Andrei Baciu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii din Romania, a anuntat duminica seara la Digi24, adresa site-ului de unde, de la 1 iulie, va putea fi descarcat certificatul verde COVID, necesar cu precadere pentru inlesnirea calatoriilor in strainatate. El a spus ca guvernul pregateste legislatia aferenta si ca vor exista si alte modalitati prin care cetatenii vor putea ajunge in posesia documentului - va putea fi luat si de la directiile de sanatate publica, de la medicii de familie. Se va organiza, totodata, un call center, dar si un grup de solutionare pentru probleme neprevazute care ar putea aparea si pentru eventuale exceptii.

„Suntem in linie dreapta pentru folosirea acestui certificat digital european pentru COVID-19 sau certificat de calatorie, cum ii mai spunem noi. La 1 iulie, peste cateva zile, va intra in functiune si in Romania, s-a muncit mult in ultimele luni de zile pentru a finaliza toata aceasta procedura”, a spus Andrei Baciu. „Existenta acestui certficat digital european faciliteaza, practic, transportul si calatoria in interiorul spatiului european”, a reamintit secretarul de stat.

Documentul va dovedi ca am trecut prin boala, ca avem imunitate, ca ne-am vaccinat sau ca avem un test negativ la boala. Totul se rezuma la un cod QR, care va putea fi scanat si va facilita trecerea la frontiera.

Certificatul va putea fi descarcat de la 1 iulie de pe platforma pusa la punct de STS si ca va fi disponibila la adresa: certificat-covid.gov.ro.

Pe aceasta platforma vom intra, ne vom face un cont cu o adresa de email si vom primi un link pentru a verifica daca suntem cine pretindem ca suntem. O sa fie necesare cateva date de autentificare pentru a fi siguri ca cel care il solicita este si persoana care il primeste. Accesam acel link si el ne va duce catre platforma respectiva, de unde putem sa descarcam certificatul care va fi valid pentru noi pe una dintre situatiile mai sus enumerate, a aratat Baciu.

Ce fac persoanele care n-au acces la internet

Pentru persoanele care nu au acces la internet, cum s-a procedat si la programare la vaccinare, va exista posibilitatea ca aceste certificate sa poata fi descarcate fizic in doua feluri: fie cu ajutorul medicului de familie, fie cu ajutorul directiei de sanatate publica din judetul aferent. Ele vor putea ridica documentul si in format metric, pe hartie, si va contine si codul QR respectiv, care se scaneaza la punctele de trecere a frontierei.

„Este un lucru foarte simplu, cum facem si cu biletul de avion, mergem sau cu telefonul, sau cu hartie unde este imprimat codul QR. Important este sa existe codul QR, fie ca este o poza pe telefon, pe WhatsApp etc sau pe hartie”, a explicat Andrei Baciu.

El a dat asigurari ca platforma STS este in asa fel conceputa, incat garanteaza ca datele personale raman in tara si nu sunt stocate nici macar la punctul de trecere a frontierei. Prin codurile QR nu se verifica datele, ci autenticitatea lor, si nu se retin date, a punctat secretarul de stat.

Perioada de tranzitie de sase saptamani

Andrei Baciu a precizat ca la nivel european s-a convenit sa existe o perioada de tranzitie de sase saptamani, incepand cu 1 iulie, in care sa poata fi folosite ambele tipuri de documente: pentru vaccinare, de exemplu, va putea fi folosita si adeverinta de vaccinare clasica, in paralel cu certificatul digital european.

„Mai este un element important. Sunt diverse situatii, diverse exceptii pentru care ai nevoie oricum de timp. Sa va dau un exemplu: o persoana care s-a vaccinat undeva in spatiul european cu o prima doza, dupa care vine si se vaccineaza in Romania si solicita imediat dupa vaccinare certificatul care sa-i ateste ca are doza completa de vaccin. Trebuie ca sistemul sa recunoasca cea de-a doua doza ca fiind cea care incheie vaccinarea pentru tipul de vaccin ales”, a aratat Andrei Baciu. 

„Pentru orice fel de situatii speciale, pentru orice fel de exceptii o sa avem si un call-center, unde vor putea suna oamenii care au tot felul de situatii”, a mentionat secretarul de stat.

El a subliniat ca de la 15 august certificatul digital european nu va fi obligatoriu, ci este doar un document care va usura situatia celor care calatoresc, pentru i-ar putea scapa, de pilda, de carantina ce ar putea fi impusa in anumite tari sau la revenirea din anumite tari. Cele trei variante de situatii - vaccinare, trecere prin boala, test - vor dovedi ca posesorul certificatului verde este o persoana care are un risc mai mic de a transmite boala, in conditiile in care situatiile epidemiologice si masurile luate variaza de la o tara la alta. In plus, acest certificat este un instrument unic la nivel european, ceea ce permite economisirea de timp pentru formalitati si evitarea cozilor. 

Andrei Baciu a mai spus ca toate aceste aspecte vor fi reglementate saptamana viitoare printr-o ordonanta de urgenta, care va transpune si regulamentul european in domeniu. „Suntem pregatiti pentru a lansa aceasta platforma”, a asigurat Andrei Baciu.

Sursa: