Procesul intentat pentru fraudă fiscală față de antrenorului lui Real Madrid, Carlo Ancelotti, s-a încheiat joi în Spania, procurorii cerând ca acesta să fie încarcerat pentru patru ani și nouă luni pentru că ar fi ascuns față de autoritățile fiscale spaniole o parte din veniturile sale, informează hotnews.ro.
Ancelotti – care, în calitate de antrenor, a câștigat un număr record de cinci trofee ale Ligii Campionilor, dintre care trei cu Real Madrid – este acuzat că a evitat să plătească peste un milion de euro (1,1 milioane de dolari), bani din venituri pe care nu le-a declarat și pe care i-a obținut din drepturi de imagine în 2014 și 2015, în timpul primei sale perioade la clubul madrilean.
Procurorii susțin că tehnicianul în vârstă de 65 de ani a creat un sistem „confuz” și „complex” de societăți fantomă pentru a-și ascunde câștigurile suplimentare obținute în această perioadă din drepturile de imagine și din alte surse, cum ar fi proprietățile imobiliare, și și-a declarat doar salariul.
„Considerăm că actele de fraudă, disimulare și omisiune sunt dovedite”, a declarat procurorul principal la Înalta Curte de Justiție din Madrid în pledoaria sa finală, adăugând că afirmația lui Ancelotti că nu era conștient de ceea ce se întâmpla este „greu” de crezut.
El și-a menținut cererea ca Ancelotti să fie condamnat la închisoare patru ani și nouă luni. În cadrul sistemului juridic spaniol, procurorii pot adăuga sau renunța la acuzații și pot modifica pedeapsa pe care o cer, în funcție de dovezile prezentate în timpul unui proces.
Cum s-a apărat Ancelotti
Ancelotti a negat că ar fi comis în mod intenționat fraudă fiscală, atunci când a depus mărturie miercuri, în prima zi a procesului.
El a declarat în fața instanței că, la sfatul clubului, a fost înființată o firmă, atunci când a ajuns la Real Madrid, pentru a putea încasa 15% din salariul său anual de șase milioane de euro în drepturi de imagine și că nu și-a dat seama niciodată că acest lucru îi permitea să plătească mai puține taxe.
„La acea vreme, toți jucătorii și antrenorii procedau astfel, părea lucrul corect de făcut”, a spus el, adăugând că fostul antrenor al Realului, Jose Mourinho, avea un aranjament similar.
„Nu mi-am dat seama niciodată că ceva nu era în regulă” până în 2018, când procuratura a deschis o anchetă privind finanțele obținute, a mai afirmat antrenorul lui Real Madrid.
În timpul pledoariilor sale finale de joi, avocatul lui Ancelotti, Carlos Zabala, a declarat că Real Madrid a fost responsabilă pentru „nonsensul contractual” care a cauzat problemele clientului său, clubul încercând să plătească o parte din salariul său prin drepturi de imagine pentru a avea parte de „o impozitare mai convenabilă”.
„Domnul Ancelotti nu a înțeles pe deplin ceea ce semna”, a adăugat el, cerând instanței să îl achite pe antrenorul Realului.
Dosarul ar fi putut fi soluționat fără a se ajunge la proces, dar autoritățile fiscale spaniole au dorit să îl supună pe Ancelotti unei „umilințe publice”, a declarat Zabala.
Procese similare
Procesele anterioare în care au fost implicați fotbaliști s-au soldat cu condamnări cu suspendare, adesea prin intermediul unei înțelegeri extrajudiciare.
Spania a luat măsuri drastice în ultimii ani împotriva vedetelor din fotbal care nu și-au plătit datoriile.
Mourinho a primit o pedeapsă cu suspendare de un an de închisoare, după ce a pledat vinovat de fraudă fiscală în 2019.
Legendarii Lionel Messi și Cristiano Ronaldo au fost găsiți vinovați de evaziune fiscală și au primit pedepse cu închisoarea care au fost anulate pentru că erau la prima abatere.
În 2023, vedeta columbiană Shakira a acceptat o pedeapsă de trei ani cu suspendare și a plătit amenzi în valoare de 7,3 milioane de euro pentru a închide un dosar de fraudă fiscală și a evita procesul.
Procurorii au acuzat-o pe cântăreață că a fraudat statul spaniol cu 14,5 milioane de euro din veniturile obținute între 2012 și 2014, acuzații pe care Shakira le-a negat, afirmând că s-a mutat în Spania pentru a locui acolo permament abia în 2015.
La acea vreme, ea se afla într-o relație cu fundașul Gerard Pique de la FC Barcelona.
Ancelotti a preluat conducerea Real Madrid în 2013, plecând în mai 2015, pentru ca apoi să fie numit la Bayern Munchen în anul următor.
Fostul mijlocaș internațional italian, care în calitate de jucător a câștigat de două ori Cupa Campionilor Europeni cu AC Milan, a condus ulterior Napoli și Everton, iar apoi a revenit la Real Madrid, în 2021.
În afară de succesele sale în Liga Campionilor, el a câștigat titluri de campion național cu Madrid și Milan, în Anglia cu Chelsea, în Germania cu Bayern Munchen și în Franța cu Paris Saint-Germain (PSG).