O rachetă balistică intercontinentală (ICBM) este o armă cu rază lungă de acțiune care este trasă în spațiu și apoi eliberează un focos sau focoase care reintră în atmosferă pentru a lovi țintelor lor, relatează CNN, conform hotnews.ro.

Publicat:21.11.2024, 11:46

Potrivit analizelor Centrului pentru Controlul Armelor și Neproliferare, ICBM-urile au o rază de acțiune minimă de 5.500 de kilometri, dar unele versiuni pot merge mult mai departe, mai mult de 9.000 de kilometri.

ICBM-urile pot fi lansate din silozuri sau vehicule de lansare mobile și pot fi alimentate cu combustibil solid sau lichid. ICBM-urile cu combustibil solid sunt considerate mai periculoase, deoarece pot fi mutate și lansate mai rapid decât cele alimentate cu combustibil lichid.

Prima rachetă ICBM a fost lansată în 1957 de către Uniunea Sovietică. Statele Unite au urmat în 1959.

Există și alte tipuri de rachete balistice, precum cele cu rază intermediară (IRBM), între 3.000 de kilometri și 5.000 de kilometri; raza medie, intre 1.000 si 3.000 de kilometri; și rază scurtă de acțiune, mai puțin de 1.000 de kilometri.

Rusia a lansat joi, 21 noiembrie, o rachetă balistică intercontinentală în timpul unui atac asupra Ucrainei, au anunţat forţele aeriene ucrainene. Este pentru prima dată când Rusia foloseşte o rachetă atât de puternică, cu rază lungă de acţiune, în cursul acestui război, în contextul în care administrația Biden a dat undă verde folosirii rachetelor cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei.

Kievul nu a precizat ce fel de rachetă balistică intercontinentală a fost lansată şi dacă a provocat pagube

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a avut „nimic de spus”, întrebat despre anunțul armatei ucrainene că Rusia a lansat pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei.

Atacul vine după ce Ucraina a folosit rachete americane și britanice pentru a lovi ținte în Rusia săptămâna aceasta, lucru despre care Moscova a avertizat de luni de zile că va fi considerat ca o escaladare majoră.

Citeste si : Putin, pregătit să discute despre înghețarea războiului din Ucraina, dar nu cu Zelenski. Pe cine a ales și la ce nu renunță

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.