O cucerire completa a Ucrainei de catre armata rusa nu e deloc imposibila, daca SUA si Europa vor taia ajutorul militar pentru Kiev. Intr-un astfel de scenariu, inclus intr-o analiza realizata de Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW), armata rusa va iesi calita si cu o mare experienta de lupta de pe urma conflictului ucrainean, In plus, armata lui Putin va avea efective mult mai mari, comparativ cu cele dinaintea invaziei din 24 februarie 2022 si capabila sa ameninte intreaga granita de Est a NATO, de la Marea Neagra pana la Oceanul Arctic. Conform ISW, Rusia ar putea desfasura trei armate, compuse din 6 divizii mecanizate, la granitele cu Romania, Polonia, Slovacia si Ungaria. Romania ar fi direct amenintata din nord si sud-est de doua armate ruse si un corp de armata. NATO nu ar putea apara Romania in fata unui astfel de atac, daca luam in considerare numarul de forte pe care Alianta le are in prezent in Europa, scrie digi24.ro

Stoparea invaziei de anul trecut si faptul ca inca avem o linie stabila a frontului in Ucraina „fereste” in prezent Romania (dar si Polonia sau Slovacia) de riscul unui atac terestru din partea armatei ruse. Astfel, in acest moment, Ucraina continua sa functioneze ca o imensa „zona-tampon” intre aceste tari NATO si Federatia Rusa, arata ISW.

„Eliberarea de catre ucraineni a regiunii vestice a Hersonului a facut ca cele mai apropiate trupe ruse de granita cu Romania sa se afle la 350 de kilometri. Majoritatea trupelor ruse se afla la peste 560 de kilometri de Romania si mult mai departe de Polonia, Slovacia si Ungaria”

In acest moment, razboiul din Ucraina „tine ocupati” aproape jumatate de milion de soldati rusi - aproape toata forta militara terestra de care dispune in acest moment Federatia Rusa (cu totul, „pe hartie”, armata rusa numara circa 1,3 milioane de soldati - din fortele terestre, aviatie, marina etc.).

In actualele conditii, putem sta - inca - linistiti: fortele conventionale ale armatei ruse nu prezinta un risc pentru NATO pur si simplu pentru ele sunt acum fixate in Ucraina. Unde continua sa fie tocate marunt: conform serviciilor secrete occidentale, armata rusa a pierdut pana acum in jur de 315.000 de militari - echivalentul a aproape 90% din efectivele pe care le avea inainte de invazia din Ucraina.

Rusia castiga si ocupa intregul teritoriu al Ucrainei: vom avea cel putin doua armate ruse pe granita de Nord si Sud-Est

Scenariul de „groaza” este ca rusii par sa nu dea doi bani pe aceste pierderi imense. Armata rusa continua sa preseze si sa atace, iar Putin a declarat cu subiect si predicat ca obiectivele Rusiei in Ucraina au ramas aceleasi si ca nu va exista pace pana cand ele nu vor fi indeplinite. 

Astfel, Rusia intentioneaza sa continue razboiul pana cel putin in 2026 si vrea sa captureze zone semnificative din regiunile Zaporojie, Harkov si Dnepropetrovsk. 

Rusia elaboreaza un nou plan de razboi pe termen mediu, care urmareste extinderea operatiunilor de lupta in Ucraina pentru inca 36 de luni si capturarea unor orase importante. Obiectivele strategice ale Moscovei pana la sfarsitul anului 2024 includ ocuparea completa a regiunilor Donetk si Lugansk ale Ucrainei si a unor parti din Oblastul Harkov, extinzandu-se pana la raul Oskil. 

Iar ajutorul militar al Occidentului pentru Ucraina scartaie, momentan: ajutorul SUA e blocat momentan in Congres, iar ajutorul UE a fost blocat de Ungaria. 

In aceste conditii, expertii ISW nu exclude un „scenariu ipotetic” in care Ucraina pierde, iar Rusia ajunge sa-i ocupe intreg teritoriul, laolalta cu „absorbirea” Belarusului in noua Rusie a lui Putin. 

ISW precizeaza totusi ca aceasta estimare este una „foarte prudenta”. 

Astfel, scenariul presupune ca Rusia va fi capabila - dupa victoria in Ucraina - sa desfasoare la granitele cu NATO cel putin trei armate, separat de fortele pe care le va tine in Ucraina pentru a face fata inevitabilului razboi de insurgenta pe care ucrainenii il vor declansa in timpul ocupatiei militare. 

Cele trei armate ruse de la granita cu NATO ar fi: Armata 18 de Arme Intrunite, Armata 25 de Arme Intrunite si Armata 8 de Garda de Arme Intrunite. In traducere, „armate de arme intrunite” inseamna pur si simplu „armate de tancuri”.

Din harta ISW se constata ca Romania ar fi amenintata direct de doua armate: Armata 25 in Nord si Armata 18 in sud-est. Acestora li se adauga si Corpul 40 de armata.

Comparativ, in cazul contraofensivei ucrainene din vara, rusii au tinut intregul front din Zaporojie cu ajutorul a trei armate si un corp de armata: Armata 35 (Regiunea Militara Est), Armata a 5-a (Regiunea Militara Est), Armata 36 (Regiunea Militara Est), Corpul 68 Armata (RM Est). 

Armatele ruse de la granita Romaniei si a celorlalte tari NATO ar fi, teoretic,0 alcatuite din cate doua divizii a cate trei regimente. In total, cele trei armate ar numara sase divizii mecanizate sau 18 regimente mecanizate. 

Suplimentar, alte divizii ar putea fi stationate in regiunile estice ale Ucrainei ca unitati de rezerva. De asemenea, cel putin o divizie aeropurtata (trei regimente de parasutisti) si o divizie mecanizata de infanterie (trei regimente) ar putea stationa, prin rotatie, in Belarus. 

In total, 21 de regimente mecanizate, plus trei regimente de parasutisti pot ameninta direct granita NATO. Aceste trupe ar beneficia de o „bula” de protectie aeriana oferita de sistemele antiaeriene cu raza lunga S-300, S-400 si S-500, capabile sa acopere intregul front.

„NATO nu va putea sa se apere in fata unui astfel de atac cu fortele pe care le detine in prezent in Europa”,  avertizeaza ISW.

Si totusi, in ce conditii ar putea NATO sa faca fata unui atac al Rusiei

Pentru a face fata unui astfel de atac, „SUA ar trebui sa desfasoare cantitati mari de trupe americane pe intregul flancul estic al NATO, de la Marea Baltica pana la Marea Neagra, pentru a descuraja pe rusi si a putea infrange un atac al rusilor”. 

Concomitent, americanii vor trebui sa aduca in Europa „o cantitate semnificativa” de avioane „stealth” (greu de detectat pe radar).

Strategia de aparare a NATO in fata Rusiei se bazeaza pe superioaritatea aeriana: aceasta nu doar ca protejeaza trupele NATO de atacuri, dar e folosita pentru a sprijini direct trupele NATO si suplineste artileria, mai arata expertii ISW.

„SUA vor trebui sa aiba avioane invizibile intr-un numar mare in Europa pentru a putea penetra si distruge sistemele antiaeriene ruse - si sa-i impiedice astfel pe rusi sa-si poata reface o aparare antiaeriana eficienta - pentru a permite astfel avioanelor normale si rachetelor de croaziera sa-si atinga tintele.”

„Rusia poate prezenta o amenintare militara majora pentru NATO pentru prima oara dupa 1990”

In ciuda pierderilor uriase suferite pe campul de lupta din Ucraina, Rusia a reuseste in continuare sa le inlocuiasca - atat in oameni cat si in tehnica de lupta - si si-a trecut, practic, industria pe picior de razboi, industrie care produce acum armament in cantitati mai mari decat cele pre-invazie. 

Treptat, rusii vor deveni si mai experimentati si priceputi in purtarea unui razboi mecanizat pe un front larg (cum este cel din Ucraina), adaptat la tacticile moderne. 

„Rusia va putea prezenta o amenintare militara majora pentru NATO pentru prima oara dupa 1990, intr-un interval de timp care depinde de cat de mult e dispus Kremlinul sa investeasca in armata. Din moment ce Moscova s-a angajat deja intr-un proiect de expansiune militara post-razboi, SUA nu pot spera ca acest interval sa fie foarte lung”,  se arata in analiza ISW.

De asemenea, economia rusa a putut sa faca fata sanctiunilor occidentale, in conditiile in care Kremlinul a reusit sa gaseasca metode - inclusiv „legale” - de evitare a acestor sanctiuni.

„Inghetarea” conflictului e o alta idee proasta. In schimb, o victorie a Ucrainei ar transforma Marea Neagra in „lac NATO”

Este adevarat, in caz de razboi conventional (fara arme nucleare) „potentialul militar al SUA si aliatilor NATO este mai mare decat cel al Rusiei si nu e niciun motiv de a pune la indoiala capacitatea Vestului de a infrange armata rusa, chiar in situatia in care Rusia va absorbi complet Ucraina si Belarus”. 

Insa americanii ar trebui sa ia foarte in serios costurile pe care le va avea de platit SUA, in cazul unei victorii a Rusiei in Ucraina. „Aceste costuri sunt mult mai mari decat isi poate imagina oricine”,  sustin expertii ISW. 

Astfel, SUA vor trebui sa desfasoare in Europa de Est un numar semnificativ de trupe si in special de avioane „stealth”. Dar constructia si mentenanta unor astfel de aparate este extrem de costisitoare, iar SUA se va afla in fata unei alegeri dificile: sa desfasoare astfel de aparate in Asia, pentru apararea Taiwanului (de o posibila invazie a Chinei), sau sa le tina in Europa, in cazul unui posibil atac al Rusiei. Dilema aceasta vine cu costuri pe masura care vor trebui suportate atata vreme cat va exista amenintarea rusa - „potential pentru totdeauna”. 

In schimb, continuarea ajutorului militar pentru Ucraina este considerata o solutie „mult mai avantajoasa si ieftina” pentru SUA, comparativ cu varianta in care acest ajutor e oprit, iar Ucraina pierde razboiul. 

O alta varianta cel putin la fel de proasta ar fi „inghetarea” conflictului din Ucraina. In acest caz, Rusiei i s-ar da pur si simplu ragaz pentru a-si pregati si mai bine armata si pentru a se dota cu noi arme: apoi, va urma, cel mai probabil, o reluarea a invaziei Ucrainei. 

„Ajutorarea Ucrainei pentru a-si recastiga controlul asupra intregului ori majoritatii teritoriului va fi mult mai avantajoasa, deoarece ar impinge fortele ruse mult mai mult spre est”,  precizeaza ISW. 

In acest caz, cele mai apropiate trupe ruse de granita Romaniei s-ar afla la 800 de kilometri distanta iar „Marea Neagra va deveni aproape un lac NATO”, se mai arata in analiza Institutului pentru Studiul Razboiului din SUA.