Administratia Biden i-a cerut joi prim-ministrului canadian Justin Trudeau sa foloseasca „puterile federale” pentru a opri blocada camionagiilor canadieni care protesteaza impotriva restrictiilor anti-Covid aplicate de guvernul de la Ottawa, scrie Reuters. Demonstratiile din Canada i-au inspirat si pe altii, in tari precum SUA, Franta si Australia, sa se alature protestelor care risca acum sa devina o miscare internationala.
Demonstratiile, in care au fost folosite sute de tiruri si camioane pentru a bloca drumuri importante de acces dintre SUA si Canada, au fortat mai multe uzine de automobile sa isi opreasca sau reduca activitatea si au inspirat discutiile legate de organizarea de manifestatii in state de pe alte continente.
Accesul spre trei puncte de trecere a frontierei americano-canadiane – in Michigan, Dakota de Nord si Montana – au fost blocate de camionagii si de alti manifestanti care protesteaza impotriva restrictiilor legate de Covid-19 de partea canadiana a granitei.
Cel mai aglomerat punct vamal din America de Nord este blocat de protestatari
Joi a fost a patra zi in care manifestantii au blocat accesul auto pe Podul Amabasador, care leaga Detroit de Windsor – cel mai aglomerat punct de trecere a granitei din America de Nord.
Mai mult, trecerea frontierei din statul Dakota de Nord a fost si el blocat de protestatarii care si-au parcat tirurile si utilajele agricole in mijlocul drumului care leaga orasele Emerson si Pembina, potrivit Politiei Regale Calare a Canadei.
Intr-un alt incident, accesul dintre statele Alberta si Montana a fost si el blocat de protestatari.

Vama SUA-Canada din statul Dakota de Nord a fost blocat de protestatari cu tiruri si utilaje agricole. Foto: Profimedia Images
Protestele camionagiilor au fost iscate de decizia autoritatilor canadiene de a interzice trecerea frontierei persoanelor nevaccinate daca nu sunt dispuse sa intre in carantina pentru doua saptamani.
„Convoiul libertatii”, cum s-au autointitulat protestatarii, a atras si alti manifestanti care se impotrivesc masurilor de prevenire a raspandirii coronavirusului, care includ reguli precum mandatarea purtarii mastilor de protectie, carantine obligatorii si restrictii impotriva adunarilor publice.
„Vreau ca toate restrictiile sa dispara si nu plec pana nu dispar”, a spus un protestatar din Ottawa pentru CNN, adaugand ca este dispus sa protesteze cat de mult va fi nevoie. „Pot sa incerce sa scape de noi, dar nu plecam.”
Camionagiii au perturbat activitatea Aeroportului International din Ottawa
Blocadele au perturbat transportul de bunuri si a provocat probleme pentru mai multe uzine auto din apropierea granitei dintre SUA si Canada. Ford, General Motors si Stellantis au anuntat ca intampina probleme de productie din cauza protestelor.
Intre 60 si 70 de automobile au fost folosite joi in incercarea de a perturba traficul in zona Aeroportului International din Ottawa. Soferii au incercuit terminalele de sosiri si plecari, potrivit unei declaratii a oficialilor aeroportului.

Intre 60 si 70 de automobile au fost folosite pentru a perturba traficul in jurul Aeroportului International din Ottawa. Foto: Profimedia Images
Oficialii au luat deja mai multe masuri legale pentru a intrerupe demonstratiile.
Primarul orasului Windsor a declarat pentru CNN ca, in decursul zilei de vineri, se vor face demersuri pentru obtinerea unui ordin judecatoresc impotriva protestatarilor. Daca manifestantii „nu sunt dispusi sa plece”, primarul orasului a spus ca vor fi folosite camioane de tractare si alte echipamente la „mutarea vehiculelor din drum”, pentru a redeschide vama.
„Punctul acesta de trecere este prea important pentru economia nationala a ambelor tari”, a mai spus primarul. „Milioane de oameni de ambele parti ale granitei au ce manca datorita acestui punct de trecere.”
„Exista posibilitatea izbucnirii violentelor” - oprirea demonstratiilor, o operatiune delicata
Daca protestatarii nu vor pleca, ordinul judecatoresc le va oferi politistilor mai multa autoritate in felul in care vor raspunde pentru a rezolva situatia. Cu toate acestea, primarul a admis faptul ca oprirea manifestatiilor este o operatiune delicata.