Gruparea militanta palestiniana Hamas a lansat un atac fara precedent asupra Israelului, luptatorii luand cu asalt comunitatile din apropierea Fasiei Gaza, unde au ucis rezidenti si au luat ostatici.
Dar ce este Hamas si care este contextul care a dus la acest conflict - acestea sunt intrebarile la care raspunde o analiza realizata de BBC.
Ce este Hamas
Hamas este o organizatie paramilitara palestiniana islamista care conduce Fasia Gaza. Scopul declarat al Hamas este acela de a distruge Israelul, cu care a purtat mai multe razboaie de cand a preluat puterea in Gaza, in 2007.
Intre aceste razboaie, a lansat mii de rachete in Israel sau a permis altor grupari sa faca acest lucru si a orchestrat numeroase atentate. In acelasi timp, Israelul a ripostat impotriva Hamas de nenumarate ori, lansand atacuri aeriene, iar in 2007, impreuna cu Egiptul, a blocat Fasia Gaza invocand motive de securitate.
Hamas a fost declarata grupare terorista de Israel, Statele Unite, Uniunea Europeana si Marea Britanie, dar si de alte state. Se bucura insa de sustinerea Iranului, care finanteaza gruparea, ii furnizeaza arme si ii antreneaza trupele.
Ce este Fasia Gaza
Fasia Gaza este un teritoriu de 41 km lungime si 10 km latime intre Israel, Egipt si Marea Mediterana. Are o populatie de aproximativ 2,3 milioane de oameni, inregistrand una dintre cele mai mari densitati de populatie din lume.
Israelul controleaza spatiul aerian de deasupra Fasiei Gaza, dar si linia tarmului, verificand sau restrictionand ce intrasi ce iese prin punctele sale de frontiera. Egiptul, de asemenea, controleaza cine intra si iese la granita sa cu Gaza.
Aproximativ 80% din populatia din Gaza depinde de ajutoarele internationale, potrivit ONU, iar aproximativ un milion de oameni primesc ajutoare alimentare zilnic fara de care ar supravietui cu greu.
Ce este Palestina si ce legatura au conflictele cu ea
Cisiordania si Gaza, care sunt cunoscute drept teritoriile palestiniene, precum si Ierusalimul de Est si Israelul au facut parte din tinutul cunoscut sub numele de Palestina inca din epoca romana.
Acestea au fost, de asemenea, teritoriile evreiesti cunoscute din Biblie, iar evreii considera ca sunt patria lor straveche. Israelul a fost declarat stat in 1948, insa teritoriul inca este numit Palestina de catre cei care nu recunosc dreptul Israelului de a exista.
Palestinienii folosesc, de asemenea, numele Palestina pentru Cisiordania, Gaza si Ierusalimul de Est.
De ce se razboiesc Israel si Hamas
Intre Israel si Hamas exista o stare de conflict constanta, dar atacul de sambata a fost o mare surpriza. Hamas a tras mii de rachete asupra Israelului, in timp ce zeci de luptatori au fortat granita si au invadat comunitatile israeliene, ucigand zeci de civili si luand ostatici.
Israelul a ripostat imediat si a lansat atacuri aeriene care au vizat fiefuri Hamas din Gaza.
Ce amploare a avut acest ultim atac
Potrivit jurnalistului BBC Jeremy Bowen, operatiunea care este inca in desfasurare este cea mai ambitioasa operatiune pe care Hamas a lansat-o vreodata din Gaza si, in acelasi timp, cel mai grav atac transfrontalier cu care Israelul s-a confruntat in ultimele decenii.
Militantii au spart gardul care separa Gaza de Israel in mai multe locuri. Atacul fara precedent a avut loc la o zi dupa aniversarea a 50 de ani de la atacul Egiptului si Siriei din 1973, care a declansat un razboi major in Orientul Mijlociu.
Un esec major al serviciilor de informatii israeliene
Israelul are unele dintre cele mai performante servicii secrete din lume. Insa, cu toate eforturile combinate ale Shin Bet, serviciul de informatii interne, Mossad, serviciul extern de informatii si Directia de Informatii a Armatei, acest atac nu a fost anticipat.
Israelul are, probabil, cele mai dezvoltate si mai bine finantate servicii de informatii din Orientul Mijlociu, cu informatori si agenti in interiorul gruparilor militante palestiniene, precum si in Liban, Siria si in alte zone de interes.
La sol, de-a lungul gardului electrificat dintre Gaza si Israel sunt camere de luat vederi, senzori de miscare si patrule ale armatei. S-a considerat ca gardul cu sarma ghimpata era o „bariera inteligenta” pentru a preveni exact infiltrarile care au avut loc in cadrul acestui atac, insa militantii Hamas pare ca au trecut usor acest obstacol, facand gauri in gard sau intrand in Israel de pe mare si cu parapanta.
Ce s-ar putea intampla in continuare Comandantul Hamas, Mohammed Deif, le-a cerut palestinienilor si altor arabi sa se alature operatiunii militantilor pentru a „matura ocupatia israeliana”.
Cea mai mare necunoscuta a momentului este daca palestinienii din Cisiordania si din Ierusalimul de Est sau din alta zona ii vor asculta apelul, potrivit corespondentului BBC din Ierusalim Yolande Knell.
Israelul intrevede potentialul unui razboi care s-ar putea deschide pe mai multe fronturi. Cel mai negru scenariu este acela ca in conflict s-ar putea implica puternicul grup militant libanez, Hezbollah. Duminica dimineata, Hezbollah a lansat o serie de rachete si obuze in nordul Israelului, insa fara a provoca victime. Armata israeliana a ordonat o mobilizare masiva a trupelor.
Pe langa raiduri aeriene intense lansate asupra Fasiei Gaza, a planificat si o operatiune ampla la sol.