Într-un cadru restrâns, sicriul Papei Francisc a fost sigilat vineri seară. Sâmbătă dimineață, a fost scos în fața Basilicii Sfântul Petru, unde s-a desfășurat liturghia de înmormântare, scrie știrileprotv.ro

Zeci de șefi de state și peste o sută de delegații străine au ajuns la Roma, pentru a-i aduce Suveranului Pontif un ultim omagiu. Autoritățile italiene au mobilizat forțe de ordine la un nivel fără precedent în capitala Italiei.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Ungariei, Viktor Orban, dar și președintele Braziliei, Lula Da Silva intrat în Basilica Sfântul Petru pentru a-i aduce Papei Francisc un ultim omagiu.

Apoi, spre seară, porțile basilicii s-au închis, spre dezamăgirea miilor de credincioși care încă așteptau la rând. Cu toții sperau să-l vadă pentru ultima oară pe Papa Francisc.

Ceremonia de sigilare a sicriului papal a fost condusă de cardinalul Kevin Joseph Farrell. Evenimentul solemn a început cu citirea unui document care descrie momentele marcante din viața Papei Francisc.

Apoi, o țesătură albă din mătase a fost așezată pe chipul Suveranului Pontif, iar lângă trupul neînsuflețit au fost puse pe rând: o punguță cu monede emise în timpul pontificatului său, medalii din argint şi bronz reprezentând anii slujirii sale și documentul citit la începutul ceremoniei.

Sicriul a fost sigilat, iar peste capac au fost așezate crucea, stema Papei Francisc și o placă cu numele său și durata vieții și a slujirii sale.

În ultima zi de pelerinaj, oamenii au așteptat la rând până s-au ridicat gardurile. Începând de miercuri, de când sicriul papei a fost depus în basilică, sute de mii de pelerini i-au adus un ultim omagiu Sfântului Părinte.

Printre ei a fost și Felicia, însoțită de fiul și de tatăl ei. Muncește în Italia ca asistent medical și nu o dată a participat la slujbele ținute de Suveranul Pontif.

”Un omagiu celui mai mare om, deși suntem ortodocși l-am simțit aproape, părintele tinerilor, al nevoiașilor, succesorul să fie măcar la jumătate, am participat la slujbe, ne transmitea liniște sufletească. Lângă sicriu am simțit un fior”.

La funeraliile de sâmbătă sunt așteptați, potrivit presei italiene, aproape o jumătate de milion de credincioși, 10 monarhi și 50 de șefi de stat.

Preot Felix Roca: ”Avea această bucurie când întâlnea oameni și transmitea mesajul lui Dumnezeu. Am întins mâna și a zis ”pot să vă îmbrățișez?”. A deschis primul brațele. Simțeai când te strângea în brațe o căldură, nu era nimic formal”.

Regulile pentru ceremonia de sâmbătă urmează un protocol strict. Delegațiile oficiale iau loc într-o secțiune din dreapta altarului, la capătul treptelor care duc spre Basilica Sfântul Petru.

Lespede din marmură de Liguria, ținutul bunicilor săi

Locul de onoare îi revine Argentinei, țara natală a lui Francisc. Președintele argentinian Javier Milei va sta în primul rând. Tot acolo vor fi așezați și oficialii Italiei. Urmează suveranii catolici, Marele Maestru al Ordinului de Malta, monarhii protestanți și șefii de state.

Vineri noapte târziu, aeronava prezidențială a lui Donald Trump a aterizat la Roma. Potrivit Casei Albe, președintele american se va întoarce în SUA imediat după ceremonie, pentru a o sărbători pe prima doamnă. Melania Trump împlinește sâmbătă 55 de ani.

La funeralii va participa, dar în calitate privată, și fostul președinte american Joe Biden, un catolic devotat.

După ceremonia de la Basilica San Pietro, cortegiul funerar va urma un traseu lung de aproape cinci kilometri și fără precedent prin Roma, către Santa Maria Maggiore. Înhumarea va fi însă un moment privat rezervat familiei.

Lespedea a fost făcută din marmură de Liguria, ținutul bunicilor săi, cu singura inscripție "Franciscus" și o imagine a crucii de fier pe care Suveranul Pontif a purtat-o atât ca arhiepiscop de Buenos Aires, cât și ca papă.