Catedrala Notre-Dame din Paris, devastata de un incendiu violent, luni seara, a rezistat flacarilor puternice care au provocat prabusirea unei turle si a acoperisului. Cauza incendiului de la Notre-Dame nu este cunoscuta deocamdata, dar procurorii francezi spun ca, cel mai probabil, focul a izbucnit accidental. Desi pompierii au reusit sa stinga incendiul dupa mai bine de 16 ore, edificiul istoric vizitat de peste 12 milioane de turisti anual nu este inca in afara pericolului, relateaza Business Insider.

Intreaga structură din lemn a Catedralei Notre-Dame a absorbit cantități uriașe din apa folosită de pompieri pentru a stinge flăcările. Franck Riester, ministrul francez al Culturii, a declarat că încă mai există riscuri. „Structura principală a clădirii a fost salvată, dar încă este foarte instabilă. Seara trecută, după cum am văzut, două treimi din acoperiș au ars, o turlă s-a prăbușit în interiorul catedralei.”

Riester a adăugat că brigada de pompieri și arhitecții sunt acum îngrijorați de cum va rezista structura catedralei, îmbibată cu apă. „Totul este foarte fragil, iar clădirea este construită cu multă finețe, astfel încât dacă o parte din ea s-ar prăbuși, ar fi afectată întreaga construcție”, a spus acesta.

Philippe Charlier, directorul Departamentului de Cercetare și Educație al Muzeului Quai Branly-Jacques Chirac, a explicat de ce ministrul Culturii spune că „situația este precară”.

„Lemnul din care este realizată clădirea s-a uscat în decursul a 800 de ani și, drept urmare, este ușor. Acum, tot acest lemn s-a îmbimbat cu apă. Toate structurile lemnoase sunt complet udate, iar pereții nu sunt construiți pentru suporta o greutate atât de mare. Există riscul ca pereții să se crape, iar atunci întreaga clădire s-ar prăbuși, din cauza greutății pe care o are lemnul plin cu apă”, a explicat Charlier.

Sursa: