Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, 26 aprilie, la ora locală 10.00 (11.00, ora Republicii Moldova), potrivit unui anunț al Vaticanului, scrie BBC, potrivit hotnews.ro.
De asemenea, Vaticanul a transmis că sicriul Papei Francisc va fi dus la Bazilica Sf. Petru miercuri dimineață la ora locală 09:00, unde va rămâne până la funeralii, pentru ca oamenii să-i poată aduce un ultim omagiu Suveranului Pontif.
În prezent, sicriul cu trupul neînsuflețit al Papei se află în capela reședinței Santa Marta, unde Francisc a locuit în perioada papalității sale de 12 ani.
Deciziile au fost luate de cardinalii care s-au reunit marți pentru a planifica înmormântarea Papei Francisc. La funeralii vor participa lideri din întreaga lume, înainte de conclavul de luna viitoare pentru alegerea unui nou lider al Bisericii Romano-Catolice.
Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Romano-Catolice, a murit luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paște. Spre deosebire de mulți predecesori, Francisc nu va fi înmormântat în cripta Bazilicii Sfântul Petru, ci în Bazilica Sfânta Maria Majoră din Roma, așa cum și-a dorit. De asemenea, el a cerut să fie înmormântat într-un sicriu simplu din lemn.
Ce se întâmplă în continuare în Biserica Romano-Catolică
Conclavul pentru alegerea unui nou papă începe în Capela Sixtină de la Vatican la 15-20 de zile după decesul papei.
Cardinalii, care sunt închiși la Vatican pe durata conclavului, decid ziua exactă.
Toți cardinalii cu vârsta sub 80 de ani pot lua parte la votul secret. Aceștia au nevoie de o majoritate de cel puțin două treimi plus unu pentru a-l alege pe noul papă, astfel încât votul poate dura mai multe runde, pe parcursul mai multor zile.
La încheierea alegerilor, noul papă este întrebat dacă acceptă demnitatea și ce nume dorește să ia.
Lumea află vestea alegerii unui nou papă atunci când un oficial arde buletinele de vot cu substanțe chimice speciale care generează un fum alb, ce iese pe coșul capelei.
Aceștia folosesc alte substanțe chimice pentru a produce fum negru care indică un vot neconcludent.
Decanul Colegiului Cardinalilor urcă apoi în balconul central al Bazilicii Sfântul Petru pentru a anunța „Habemus Papam” (Avem papă).
Noul papă apare apoi și dă binecuvântarea sa mulțimii din piață.