Pe 25 martie, Vladimir Putin a anuntat ca Rusia va amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului, aliatul sau in razboiul din Ucraina. O luna mai devreme, Rusia si-a suspendat participarea in Tratatul Nuclear New Start, incheiat cu SUA. Noua incordare a muschilor nucleari ai Rusiei se inscrie deja intr-un tipar, pe care il putem regasi inca de la inceputul razboiului, scrie hotnews.ro.
Cu planul de invazie rapida dat peste cap de rezistenta consolidata a armatei ucrainene si cu Vestul mai unit ca niciodata in fata agresiunilor sale, Vladimir Putin a scos pe masa ceea ce nu se cuvine, de 75 de ani incoace, in niciun razboi: optiunea nucleara. Daca UE, SUA si NATO au detonat lovituri economice si optiuni militare care in istoria diplomatiei fata de Rusia echivaleaza cu niste bombe, liderul incoltit de la Kremlin a raspuns intr-un stil care nu ar mai trebui sa uimeasca pe nimeni: cu o amenintare si mai mare.
Cat de serios este, insa, Vladimir Putin, si ce inseamna de fapt ordinul sau, adresat duminica ministrului Apararii Serghei Soigu si comandantului armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, de a pune fortele strategice de descurajare ale Rusiei intr-un grad ridicat de alerta?
Formularea ambigua a lui Putin i-a lasat pe oficialii si analistii din Occident, dar si din Rusia, scarpinandu-se nedumeriti in cap. Probabil, acesta a fost si unul din scopurile lui Putin: sa semene teama si nesiguranta. Ce a ordonat de fapt Putin, atunci cand a dispus ca fortele rusesti de descurajare, adica cele care sunt inarmate cu focoase nucleare, sa fie puse in „regim special de mobilizare de lupta”?
Citeste continuarea pe Panorama.ro.