Kilmar Abrego Garcia, care beneficia de un statut juridic ce îl proteja de la expulzarea în El Salvador, este căsătorit cu o femeie cu cetățenie americană și are un copil care suferă de autism. El a fost totuși arestat și expulzat rapid de autoritățile americane, scriu New York Times și NBC. Oficialii, printre care JD Vance, spun că Garcia era parte a unei bande periculoase, lucru negat de avocații acestuia, transmite hotnews.ro.

Un bărbat din Maryland care se afla legal în Statele Unite a fost deportat în El Salvador și încarcerat acolo din cauza unei „erori administrative”, au admis luni oficialii administrației Trump într-un document depus în instanță.

Bărbatul în cauză, Kilmar Armando Abrego Garcia, a venit în SUA din El Salvador în 2011 ilegal, dar a trăit sub statut legal protejat din octombrie 2019. Soția și copilul său în vârstă de 5 ani sunt cetățeni americani.

Pe 12 martie, Abrego Garcia a fost oprit de agenți ICE (Agenția pentru Imigrări și Vamă) care i-au spus în mod incorect că statutul său s-a schimbat, potrivit documentelor judiciare, scrie New York Times.

Abrego Garcia avea un statut care îi asigura „reținere de la expulzare”, ceea ce înseamnă că acesta făcea obiectul unui ordin de expulzare, dar i se permitea totuși să rămână în Statele Unite din cauza probabilității că ar putea avea de suferit dacă s-ar întoarce în El Salvador.

Trei zile mai târziu, Abrego Garcia a fost totuși expulzat în El Salvador, iar acum este încarcerat în Centrul de detenție pentru terorism, o închisoare cunoscută sub acronimul CECOT.

În documentele depuse în instanță, oficialii administrației Trump au declarat că nu mai pot face nimic pentru a corecta eroarea, având în vedere că Abrego Garcia nu se mai află în custodia SUA.

Abrego Garcia locuia în Maryland împreună cu soția și copilul în vârstă de 5 ani, care este autist și are dizabilități intelectuale. Cei doi lucrează, amândoi cu normă întreagă, se arată în dosar.

Statutul legal al lui Garcia era activ, iar agenții ICE erau conștienți de acest lucru

Oficiali ai ICE au încercat să îl expulzeze pe Abrego Garcia și în 2019, conform documentelor judiciare. În timpul acestor proceduri, aceștia au susținut că un informator confidențial le-a spus că Abrego Garcia era un membru de rang înalt al bandei criminale MS-13.

Abrego Garcia a contestat afirmațiile conform cărora era un pericol pentru comunitate și a depus o cerere de azil.

În octombrie 2019, un judecător de imigrări i-a acordat statutul de „reținere de la expulzare”, care îl proteja de deportare în El Salvador.

Acest statut era activ – iar agenții ICE erau conștienți de acest lucru – atunci când Abrego Garcia a fost expulzat, potrivit documentelor judiciare.

Garcia, soția sa, Jennifer Vasquez Sura, și echipa lor de avocați au intentat săptămâna trecută un proces la Tribunalul Districtual din Maryland, solicitând secretarei pentru Securitate Internă, Kristi Noem, să asigure întoarcerea acestuia în Statele Unite și guvernului să nu mai plătească El Salvador pentru a-l menține în închisoare.

Luni, guvernul a afirmat însă că instanțele americane nu au competența de a solicita eliberarea sa.

Tras pe dreapta, arestat și expulzat

Problemele au început pe 12 martie, când, după ce și-a terminat tura ca lucrător în domeniul metalurgiei și și-a luat copilul, Garcia a fost tras pe dreapta și arestat de agenți ai Homeland Security, unul dintre aceștia spunându-i că „statutul său s-a schimbat”, se arată în documentele procesului care solicită eliberarea sa, scrie NBC.

Lucrurile s-au mișcat dramatic.

Ofițerii de la Imigrări și Vamă i-au spus că soția sa trebuie să vină să ia copilul în 10 minute sau acesta va fi predat Serviciilor de Protecție a Copilului, se afirmă în plângere.

Ea a ajuns și l-a găsit pe Garcia „confuz, tulburat și plângând”, dar nu a primit nicio explicație pentru arestarea sa, se arată în dosar.

