Numele ales de India pentru operațiunea sa militară împotriva Pakistanului pare încărcat de simbolism religios, transmite adevarul.ro.

„Operațiunea Sindoor” este o referință la vermilionul roșu, sau pudra, pe care multe femei hinduse o poartă pe frunte după căsătorie.

Masacrul din aprilie asupra civililor din Kașmirul administrat de India a lăsat mai multe femei văduve.

În zilele care au urmat atacului, imaginea unei femei întinse lângă trupul neînsuflețit al soțului ei a devenit virală, devenind un simbol al durerii și suferinței îndurate de victimele agresiunii.

Miniștrii apărării și ai afacerilor externe din India au postat pe X o imagine cu numele operațiunii, care înfățișează pulberea roșie.

„Lumea trebuie să dea dovadă de toleranță zero față de terorism”, a scris ministrul indian de externe, S. Jaishankar, pe X.

„Victorie pentru India”, a scris ministrul Apărării, Rajnath Singh, în hindi.

În urma atacurilor Indiei asupra a ceea ce a numit „infrastructură teroristă” în Pakistan și Kashmirul administrat de Pakistan, ministrul indian de externe, Subrahmanyam Jaishankar, a declarat într-o postare pe X că „lumea trebuie să dea dovadă de toleranță zero față de terorism” .

Atacurile de miercuri au avut loc la mai mult de două săptămâni după un masacru de turiști în Kashmirul administrat de India, despre care New Delhi a dat vina pe vecinul său.

Companiile aeriene comerciale evită spațiul aerian pakistanez

Companiile aeriene comerciale se mențin aproape complet departe de spațiul aerian pakistanez, arată Flightradar24.com , după ce India a lansat atacuri în interiorul Pakistanului , o escaladare majoră a tensionilor dintre cei doi vecini.

Pakistanul susține că a doborât avioane Rafale indiene, care se numără printre cele mai performante avioane de vânătoare din lume

Surse din domeniul securității pakistaneze susțin că trei dintre cele cinci avioane indiene doborâte erau avioane de vânătoare Rafale - active prețioase ale Forțelor Aeriene Indiene, achiziționate abia acum câțiva ani, în timp ce New Delhi încerca să-și întărească armata.

CNN nu a confirmat în mod independent afirmațiile Pakistanului.

Înainte de această ultimă escaladare, India avea 36 de avioane Rafale în Forțele Aeriene, achiziționate de la producătorul francez Dassault Aviation.

Avioanele de vânătoare au fost comandate pentru prima dată în 2016 și au început să sosească în 2020. La acea vreme, ministrul indian al apărării, Rajnath Singh, a susținut că noile avioane sunt „printre cele mai bune din lume” și vor face Forțele Aeriene Indiene „mult mai puternice pentru a descuraja orice amenințare care ar putea fi reprezentată la adresa țării noastre”.

La sfârșitul lunii aprilie, India a semnat un acord de 7,4 miliarde de dolari pentru a cumpăra încă 26 de avioane Rafale din Franța, livrarea fiind așteptată începând cu 2030.

Avioanele sunt disponibile în versiuni cu un singur loc sau cu două locuri și pot fi înarmate cu rachete aer-aer, aer-sol și antinavă, precum și cu un tun de 30 mm, potrivit producătorului. Dassault Aviation laudă, de asemenea, sistemul de control al zborului al modelului Rafale, care include capacitatea acestuia de a zbura pe pilot automat în modul de urmărire a terenului în toate condițiile meteorologice.

Rafale nu este un avion stealth (invizibil pe radar), dar este promovat ca având un profil redus, greu de detectat pe radar. De asemenea, are un avantaj distinct - experiența de luptă.

Pilotat de forțele franceze, Rafale a fost folosit în operațiuni din Afganistan, Libia, Mali, Irak și Siria, potrivit site-ului Dassault Aviation.

Ce știm până acum

Oficialii indieni spun că atacurile sale cu rachete au vizat nouă locații atât în ​​Pakistan, cât și în Kașmirul administrat de Pakistan. Atât India, cât și Pakistanul controlează părți din regiunea de frontieră contestată a Kașmirului. India susține că a fost lovită doar „infrastructura teroristă”, nu și locații civile, economice sau militare - dar Pakistanul neagă acest lucru, spunând că civili și moschei au fost lovite în șase locații.

Răspunsul Pakistanului

Pakistanul declară că a doborât cinci avioane ale Forțelor Aeriene Indiene și o dronă în „autoapărare”, susținând că printre avioanele doborâte se numără și avioane Rafale - avioane de vânătoare sofisticate multirol fabricate în Franța. Autoritățile indiene nu au confirmat încă nicio pierdere de avioane, iar CNN nu poate verifica independent afirmația.

Victime

Pakistanul afirmă că atacurile Indiei au ucis opt persoane, inclusiv copii , și au rănit alte 35. Armata indiană a declarat că trei civili din Kașmirul administrat de India au fost uciși în bombardamentele trupelor pakistaneze de peste graniță.

Declanșatorul

În centrul acestei escaladări se află regiunea disputată a Kașmirului — unde bărbați înarmați au luat cu asalt un loc pitoresc luna trecută, ucigând 36 de persoane — majoritatea turiști indieni. Delhi a dat vina pe vecinul său și a acuzat de mult timp Pakistanul că adăpostește grupuri militante care atacă peste graniță. Islamabadul a negat acest lucru și a promis anterior că va riposta împotriva atacatorilor.

De când India, cu majoritate hindusă, și Pakistanul, cu majoritate musulmană, s-au născut în urma sângeroasei împărțiri a Indiei Britanice, cele două națiuni au purtat trei războaie pentru Kașmir. De la ultimul din 1999, au avut loc multiple ciocniri, cel mai recent în 2019 - dar niciunul nu a degenerat din nou în război. Riscurile sunt mari; ambele țări și-au consolidat forțele armate, inclusiv înarmarea cu arme nucleare.

Reacții internaționale

Președintele Donald Trump a numit operațiunea militară confirmată a Indiei împotriva Pakistanului „o rușine”, iar Departamentul de Stat al SUA a declarat că guvernul „monitorizează îndeaproape evoluțiile”. Comunitatea internațională avertizează împotriva altor acțiuni militare, șeful ONU îndemnând cele două țări să „evite o confruntare militară care ar putea scăpa cu ușurință de sub control”. Emiratele Arabe Unite au cerut Indiei și Pakistanului „să dea dovadă de reținere, să dezescaladeze tensiunile și să evite escaladarea ulterioară care ar putea amenința pacea regională și internațională”.Secretarul general al ONU, António Guterres, „și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la operațiunile militare indiene de-a lungul Liniei de Control și a frontierei internaționale cu Pakistanul”.

Yoshimasa Hayashi, secretarul șef al cabinetului japonez, a declarat că Japonia este „profund îngrijorată că acest incident ar putea incita la represalii și ar putea escalada într-un conflict militar la scară largă” și a îndemnat atât India, cât și Pakistanul „să dea dovadă de reținere și să stabilizeze situația prin dialog”.

China și-a exprimat regretul față de acțiunea militară a Indiei împotriva Pakistanului și a declarat că este îngrijorată de evoluțiile actuale.

„India și Pakistanul sunt vecini care nu pot fi mutați și ambele sunt, de asemenea, vecini ai Chinei”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei.

Pe măsură ce conflictul dintre Pakistan și India escaladează, China se află într-o situație diplomatică dificilă.

Timp de săptămâni întregi, Beijingul a urmărit îndeaproape reacțiile reciproce dintre „prietenul său de neclintit” de multă vreme, Islamabad, și New Delhi, un rival regional cu care are o dispută transfrontalieră de lungă durată.

Intensificarea are loc în contextul în care China încearcă să îmbunătățească relațiile cu India, ca parte a unei eforturi diplomatice mai ample de consolidare a legăturilor cu vecinii și partenerii comerciali, pentru a contracara presiunea administrației Trump.

Între timp, Pakistanul este unul dintre cei mai apropiați parteneri ai Chinei și un susținător cheie al Inițiativei sale „Centura și Drumul”. China este principalul furnizor de arme al Pakistanului, armele chinezești reprezentând 81% din importurile de arme ale Pakistanului în ultimii cinci ani, potrivit datelor furnizate de think tank-ul suedez Stockholm International Peace Research Institute.

Pe 27 aprilie, într-o convorbire telefonică cu omologul său, ministrul de externe chinez Wang Yi și-a exprimat sprijinul pentru Pakistan și a declarat că China urmărește îndeaproape evoluțiile dintre cele două țări.

„În calitate de prieten de neclintit al Pakistanului și partener strategic de cooperare permanentă, China înțelege pe deplin preocupările legitime de securitate ale Pakistanului și îl sprijină în protejarea suveranității și intereselor sale de securitate”, a declarat Wang.