Cutremur politic sub control la Moscova. Guvernul rus a demisionat la cateva ore dupa ce presedintele Vladimir Putin a anuntat o serie de amendamente constitutionale.
Analistii spun ca Putin isi pregateste, de fapt, terenul pentru viitorul sau politic, dupa ce isi incheie actualul mandat prezidential.
In discursul despre starea natiunii, Vladimir Putin a propus cateva amendamente constitutionale care ar schimba echilibrul dintre puterile statului. Parlamentul de la Moscova ar urma sa preia o parte dintre atributiile actuale ale presedintelui rus.
Vladimir Putin, presedintele Rusiei: “Sugerez schimbarea actualei ordini constitutionale, incredintand Dumei de Stat nu doar dreptul de a fi de acord, ci si dreptul de a numi un candidat pentru rolul de prim-ministru al Federatiei Ruse si apoi numirea tuturor vice-premierilor si ministrilor guvernului federal.”
Spre surpriza generala, dupa cateva ore, premierul Dmitri Medvedev si-a anuntat demisia, in cadrul unei sedinte televizate, cu Vladimir Putin alaturi.
Dmitri Medvedev, premierul Rusiei: “Noi, guvernul Federatiei Ruse, ar trebui sa-i oferim presedintelui tarii noastre ocazia sa-si puna in aplicare toate deciziile pentru schimbarea sistemului politic.”
Medvedev a fost laudat de Putin, dar locuitorii din Moscova nu au avut cuvinte prea bune la adresa guvernului demisionar.
Vladimir Putin: “As vrea sa-ti multumesc pentru tot ce ai facut pana acum in munca noastra comuna. Desigur, nu au fost numai reusite. Insa nimic nu merge tot timpul perfect.”
Victor Berezin, locuitor al Moscovei: “Cred ca Guvernul nu a putut face fata provocarilor cu care s-a confruntat. Cred ca sunt multi oameni nemultumiti de munca Guvernului.”
Boris, locuitor al Moscovei: ”In principiu, singura intrebare este de ce a durat atat pentru ca Medvedev sa demisioneze. Sincer, guvernul trebuia sa fie dat afara cu multi ani in urma”.
Analistii politici vad modificarile constitutionale drept o incercare a lui Putin de a pastra puterea si dupa ce actualul mandat prezidential - care ar trebui sa fie ultimul - se va incheia in 2024.
Masha Lipman, analist politic: “Scopul e ca sistemul sa ramana stabil, ca Putin sa pastreze puterea si sa ramana ceea ce a fost in ultimii 20 de ani: cel mai important politician al tarii, factorul suprem de decizie, un lider de necontestat si fara rivali.”
Dupa putin timp, Vladimir Putin a anuntat cine va ocupa scaunul de premier. Liderul de la Kremlin l-a invitat pe seful Fiscului, Mihail Mishustin, sa formeze guvernul, iar acesta a acceptat.
Cat despre Medvedev, Putin a transmis ca va fi numit la conducerea Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, un organism similar CSAT-ului romanesc.
Medvedev ramane, astfel, mana dreapta a lui Putin, desi unii analisti considera ca acesta a fost trecut pe linie moarta.