Descopera care sunt regulile pentru trecerea frontierei in tarile din Uniunea Europeana. De asemenea, afla cat alcool si cate tigari poti transporta in bagaj.
Cetatenii romani, conform conditiilor stabilite, beneficiaza de posibilitatea de a calatori in statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Schengen si Spatiului Economic European. La trecerea frontierei catre aceste destinatii, cetatenii romani au obligatia de a se legitima cu documente valabile precum cartea de identitate sau pasaportul.
Reguli pentru trecerea frontierei in UE
Este important de mentionat ca exista o lista specifica a statelor care permit intrarea pe baza cartii de identitate.
In ceea ce priveste dreptul de libera circulatie in strainatate, cetatenii romani trebuie sa se asigure ca nu se afla in niciunul din cazurile care limiteaza exercitarea acestui drept.
Avand statutul de cetateni ai Uniunii Europene, romanii au avantajul de a beneficia de un control minim la trecerea frontierei. Acest control consta in efectuarea unei verificari rapide si imediate a documentelor de calatorie pentru a stabili identitatea persoanei.
Verificarea se desfasoara pe un culoar special amenajat pentru cetatenii Uniunii Europene si Spatiului Economic European. De asemenea, este important de mentionat ca Politia de Frontiera nu aplica stampila de intrare sau iesire in sau din tara pe documentul de calatorie.
Cu toate acestea, politistii de frontiera pot efectua controale mai riguroase sau suplimentare asupra persoanelor, mijloacelor de transport sau obiectelor acestora, fie aleatoriu, fie pe baza unor analize de risc. In orice situatie, aceste controale se desfasoara in conformitate cu legislatia in vigoare.
In cazul in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile de iesire din tara, seful punctului de trecere a frontierei poate dispune intreruperea calatoriei.
Membrii de familie ai cetatenilor romani, care nu detin cetatenia Uniunii Europene, pot parasi teritoriul Romaniei cu un pasaport valabil si viza de intrare, cu exceptia situatiilor in care obligativitatea vizei este eliminata conform legii.
Cu toate acestea, un membru de familie care nu este cetatean al Uniunii Europene, dar detine un document valabil care atesta rezidenta intr-un stat membru (ca membru de familie al unui cetatean al Uniunii Europene), este scutit de obligativitatea obtinerii unei vize.
In cazul in care cetatenii romani minori doresc sa paraseasca tara, trebuie sa respecte prevederile Legii 248/2005.
Politica Frontierei Romaniei recomanda cetatenilor romani sa respecte termenul de sedere in statele de destinatie si sa se informeze in prealabil, la reprezentantele diplomatice ale tarilor respective din Romania, cu privire la conditiile particulare de intrare si sedere in fiecare dintre aceste state, potrivit Politiei de Frontiera.
Este important de mentionat ca exista o lista a statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Schengen si Spatiului Economic European.
Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Danemarca, Estonia, Franta, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Portugalia, Polonia, Romania, Spania, Suedia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. Cele 26 de state membre ale Spatiului Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Lista statelor care permit intrarea pe baza cartii de identitate cuprinde: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Cat alcool si cate tigari poti transporta in bagaj
De obicei, accizele trebuie platite in tara unde se consuma alcoolul si tutunul. Cu toate acestea, persoanele fizice beneficiaza de exceptii atunci cand calatoresc in tarile UE.
Aceste exceptii se aplica atata timp cat produsele achizitionate sunt destinate uzului personal si nu pentru revanzare. Taxele (TVA si accizele) sunt incluse in pretul pe care il platiti in tara in care cumparati produsul, astfel incat nu vi se vor percepe taxe suplimentare in alte tari din UE.
Cu toate acestea, pentru a determina daca produsele sunt cumparate in scop personal, autoritatile vamale din UE pot verifica unele aspecte, cum ar fi detinerea unei intreprinderi comerciale sau ocuparea intr-o astfel de intreprindere, modul in care sunt ambalate si transportate produsele si cantitatea de produse pe care le transportati.
Din acest motiv, fiecare tara din UE poate stabili propriile valori orientative pentru cantitatile de produse din tutun si bauturi alcoolice pe care le puteti aduce in tara.
Daca autoritatile vamale va suspecteaza ca transportati produse care nu sunt destinate uzului personal sau sunt destinate revanzarii, este posibil sa fiti nevoit sa dovediti ca ati cumparat produsele pentru dumneavoastra (prezentand, de exemplu, dovada achizitionarii). Daca nu puteti furniza dovezi suficiente, este posibil sa vi se ceara sa platiti taxe suplimentare in tara de destinatie sau sa vi se confiste produsele.
Cate tigari si cat alcool poti transporta dintr-o tara UE in alta
Fiecare tara din UE poate stabili propriile valori orientative pentru cantitatile de produse din tutun si bauturi alcoolice pe care le puteti aduce in tara, dar aceste valori nu pot fi mai mici decat urmatoarele:
- Tigari – 800 tigarete – 40 de pachete
- Tigari de foi (trabucuri cu o greutate maxima de 3 grame fiecare) – 400 bucati
- Trabucuri – 200 bucati
- Tutun - 1 kg
- Bauturi spirtoase (de exemplu whiskey sau gin) - 10 litri
- Vin alcoolizat (cum ar fi sherry sau Porto) - 20 de litri
- Vin - 90 de litri (din care numai 60 de litri pot fi de vin spumant)
- Bere - 110 litri
Pentru calatorii cu varsta sub 17 ani, se aplica reguli mai stricte care pot varia intre tari.
In ceea ce priveste TVA-ul si accizele la intrarea in UE dintr-o tara din afara UE, puteti aduce produse cu dumneavoastra fara a plati TVA si accize, atata timp cat acestea nu sunt destinate revanzarii si respectati limitele mentionate mai sus. Aceeasi regula se aplica si in cazul in care veniti din Insulele Canare sau din alte teritorii in care normele UE privind TVA-ul si accizele nu se aplica.
Cate tigari si cat alcool poti aduce dintr-o tara din afara UE
Asadar, iata care este cantitatea de alcool permisa in bagaj atunci cand intrati an UE dintr-o tara care nu este membra, potrivit europa.eu:
- 4 litri de vin si 16 litri de bere.
- 1 litru de bauturi spirtoase cu un continut de alcool de peste 22% vol. (cum ar fi vodca sau ginul) sau 1 litru de alcool nediluat (alcool etilic) cu un continut de alcool de 80% vol. sau mai mult.
- 2 litri de vin alcoolizat (cum ar fi sherry sau Porto) sau vin spumant.
Fiecare dintre cantitatile mentionate reprezinta totalul de alcool pe care il puteti transporta din aceasta categorie de bauturi alcoolice - puteti distribui aceasta cantitate dupa preferintele dumneavoastra. De exemplu, puteti aduce 4 litri de vin, 16 litri de bere, 0,5 litri de bauturi spirtoase si 1 litru de vin alcoolizat sau 4 litri de vin, 16 litri de bere si 2 litri de vin spumant.
Limita superioara pentru produsele din tutun poate consta in 200 de tigarete, 100 de tigari de foi, 50 de trabucuri sau 250 g de tutun. In schimb, limita inferioara poate consta in 40 de tigarete, 20 de tigari de foi, 10 trabucuri sau 50 g de tutun.
Este permis sa combinati aceste produse din tutun in orice mod doriti, dar fara a depasi limita totala. De exemplu, daca mergeti in tari din UE care aplica limita superioara, puteti transporta 50 de tigari de foi si 25 de trabucuri, aceasta fiind cantitatea totala la care aveti dreptul.
Cu cate tigari poti trece granita
In functie de tara pe care o vizitati in Uniunea Europeana, exista limite mai mari sau mai mici pentru produsele din tutun. Anumite tari precum Bulgaria, Croatia, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Ungaria aplica limite inferioare doar pentru pasagerii care calatoresc pe mare si pe uscat, in timp ce Estonia si Romania le aplica tuturor pasagerilor.
Este important de mentionat ca informatiile mentionate mai sus sunt orientative si reprezinta in general limitele superioare. Pentru cele mai recente informatii cu privire la cantitatile de tutun, este recomandat sa verificati limitele indicate de autoritatile vamale din tara UE in care calatoriti.