Pangolinii, numit si furnicari solzosi sau folidote sunt un ordin de mamifere placentare nocturne, care nu au dinti.
Au botul alungit, coada foarte lunga, limba protractila si foarte lipicioasa , de care se folosesc pentru a se hrani cu furnici si termite si au corpul lung, acoperit cu solzi cornosi, asemanator cu o tigla a unui acoperis.
Picioarele lor au gheare puternice si incovoiate, cu care pot sapa musuroaiele furnicilor si termitelor, potrivit Wikipedia.
Pangolinii se deplaseaza numai pe membrele posterioare.
Pangolinul a reprezentat o atractie pentru braconieri, in decursul a 10 ani fiind ucisi peste un milion de mamifere.
In Asia, mai ales in medicina chinezeasca, acest animal este folosit in scopuri medicale, pentru ca solzii sai ar vindeca cancerul si ar ajuta la slabit.
Tocmai din cauza faptului ca oamenii ii consuma carnea si solzii animalului, el risca sa dispara. Acest lucru ar putea fi cauzat si de faptul ca pangolinul face un singur pui pe an. Pe piata neagra, preturile cele mai mari sunt in China, unde un kilogram de solzi costa pana la 1.400 de dolari. In Vietnam , Indonezia si Thailanda, tari in care creste pangolinul asiatic, au preturi mai mici.
Un diplomat roman, acuzat de implicare intr-un trasport ilegal de solzi de pangolin
Recent, un diplomat roman a fost acuzat de implicat intr-un transport ilegal de 1,5 milioane de euro de solzi de pangolin.
Transportul ilegal, in valoare de 1,5 milioane de euro, a fost interceptat pe aeroportul din Istanbul, iar traficantii ar fi prezentat documente care aratau ca au un transport de mobila, cu destinatia Romania. Documentele, ar fi fost semnat de un diplomat de la Ambasada Romaniei din Angola, potrivit jurnalistilor de la Radio France Internationale.
De la pangolini ar fi pornit epidemia de coronavirus din China
Pangolinii ar putea fi gazde intermediare potentiale pentru noul coronavirus.
Secventa genomica a noii tulpini de coronavirus izolata de la pangolini este in procent de 99% identica cu cea izolata de la persoanele infectate, ceea ce indica faptul ca pangolinii ar putea fi gazde intermediare ale virusului, conform unui nou studiu, transmite vineri Xinhua.
Noul studiu a fost desfasurat in cadrul Universitatii Agricole a Chinei de Sud, transmite Agerpres.
Conform lui Liu Yahong, presdintele acestei universitati, echipa de cercetatori a analizat peste 1000 de mostre de metagenom apartinand unor animale salbatice si au ajuns la concluzia ca pangolinii sunt cea mai probabila gazda intermediara pentru noul coronavirus
Cercetatorii au identificat in prima instanta ca pangolinii, in proportie de 70%, au fost depistati pozitiv cu Betacoronavirus.
Cercetatorii au izolat virusul si i-au observat structura la microscopul electronic. Ei au descoperit ca secventa genomica a tulpinii de coronavirus de la pangolini este in proportie de 99% identica cu coronavirusul care a infectat mii de persoane in China.
Astfel, cercetatorii chinezi au ajuns la concluzia ca pangolinii sunt o potentiala gazda intermediara pentru noul coronavirus, conform lui Liu Yahong, care a mai precizat ca acest rezultat va sprijini masurile de control si de preventie a epidemiei si ca ofera referinte stiintifice pentru viitoare politici cu privire la animalele salbatice.