daune în Ontario – motorul economic al țării și cea mai mare bază de producție.
Deja, o fabrică de automobile din orașul de la graniță Windsor a anunțat o oprire temporară de două săptămâni, o măsură care va afecta peste 3.500 de lucrători.