Donald Trump refuza sa recunoasca victoria lui Joe Biden, dar expertii avertizeaza ca nu exista nicio cale constitutionala prin care actualul presedinte poate ramane la Casa Alba inca patru ani.

Exista temeri ca Donald Trump si alti republicani vor face tot posibilul sa ramana la putere pentru urmatorii patru ani, conform The Guardian.

„Va fi o tranzitie usoara spre un al doilea mandat al Administratiei Trump”, a spus secretarul de stat Mike Pompeo saptamana trecuta.

William Barr, procurorul general, a autorizat procurorii federali sa cerceteze iragularitati in procesul electoral. De asemenea, Donald Trump l-a concediat marti pe Christopher Krebs, directorul Agentiei pentru securitatea infrastructurii si securitate informatica, dupa ce a spus ca alegerile din 2020 nu au fost fraudate.

Desi planurile lui Donald Trump pentru a demonstra ca a castigat alegerile sunt elaborate, este putin probabil sa ramana la Casa Alba pentru inca un mandat sau sa orchestreze o lovitura de stat.

Nu exista nicio cale constitutionala prin care Donald Trump poate ramane la putere

Colegiul electoral se va reuni in data de 14 decembrie pentru a da votul oficial, iar fiecare stat foloseste rezultatul votului popular pentru a-si aloca electorii.

Biden va castiga mult peste cele 270 de voturi electorale necesare, conform predictiilor. Cu toate acestea, exista o teorie legala putin probabila prin care Trump si administratia sa considera ca legislaturile pro-republicane vor accepta sa ignore rezultatul votului popular si sa isi numeasca proprii electori.

Legea federala mentioneaza ca acest scenariu este posibil, daca statele nu au reusit „sa ajunga la o concluzie” pana in ziua in care se reuneste colegiul electorilor.

Motivul pentru care aceasta teorie nu poate functiona in favoarea lui Donald Trump este ca nu exista dovezi de frauda electorala in niciun stat, iar avansul considerabil al lui Joe Biden demonstreaza ca a fost ales corect in statele respective.

„Daca tara continua sa respecte statul de drept, nu vad nicio cale constitutionala plauzibila prin care Trump sa ramana presedinte”, a declarat Richard Hasen, profesor de drept la Universitatea din California.

Chiar daca electorii dintr-un stat ar decide sa ignore votul popular, ceea ce ar fi iesit din comun, acest lucru nu ar fi suficient pentru victoria lui Donald Trump. Decizia ar trebui luata in mult mai multe state, in care Joe Biden este evident castigatorul votului popular.

Oficialii republicani din statele-cheie au fost reticenti in ceea ce priveste sustinerea demersurilor juridice ale presedintelui Trump.

La putin timp dupa ziua alegerilor, Jake Corman, oficial republican din senatul statului Pennsylvania, a indicat ca va „respecta legea”, care spune clar ca electorii vor fi castigati de persoana care obtine victoria in votul popular.

Care este, de fapt, scopul actiunilor in justitie intentate de echipa lui Trump

Echipa de campanie a lui Donald Trump a intentat numeroase actiuni in justitie dupa ziua alegerilor. Scopul acestor procese nu pare a fi „rasturnarea” rezultatului alegerilor, ci mai de graba crearea unui cadru de nesiguranta si neincredere in procesul de numarare a voturilor.

Fiecare stat are propriul termen limita pentru certificarea rezultatului alegerilor, care este folosit apoi pentru alocarea voturilor electorale. In cel putin doua state, Pennsylvania si Michigan, echipa lui Trump incearca sa impiedice certificarea rezultatelor.

Termenul limita de certificare este important, deoarece legea federala spune ca atata timp cat rezultatele alegerilor sunt finalizate pana in 8 decembrie, acestea sunt „concluzive”.

Cel mai probabil, echipa lui Trump incearca sa impiedice acest termen limita si sa faca rost de mai mult timp pentru a pune la indoiala rezultatul alegerilor.

Cu toate acestea, este putin probabil ca instantele sa intervina in favoarea lui Trump, considera Richard Pildes, profesor de drept la Universitatea New York.

„Statele vor incepe certificarea voturilor in mai putin de 10 zile si nu exista o baza concreta care sa sugereze ca instantele vor incerca sa opreasca acest proces”, a spus Pildes.

Ce se intampla daca planul echipei lui Trump functioneaza

Chiar daca toate conditiile prezentate sunt indeplinite si echipa lui Trump reuseste sa duca la bun sfarsit planurile din justitie, lupta tot nu s-ar termina in favoarea actualului presedinte.

Statele Michigan, Wisconsin, Pennsylvania si Nevada sunt conduse de guvernatori democrati, care vor refuza sa ii aloce lui Donald Trump electorii, avand in vedere faptul ca Joe Biden a castigat fara indoiala votul popular.

O continuare a luptei juridice ar duce la implicarea Congresului, Senatului si in cele din urma, a Curtii Supreme de Justitie.

Nici amanarea pe termen nedeterminat nu este in favoarea lui Donald Trump. In cazul in care pana in data de 20 ianuarie (ziua investirii urmatorului presedinte), nu exita un castigator clar, functia de presedinte-interimar ar urma sa fie preluata de Nancy Pelosi, presedintele Camerei Reprezentantilor si membru al Partidului Democrat.

Sursa: