Circulatia Oceanului Atlantic care sta la baza Curentului Golfului (Gulf Stream), sistemul meteorologic ce produce vremea calda si moderata in Europa, este la cel mai scazut nivel din ultimii 1000 de ani, iar schimbarile climatice sunt o cauza probabila, potrivit noilor date descoperite de oamenii de stiinta, transmite The Guardian.

Incetinirea curentului oceanic care transporta apa calda de la tropice spre nordul Atlanticului (AMOC) ar putea provoca mai multe furtuni ce lovesc coastele de vest ale Europei, ierni mai intense si o crestere a numarului de valuri de canicula si a perioadelor de seceta in general in Europa.

AMOC este un fel de banda rulanta a patru dintre cele cinci oceane de pe Glob. Acest sir de curenti calzi si reci se transfera intre oceane, folosindu-se de diferentele de temperatura si salinitate ce determina densitatea apei.

Oamenii de stiinta estimeaza ca intensitatea AMOC va slabi si mai mult daca incalzirea globala continua si s-ar putea reduce cu aproape 34 – 45% pana la sfarsitul acestui secol, ceea ce ne-ar putea apropia de un punct critic in care sistemul devine ireversibil de instabil. Un Curent al Golfului mai putin intens ar ridica nivelul marii pe coasta SUA de la Atlantic, cu consecinte potential dezastruoase.

Stefan Rahmstorf, parte a Institutului Potsdam pentru Cercetare a Impactului Climatic, care este coautor al studiului publicat joi in revista Nature Geoscience, a declarat pentru The Guardian ca un AMOC slabit va mari numarul si severitatea furtunilor care lovesc Marea Britanie si va duce la mai multe valuri de canicula in Europa.

Acesta a spus ca circulatia a fost deja diminuata cu aproape 15%, iar impactul a fost vizibil. “In 20 – 30 de ani este posibila o incetinire si mai mare, iar asta inevitabil va influenta vremea, asa ca vom vedea o crestere a numarului de furtuni si a valurilor de canicula in Europa, si o crestere a nivelului marii de pe coasta de est a SUA”, a afirmat Rahmstorf.

Dupa ce au studiat sedimente, mostre de gheata din Groenlanda si alte date intermediare care arata tendintele meteorologice din trecut, Rahmstorf si oamenii de stiinta de la Universitatea Maynooth din Irlanda si University College din Londra au concluzionat ca un curent atat de slab n-a mai fost observat de mai bine de 1000 de ani. Masuratorile directe ale AMOC au inceput din 2004.

AMOC este unul dintre cele mai mari sisteme de curenti oceanici ce transporta apa calda de la suprafata Golfului Mexic catre nordul Atlanticului, unde se raceste si devine mai sarata, scufundandu-se la nord de Irlanda, proces care in schimb trage mai multa apa calda din Caraibe. Aceasta circulatie este insotita de curenti de aer care ajuta la formarea fenomenelor meteo temperate si umede in Irlanda, Marea Britanie si alte parti din Vestul Europei.

Oamenii de stiinta au prezis de multa vreme o slabire a AMOC ca rezultat al incalzirii globale, si au ridicat problema colapsarii intregului sistem. Noul studiu arata ca un astfel de moment ar fi la zeci de ani distanta, insa, potrivit informatiilor din el, continua crestere a emisiilor de gaze cu efect de sera va apropia acest termen.

Rahmstorf a spus: “Riscam sa declansam (un punct critic) in acest secol, iar circulatia va descreste in urmatorul secol. Este foarte putin probabil ca l-am declansat deja, insa daca nu oprim incalzirea globala, este din ce in ce mai probabil ca il vom declansa. Consecintele acestui lucru sunt atat de mari ca chiar si 10% sanse de a provoca un colaps ar fi un risc inacceptabil”.

Si cercetarile din 2018 au aratat o slabire a AMOC, insa studiul din Nature Goescience spune ca este ceva fara precedent in ultimul mileniu, un indiciu clar ca actiunile umane sunt de vina.

Anterior, savantii au spus ca o slabire a Curentului Golfului ar putea provoca ierni geroase in vestul Europei si schimbari fara precedent in Atlantic.

AMOC este o parte mare a Curentului Golfului, deseori descrisa ca o banda rulanta care aduce vremea calda de la ecuator. Insa sistemul mai mare de fenomene meteo nu s-ar prabusi in intregime daca circulatia oceanica ar deveni instabila, deoarece vanturile au si ele un rol important. Circulatia a mai fost intrerupta inainte in diferite circumstante, spre exemplu la sfarsitul ultimei ere glaciare.

Curentul Golfului este separat de cel "fulger" (jet stream) care a contribuit in ultimele saptamani la producerea fenomenelor meteo extreme in emisfera nordica, desi, precum curentul de aer jet stream, este afectat de temperaturile mai ridicate din Cercul Arctic. In mod normal, temperaturile foarte scazute de deasupra Arcticii creeaza un vortex polar care pastreaza curentii de aer jet stream stabili, mentinand aerul rece pe loc. Insa temperaturile mai mari de deasupra Arcticii au facut ca jet streamul sa fie slab si oscilant, ceea ce a contribuit, in unele cazuri, la raspandirea catre sud a vremii geroase, in timp ce, in alte cazuri, caldura a ajuns mai mult spre nord. Aceasta a contribuit la extremele meteo vazute in Europa si SUA in ultimele saptamani.

In mod similar, Curentul Golfului este afectat de topirea ghetii arctice, prin care sunt deversate cantitati mari de apa rece in sudul Groenlandei, intrerupand fluxul AMOC. Impactul schimbarilor din Curentul Golfului sunt observate pe perioade mai lungi de timp decat variatiunile din curentul jet stream de mare viteza, insa va contribui si la formarea fenomenelor meteo extreme, pe masura ce clima se incalzeste.

Pe langa vremea extrema din Europa si de pe coasta de est a SUA, slabirea AMOC ar putea avea consecinte serioase pentru ecosistemele marine din Atlantic, afectand pestii si alte tipuri de viata oceanica.

Andrew Meijers, liderul stiintific adjunct care studiaza oceanele polare in cadrul institutului britanic de cercetare a Antarcticii, si care nu a fost implicat in acest studiu, spune: “AMOC are o influenta profunda asupra climei globale, in mod special in America de Nord si Europa, asa ca aceste dovezi ale unei continue slabiri a circulatiei reprezinta noi indicii esentiale pentru interpretarea viitoarelor estimari privind clima regionala si globala".

Karsten Haustein, din partea Centrului pentru Servicii Climatologice din Germania, de asemenea independenta de studiu, spune ca SUA risca sa fie lovita de uragane mai puternice, ca rezultat al slabirii curentului Golfului.

Doctorul Levke Caesar, din partea Universitatii Maynooth din Irlanda, si autorul coordonator al studiului, afirma ca o alta potentiala consecinta este cresterea nivelului marii de pe coasta de est a SUA.

“Fluxul de suprafata al AMOC ce se indreapta spre nord respinge masele de apa catre dreapta, departe de coasta de est a SUA. Aceasta se datoreaza rotatiei Pamantului, care deviaza obiectele in miscare, precum curentii, catre dreapta in emisfera nordica si catre stanga in cea sudica. Pe masura ce curentul incetineste, acest efect dispare si se poate aduna mai multa apa pe coasta de est a Americii, ducand la o crestere a nivelului marii”, a precizat aceasta.

Sursa: