Reuniunea de urgență de aseară de la Paris, convocată de Macron ca răspuns la solicitările lui Trump ca Europa să preia controlul asupra problemelor de securitate ale Ucrainei, s-a încheiat fără niciun rezultat. Presa occidentală titrează că rezultatele summitului au fost dezamăgitoare și că nu a demonstrat ceea ce mulți se așteptau de la acesta. Președinteșe francez ar fi propus desfășurarea forțelor de menținere a păcii în Ucraina, dar  liderii europeni nu au fost de acord.

Publicat:18.02.2025, 20:43

Liderii europeni, reuniți ieri de urgență înainte de discuțiile SUA – Rusia privind Ucraina, au spus că Bătrânul Continent va investi mai mult în apărare și va fi lider în furnizarea de garanții Kievului, însă cooperarea cu Washingtonul pentru asigurarea păcii rămâne crucială. Șeful guvernului spaniol a spus că „în prezent nimeni nu ia în considerare posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina”.

Pedro SANCHEZ, PRIM-MINISTRUL SPANIEI: „Europa trebuie să definească pentru totdeauna securitatea, securitatea și apărarea sa ca fiind un bun public, iar dacă este un bun public european, guvernul Spaniei, atunci trebuie să elaborăm mecanisme comune ale Uniunii Europene pentru a putea finanța și crește capacitatea noastră de securitate și apărare.”

Până acum doar Franța și Marea Britanie sunt în favoarea trimiterii de trupe. În același timp, britanicii spun că este necesară participarea SUA pentru a sprijini această misiune, dar Washingtonul a declarat în repetate rânduri că se va distanța de a trimite trupe în Ucraina și de a garanta securitatea contingentului european.

Keir STARMER, PRIM-MINISTRUL MARII BRITANII: „Cât privește Ucraina, Europa trebuie să-și îndeplinească propriul rol. Iar eu sunt pregătit să iau în calcul trimiterea de forțe britanice pe teren, alături de alții, dacă este semnat un acord care să aducă pacea pe termen lung. Însă vom avea nevoie de sprijinul Statelor Unite, fiindcă doar garanțiile de securitate americane vor opri eficient Rusia să atace Ucraina pe viitor.”

La finalul reuniunii de la Paris, confruntat cu întrebările jurnaliștilor, cancelarul Germaniei a dat frâu liber frustrărilor. El a numit în general discuția despre problema desfășurării trupelor „foarte nepotrivite”, deoarece războiul este încă în desfășurare.

Olaf SCOLZ, CANCELARUL GERMANIEI: „Oamenii discută despre variante de acord fără implicarea Ucrainei, despre rezultatul unor negocieri de pace care nu au avut încă loc, pe care Ucraina nu le-a acceptat și la care Ucraina nu participă. E complet deplasat, ca să vorbesc sincer.”

Presa occidentală scrie despre rezultatele „dezamăgitoare” ale summitului de urgență al țărilor europene pe care Macron l-a convocat la Paris ca răspuns la solicitările lui Trump de a prelua controlul asupra problemelor de securitate ale Ucrainei. Nu s-a ajuns la niciun acord cu privire la vreo problemă cheie. Potrivit Financial Times, la summitul de ieri de la Paris, Macron a propus desfășurarea forțelor de menținere a păcii nu pe viitoarea linie de încetare a focului în Ucraina, ci în spatele acesteia. Dar chiar și cu privire la această propunere, liderii europeni nu au fost de acord. În special, Germania, Italia, Polonia și Spania și-au declarat reticența de a-și trimite forțele de menținere a păcii în Ucraina. Politico, vorbind despre summitul de la Paris, a concluzionat că liderii europeni nu găsesc un răspuns rapid la bomba lui Trump împotriva Ucrainei. „După o întâlnire de 3,5 ore la palatul prezidențial, răspunsul liderilor europeni la cea mai mare schimbare în calculele de securitate din ultimele decenii a fost dezamăgitor”, se spune în articol. Potrivit acestuia, principala dispută a fost dacă să trimită trupe în Ucraina dacă se ajunge la un acord pentru a pune capăt războiului. 

În general, summitul nu a demonstrat ceea ce mulți se așteptau de la acesta - disponibilitatea Europei de a-și asuma responsabilitatea pentru securitate și asistență militară pentru Ucraina, chiar dacă Statele Unite opresc ajutorul.