Pasagerii vor purta masti de la intrarea in aeroportul de plecare pana la iesirea din aeroportul de destinatie, insotitorii nu vor mai avea voie sa intre in aeroport decat in cazuri exceptionale, iar temperatura ridicata nu va fi mai mult decat un indiciu de simptome de COVID-19, nicidecum un motiv intemeiat pentru a refuza urcarea pasagerului in avion. Toate aceste reguli, plus multe altele, se regasesc in protocolul intocmit de Agentia Europeana de Siguranta in Aviatie (EASA) si Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) pentru calatoriile cu avionul.
Imagineaza-ti ca esti intr-un avion, adormi si-ti aluneca masca de pe fata. Si, mai grav, te apuca o tuse seaca, de-l faci pe pasagerul de langa tine sa sara de pe scaun, speriat ca tocmai l-ai infectat cu coronavirus. In avion se isca un mic scandal, iar echipajul va trebui sa intervina si sa aplaneze conflictul dintre tine si colegul de scaun
In acelasi timp va trebui sa-i linisteasca si pe ceilalti pasageri. „Stati linistiti, toata lumea e ok, nu are nimeni COVID-19, ne pregatim sa aterizam pe aeroportul de destinatie”.
Scenariul de mai sus este foarte plauzibil in lumea care ne astepta dupa ridicarea restrictiilor de calatorie. Atat de plauzibil incat companiile aeriene sunt avertizate de institutiile europene sa-l ia in calcul si sa organizeze traininguri speciale cu angajatii. Operatorii trebuie de acum inainte sa aiba protocoale clare de interventie in cazul in care pasagerii se acuza unii pe altii ca nu respecta masurile de protectie anti-COVID-19 sau in cazul in care panica se raspandeste printre acestia.
Pe 21 mai 2020, Agentia Europeana de Siguranta in Aviatie (EASA) si Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) au emis un ghid, „COVID-19 Aviation Health Safety Protocol”, adica un set de reguli privind calatoriile cu avionul in timpul pandemiei COVID-19.
Ghidul este valabil pentru tarile din UE dar, cu siguranta, vom avea parte de reglementari similare in toata lumea. E de ajuns sa rasfoiesti documentul ca sa intelegi ca intram intr-o noua era a calatoriilor cu avionul. Asa cum s-au schimbat multe dupa atentatele din 11 septembrie 2001, la fel de multe se vor schimba si acum.
Partea buna este ca cele doua institutii, EASA si ECDC, incearca sa raspunda pericolului COVID-19 prin „masuri proportionale si eficiente”. Ce inseamna asta?
Inseamna ca se face apel la bun simt. De pilda, nu se impune companiilor aeriene sa vanda mai putine bilete, astfel incat zborurile sa nu mai poata fi rentabile, dar se recomanda ca distantarea fizica sa fie respectata acolo unde este posibil.
Un alt exemplu: cele doua institutii europene recunosc limitele termoscanarii pasagerilor in aeroporturi. Daca, sa zicem, pasagerul are peste 38 de grade nu este poftit pe usa afara, se mai face o data verificarea temperaturii, apoi omul este indrumat catre un control de specialitate, tot in aeroport. Nu se pleaca din start de la premiza ca pasagerul cu temperatura ridicata este bolnav de COVID-19.
In fine, sunt multe reglementari in acest ghid, le-am selectat pe cele pe care va trebui sa le stim cu totii inainte sa calatorim cu avionul. Ca sa nu fim luati prin surprindere.
Reguli de calatorie anti-COVID-19 INAINTE de a ajunge la aeroport
Principiul de baza este ca persoanele cu simptome de COVID-19 trebuie descurajate sa ajunga la aeroport. Cum se face aceste lucru?
Una din recomandarile facute de EASA/ECDC companiilor aeriene este sa ramburseze contravaloarea biletului pasagerului care dovedeste, pe baza unui certificat medical, ca este confirmat cu COVID-19. Rambursarea se face cu pana la 6 ore inainte de zbor.
De asemenea, companiile aeriene trebuie sa-si informeze pasagerii in legatura cu simptomele COVID-19, inainte ca acestia sa se prezinte la aeroport: cand isi fac check-in-ul online, prin SMS etc. Dar nu cu mai mult de 24 de ore inainte de zbor.
Pasagerii vor completa o declaratie pe propria raspundere ca nu sunt bolnavi de COVID-19, inainte de a primi boarding pass-ul (biletul de avion). Preferabil este ca aceasta declaratie sa poata fi completata atunci cand isi fac check-in-ul. Pasagerii isi vor asuma faptul ca, daca mint in aceasta declaratie, exista posibilitatea sa nu fie lasati sa urce in avion.
Reguli de calatorie anti-COVID-19 IN AEROPORTURI
Termoscanare in aeroport. FOTO via Profimedia Images
Fiecare aeroport va avea o persoana anume desemnata pentru a coordona activitatile si implementarea masurilor de siguranta anti-COVID-19.
Accesul in aeroporturi va fi permis doar pasagerilor, personalului navigant si personalului aeroportului. Nu si persoanelor care insotesc pasagerii. Prin exceptie, va fi permisa intrarea in aeroporturi a persoanelor care insotesc pasageri cu dizabilitati, minori etc.
Pasagerii sunt indemnati sa-si faca check-in online pentru a evita cat mai mult formalitatile de pe aeroport.
Pasagerii vor purta masca de la intrarea in aeroportul de decolare si pana la iesirea din aeroportul de destinatie. Exceptii: la controlul de securitate („security checks”) si la controlul de la frontiera („border control”). De asemenea, sunt exceptate persoanele cu probleme de sanatate dovedibile si copiii sub 6 ani.
Termoscanarea (masurarea temperaturii)
Masurarea temperaturii se va face, potrivit protocolului EASA/ECDC, doar pe aeroporturile unde exista legislatie nationala in acest sens. Deci este posibil sa nu ne intalnim cu aceasta procedura peste tot in lume, e bine sa stim si de ce.
Termoscanarea este recomandat sa se faca chiar la intrarea in aeroport (sau foarte aproape de intrare), in baza unui protocol incheiat intre aeroporturi si autoritatile sanitare din tara respectiva. Controlul temperaturii trebuie sa identifice pasagerii cu temperatura corpului mai mare de 38 grade.
In cazul in care se descopera un pasager aflat intr-o astfel de situatie, procedura se repeta cel putin o data pentru a avea o confirmare. Pasul urmator: pasagerul nu este trimis acasa, ci va fi consultat de personal medical de specialitate. Acest interviu/ consult trebui facute in locuri special amenajate in interiorul aeroporturilor, atat pentru a pastra confidentialitatea, cat si pentru a preveni raspandirii virusului (in caz ca persoana respectiva chiar e infectata).
Ghidul EASA/ECDC precizeaza insa ca trebuie avut in vedere faptul ca screeningul termic are multe limitari in detectarea cazurilor de COVID-19:
- Multe persoane simptomatice nu au febra si un procent mare de transmitere a COVID-19 apare prin cazuri asimptomatice sau pre-simptomatice;
- Febra poate fi usor tratata cu medicamente;
- Poate da o impresie falsa de siguranta, cu efect negativ asupra respectarii altor masuri.
Cu alte cuvinte, temperatura ridicata nu poate fi decat un indiciu, nicidecun un motiv suficient pentru a refuza urcarea in avion a unui pasager.