Cel mai mare cimitir evreiesc din Moldova, cu statut de monument de importanta nationala si cu o istorie de peste 200 de ani, se afla de decenii intr-o stare deplorabila. Capela funerara, criptele si mormintele sunt lasate de izbeliste, peisajul fiind unul dezolant. Responsabilii de la ministerul Culturii, care gestioneaza cimitirul, recunosc ca este nevoie de interventia statului doar ca procesul este complex si necesita multe investitii.
Cimitirul evreiesc din capitala se afla in sectorul Buiucani. Acesta se intinde pe o suprafata de 11 hectare si contine 25 de mii de morminte. Cimitirul a fost infiintat la inceputul secolului al XIX-lea, insa nu a rezistat in timp, jumatate fiind demolat.
Iuliu POLIHOVICI, DIRECTORUL ADJUNCT AL MUZEULUI DE ISTORIE AL EVREILOR: „Aceasta parte pe care o documentam, pe care o vedem, e numai o jumatate din cimitirul adevarat care a fost inainte, partea veche a fost distrusa de puterea sovietica in anii 1950. Cimitirul s-a intins de aici pana la raul Bic.”
Cimitirul, care este monument de importanta nationala acum se afla intr-o stare dezastruoasa. Cea mai mare parte a mormintelor a fost lasata in voia sortii, iar pietrele funerare sunt distruse. Locurile de veci au fost deteriorate si din cauza defrisarii copacilor acum cativa ani, lucrari condamnate de responsabilii de la ministerul Culturii.
Iuliu POLIHOVICI, DIRECTORUL ADJUNCT AL MUZEULUI DE ISTORIE AL EVREILOR: „Se lucreaza, dar statul nu are acea forta pentru a mentine in stare buna tot cimitirul. Noi ce facem e sa curatim aleele de acces.”
In pofida timpului, conditiilor meteorologice, lipsei vizitatorilor si neglijentei autoritatilor aici s-au pastrat cripte construite circa o suta de ani in urma.
Iuliu POLIHOVICI, DIRECTORUL ADJUNCT AL MUZEULUI DE ISTORIE AL EVREILOR: „Este inmormantat Leib Yehuda Tsirelson, rabinul sef al Basarabiei inainte de razboi, care a decedat la primele bombardamente ale Chisinaului in al doilea Razboi Mondial.”
Cimitirul evreiesc este locul de veci si pentru victimele Pogromului din 1903, care a avut loc la Chisinau.
Iuliu POLIHOVICI, DIRECTORUL ADJUNCT AL MUZEULUI DE ISTORIE AL EVREILOR: „Au fost 47 de oameni omorati. A fost atat de mult mediatizat in lumea intreaga incat a devenit un nume propriu, pogromul de atunci in orice limba, este pogrom.”
Totodata, oameni de seama ai poporului evreiesc sunt inmormantati la Chisinau.
Irina SIHOVA, DIRECTORUL MUZEULUI DE ISTORIE AL EVREILOR:„Cum ar fi scriitorul nostru, ultimul scriitor in limba idis Ihil Sraibman, l-am cunoscut personal. A fost un scriitor mare. A fost tradus in limba rusa si romana, dar si in engleza, germana si asa mai departe.”
Sala funerara unde evreii se rugau pentru raposati din cadrul cimitirului este un alt monument aflat in stare jalnica. Nu are acoperis, peretii sunt crapati si se macina, iar usile uriase de fier sunt ruginite si rupte. Si astazi se mai vad urmele razboiului.
Irina SIHOVA, DIRECTORUL MUZEULUI DE ISTORIE AL EVREILOR: „Avem aici urme de gloante. Usa este neschimbata, avem trei usi, sunt autentice.”
Recent din Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturii au fost alocati 200 de mii de dolari pentru a restaura capela funerara.
Sergiu PRODAN, MINISTRUL CULTURII: „Bineinteles acest proiect nu va rezolva toata problema in cimitirul evreiesc din Chisinau. /01:32 Noi suntem la primii pasi in directia corecta, asta nu inseamna ca ne vom misca foarte repede.”
Ministrul Culturii nu ne-a putut spune de cati bani si de cat timp este nevoie, pentru a aduce cimitirul evreiesc in ordine.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.