”Piatra din Scone”, un element-cheie prezent de secole in ceremoniile de incoronare ale monarhilor in Marea Britanie, a ajuns sambata la Londra la finalul unei calatorii din Scotia intr-o cutie speciala de transport, confectionata din stejar scotian, cu prilejul incoronarii regelui Charles al III-lea de saptamana viitoare, informeaza Reuters, transmite g4media.ro.

Supranumita ”Piatra Destinului” si considerata un simbol sacru, istoric al monarhiei si identitatii nationale scotiene, a parasit pentru prima data din 1996 casa ei permanenta de la Castelul Edinburgh pentru a fi prezenta la ceremonia incoronarii regelui Charles al III-lea, care va avea loc pe 6 mai la Abatia Westminster.

Abatia Westminster a oficiat sambata seara un serviciu religios pentru a marca sosirea pietrei, a precizat abatia intr-un comunicat.

”(Piatra) vine din nou in acest loc la comanda regelui Charles al III-lea, ca un act de unitate si un simbol al prieteniei”, a spus in cadrul slujbei Joseph Morrow, autoritatea heraldica a Scotiei.

Originea pietrei este invaluita in mister, dar se crede ca a fost folosita la ceremoniile de incoronare ale regilor Scotiei inca din secolul al IX-lea.

In 1950, de Craciun, piatra a fost luata de nationalisti scotieni de la Westminster, dar a fost recuperata cateva luni mai tarziu din altarul principal al abatiei Arbroath din Scotia, la o distanta de 800 de kilometri.

Cu toate acestea, a fost mutata oficial in Scotia cu titlu permanent in 1996 si va reveni acolo dupa incoronarea lui Charles.

Incoronarea regelui Charles al III-lea va relua numeroase traditii care dateaza din secolul al X-lea. Daca anumite elemente sunt imuabile, noul suveran nu si-a ascuns, insa, dorinta de modernitate, relateaza AFP.

Iata ce se cunoaste referitor la planurile regelui Charles al III-lea, in comparatie cu incoronarea mamei sale, Elisabeta a II-a, in 1953.

Mai putini invitati

Aproximativ 2.000 de persoane vor asista la incoronarea de la Westminster Abbey, comparativ cu 8.000 de persoane prezente in urma cu 70 de ani, care a necesitat o amenajare speciala a gradenelor.

Aceasta reducere vine ca urmare a dorintei declarate a lui Charles de a „rationaliza” monarhia, reducand la sapte numarul membrilor activi ai familiei regale.

Durata ceremoniei trebuie, de asemenea, redusa la putin peste o ora comparativ cu aproape trei ore in 1953.

Ornamente sau tiare?

La incoronarea Elisabetei a II-a, aproape toate femeile din familia regala sau din randurile aristocratiei au purtat o tiara.

Codul vestimentar pentru incoronarea regelui Charles al III-lea nu a fost deocamdata confirmat, dar se pare ca femeile vor purta palarii sau ornamente, cu exceptia celor cu rang mai inalt in familia regala.

Lorzi in tinute obisnuite

Locurile in numar limitat alocate pentru deputati din Camera Comunelor si lorzi, membri ai Camerei superioare a Parlamentului britanic, sunt alocate prin vot.

In 1953, au fost prezenti peste 800 de deputati si lorzi – inclusiv duci, marchizi, conti, viconti si baroni care au mostenit scaunele si titlurile -, imbracati in haine lungi de catifea violet.

Mostenirea titlurilor in Camera Lorzilor a fost reformata in 1999 si de aceasta data membrilor sai li s-a cerut sa nu poarte aceasta tinuta speciala.

Ei pot opta, in schimb, pentru tinuta pe care o folosesc pentru discursul suveranului in Parlament sau pentru haine obisnuite.

Coroana reciclata

Camilla va fi incoronata cu o coroana realizata pentru regina Mary de Teck, strabunica lui Charles, in 1911.

Ea va fi prima regina consoarta din ultimele trei secole care va purta o coroana modificata si nu una noua.

Ulei vegan

Uleiul folosit pentru ungere nu va contine ingrediente de origine animala si va avea la baza ulei de masline si uleiuri esentiale de susan, trandafir, iasomie, scortisoara, neroli, benzoina, ambra vegetala si floare de portocal. In mod traditional, acest ulei includea ambra gris (chihlimbar cenusiu) din intestinul unei specii de casalot.

Omagiu adus Greciei

Grecii ortodocsi vor canta pentru prima data la o incoronare in semn de omagiu adus tatalui lui Charles al III-lea, printul Philip, care a incetat din viata in aprilie 2021, la varsta de 99 de ani. Nascut in Corfu, el a fost membru al familiei regale din Grecia.

Special pentru aceasta ocazie a fost creat Byzantine Chant Ensemble, condus de Alexander Lingas, profesor de muzica ortodoxa.

„The Ascension Choir” va fi, de asemenea, primul cor gospel care va canta la o incoronare, un semn al dorintei de modernitate a noului rege.

Putere feminina

Pentru prima data, fetele se vor numara printre elevii bursieri, asa-numitii „King’s scholars” ai selectei Westminster School, care vor participa la ceremonie. In 1953, aceasta scoala accepta doar baieti.

Un grup de elevi il va aplauda pe monarh in latina: „Vivat Rex Carolus!” („Traiasca regele Charles!”)

Mai putine trasuri

Regina Elisabeta a II-a a parcurs atat drumul spre Westminster Abbey cat si pe cel de intoarcere la Palatul Buckingham cu trasura decorata cu aur, insa lipsita de confort, „Gold State Coach”, cu o vechime de 260 de ani.

Charles si Camilla nu vor utiliza decat pe drumul de intoarcere traditionala trasura.

In timpul deplasarii spre Westminster Abbey, ei au optat pentru trasura moderna „Diamond Jubilee State Coach”, dotata cu amortizoare si aer conditionat.

De asemenea, Charles si Camilla vor parcurge un traseu dus-intors mult mai scurt (doi kilometri) comparativ cu cel de peste sapte kilometri al reginei Elisabeta a II-a, care a necesitat doua ore.

Armata redusa

Comparativ cu cei 29.000 de membri ai fortelor armate prezenti in 1953, procesiunea de intoarcere la Palatul Buckingham va fi mai putin impunatoare.

Aproape 4.000 de soldati, inclusiv muzicieni, vor insoti cuplul regal.