Marcel Ciolacu și-a depus luni mandatul de premier în fața Coaliției, iar după ce își va depune efectiv demisia se declanșează o serie de proceduri constituționale și politice pentru formarea unui nou guvern. Surse politice spun pentru Hotnews că nu s-ar pune problema plecării actualilor ministri PSD dupa demisia lui Ciolacu și că va exista un guvern interimar, alături de PNL și UDMR, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile, așa cum prevede legislația. Cel mai probabil, abia după alegeri se va forma un nou guvern, au spus aceleași surse, potrivit hotnews.ro.

Marcel Ciolacu este la al doilea mandat de premier. A fost numit prima dată în 15 iunie 2023, conform protocolului coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR. Protocolul prevedea preluarea funcției de prim-ministru după mandatul lui Nicolae Ciucă (PNL). Ciolacu – clasat pe locul 3 în primul tur al prezidențialelor din noiembrie 2024 – a fost numit în funcție după alegerile parlamentare din 2024, în 23 decembrie.

Principalele acte normative care reglementează procedurile în cazul demisiei prim-ministrului României sunt Constituția României și OUG 57 privind Codul Administrativ.

Primul pas este acela prin care prim-ministrul își anunță public demisia și o prezintă în scris președintelui României. Demisia devine irevocabilă din momentul în care președintele ia act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii. Președintele României ia act de demisia prim-ministrului printr-un decret prezidențial.

Preşedintele României va desemna, prin decret prezidențial, un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile premierului, până la formarea noului Guvern. Acesta va îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea unui nou Guvern. Perioada de interimat poate dura cel mult 45 de zile, timp în care trebuie format un nou Guvern. Guvernul interimar poate emite doar acte privind administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Mingea cu numele candidatului la funcția de premier ajunge la viitorul președinte: George Simion sau Nicușor Dan

Președintele României are obligația de a face consultări cu partidele politice reprezentate în Parlament pentru a desemna un nou candidat pentru funcția de prim-ministru. Cum Coaliția plănuiește să mențină un guvern interimar până după alegeri, nu actualul președinte interimar va convoca consultările, ci viitorul președinte ales al României, George Simion sau Nicușor Dan.

Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Noul guvern, împreună cu programul său de guvernare, trebuie să obțină votul de încredere al Parlamentului, în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului. Pentru acordarea votului de încredere este necesară o majoritate simplă a voturilor deputaților și senatorilor prezenți.

După obținerea votului de încredere, președintele României numește prin decret noul Guvern.

Prim-ministrul și membrii noului Guvern depun individual jurământul de credință în fața președintelui României. Din acest moment, noul Guvern își exercită mandatul. Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.

Cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale va avea loc în 18 mai. Ulterior, în momentul în care noul președinte ales al României depune jurământul, încetează mandatul de președinte interimar al lui Ilie Bolojan, care va reveni în fruntea Senatului.