Garcia a fost interogat și întrebat în mod repetat despre afilierea sa la o bandă, dar i-a spus soției sale că urma să apară în fața unui judecător de imigrări și că se aștepta să fie eliberat.

El a sunat-o apoi dintr-un centru de detenție din Texas, spunându-i că urmează să fie expulzat, se arată în dosar.

Ce spune guvernul SUA, ce spun avocații lui Garcia

Soția lui Garcia a aflat că soțul ei era deținut abia după ce l-a văzut într-o imagine dintr-un articol de presă cu capul ras și purtând o salopetă albă, se arată în proces. Bărbații erau îngenunchiați, cu fețele ascunse – dar ea a spus că i-a observat tatuajele și două cicatrici pe cap.

Guvernul susține că Garcia a fost un „membru activ al bandei infracționale MS-13”, citând un informator neidentificat de audierea din 2019.

Avocații lui Garcia au negat vehement această afirmație și au susținut că guvernul „nu a prezentat niciodată vreo dovadă în sprijinul acestei acuzații nefondate”.

Garcia a părăsit de fapt El Salvador pentru a scăpa de violența bandelor, au susținut avocații săi, după ce gangsterii l-au amenințat cu moartea în încercarea de a-i șantaja părinții.

Cazul a generat deja reacții la nivel înalt.

Vicepreședintele JD Vance a intervenit și a declarat marți, pe X, că Garcia a fost „condamnat ca membru al bandei MS-13”. Garcia nu are însă nicio condamnare penală în Statele Unite sau în El Salvador, a declarat echipa sa juridică în proces.

Într-o postare ulterioară marți, Vance și-a menținut comentariile și l-a numit pe Garcia „un imigrant ilegal care nu are dreptul să se afle în țara noastră”, în ciuda ordinului de protecție din 2019 împotriva îndepărtării sale din țară.

„Nu suntem de acord că el este un membru al bandei MS-13. Singura bază a apartenenței sale la bandă a fost un informator confidențial, nu a existat niciodată o dovadă solidă”, a declarat avocatul lui Garcia, Simon Sandoval-Moshenberg pentru NBC News ca răspuns la postările lui Vance.

„Există un proces judiciar. Ei ar fi putut să se întoarcă la judecătorul care, în 2019, i-a dat un ordin de protecție și ar fi putut să-i ceară acelui judecător să ridice acel ordin. Nu au făcut acest lucru, pur și simplu l-au urcat într-un avion”, a adăugat Sandoval-Moshenberg.

Secretara de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a abordat, de asemenea, cazul marți, reiterând afirmația potrivit căreia bărbatul ar fi fost membru al MS-13.

Soarta lui Garcia rămâne incertă

Procesul lui Garcia acuză Departamentul de Securitate Internă, ICE și mai mulți membri ai cabinetului numiți ca inculpați că au decis să îl deporteze fără să respecte legea, știind foarte bine că „El Salvador torturează persoanele deținute în (închisoarea) CECOT”.

„Conform informațiilor și convingerilor, ei au făcut acest lucru știind și intenționând ca guvernul din El Salvador să îl rețină pe reclamantul Abrego Garcia în CECOT imediat după sosire”, se arată în proces.

În dosarul depus luni în instanță, guvernul a declarat că membrii echipei juridice a lui Garcia „nu au demonstrat în mod clar o probabilitate ca Abrego Garcia să fie torturat sau ucis în CECOT”.

Organizația pentru drepturile omului Cristosal a raportat anul trecut că cel puțin 261 de persoane au murit în închisorile salvadoriene începând din 2022, în timp ce Human Rights Watch, Amnesty International și alte grupuri au documentat aglomerarea extremă și tortura în închisorile salvadoriene, inclusiv CECOT.

Un purtător de cuvânt al DHS a reiterat marți că „individul în cauză este membru al bandei MS-13 – avem informații că este implicat în traficul de persoane”.

„Indiferent dacă se află în El Salvador sau într-un centru de detenție din SUA, el ar trebui să fie închis”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Remarcabil este faptul că The Atlantic și alte MSM (mainstream media n.r.) continuă să facă pe plac acestor bande vicioase și să le ignore victimele”, a spus oficialul.

Un judecător din Greenbelt, Maryland, urmează să audieze cazul vineri.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.