Cutremur politic sub control la Moscova. Guvernul rus a demisionat la cateva ore dupa ce presedintele Vladimir Putin a anuntat o serie de amendamente constitutionale.

Publicat:16.01.2020, 10:39

Analistii spun ca Putin isi pregateste, de fapt, terenul pentru viitorul sau politic, dupa ce isi incheie actualul mandat prezidential.

In discursul despre starea natiunii, Vladimir Putin a propus cateva amendamente constitutionale care ar schimba echilibrul dintre puterile statului. Parlamentul de la Moscova ar urma sa preia o parte dintre atributiile actuale ale presedintelui rus.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei: Sugerez schimbarea actualei ordini constitutionale, incredintand Dumei de Stat nu doar dreptul de a fi de acord, ci si dreptul de a numi un candidat pentru rolul de prim-ministru al Federatiei Ruse si apoi numirea tuturor vice-premierilor si ministrilor guvernului federal.”

Spre surpriza generala, dupa cateva ore, premierul Dmitri Medvedev si-a anuntat demisia, in cadrul unei sedinte televizate, cu Vladimir Putin alaturi.

Dmitri Medvedev, premierul Rusiei: Noi, guvernul Federatiei Ruse, ar trebui sa-i oferim presedintelui tarii noastre ocazia sa-si puna in aplicare toate deciziile pentru schimbarea sistemului politic.”

Medvedev a fost laudat de Putin, dar locuitorii din Moscova nu au avut cuvinte prea bune la adresa guvernului demisionar.

Vladimir Putin:As vrea sa-ti multumesc pentru tot ce ai facut pana acum in munca noastra comuna. Desigur, nu au fost numai reusite. Insa nimic nu merge tot timpul perfect.”

Victor Berezin, locuitor al Moscovei:Cred ca Guvernul nu a putut face fata provocarilor cu care s-a confruntat. Cred ca sunt multi oameni nemultumiti de munca Guvernului.”

Boris, locuitor al Moscovei: In principiu, singura intrebare este de ce a durat atat pentru ca Medvedev sa demisioneze. Sincer, guvernul trebuia sa fie dat afara cu multi ani in urma”.

Analistii politici vad modificarile constitutionale drept o incercare a lui Putin de a pastra puterea si dupa ce actualul mandat prezidential - care ar trebui sa fie ultimul - se va incheia in 2024.

Masha Lipman, analist politic: “Scopul e ca sistemul sa ramana stabil, ca Putin sa pastreze puterea si sa ramana ceea ce a fost in ultimii 20 de ani: cel mai important politician al tarii, factorul suprem de decizie, un lider de necontestat si fara rivali.”

Dupa putin timp, Vladimir Putin a anuntat cine va ocupa scaunul de premier. Liderul de la Kremlin l-a invitat pe seful Fiscului, Mihail Mishustin, sa formeze guvernul, iar acesta a acceptat.

Cat despre Medvedev, Putin a transmis ca va fi numit la conducerea Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, un organism similar CSAT-ului romanesc.

Medvedev ramane, astfel, mana dreapta a lui Putin, desi unii analisti considera ca acesta a fost trecut pe linie moarta.

Sursa: