Donald Trump a anunțat aseară noile taxe vamale și a lansat astfel o bătălie comercială la nivel mondial. Cele mai mari tarife, de 34 la sută, se vor aplica bunurilor importate de americani din China. Iar mărfurile din Uniunea Europeană vor fi taxate cu 20 de procente. După cum era de așteptat, și industria auto va trece prin schimbări - toate automobilele fabricate în străinătate vor fi taxate cu 25 de procente
De altfel tarife de 31 la sută au fost aplicate și Republicii Moldova.  

Președintele Donald Trump a prezentat ieri la Casa Albă, detaliile planului său tarifar, pe care l-a numit „Ziua eliberării”, anunțând tarife reciproce asupra țărilor din întreaga lume.

Donald TRUMP, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE ALE AMERICII: „Dragii mei americani, aceasta este „Ziua Eliberării”, așteptată de mult timp. 2 aprilie 2025 va fi pentru totdeauna ținută minte drept ziua în care industria americană a renăscut, ziua în care destinul Americii a fost revendicat și ziua în care începem să facem America bogată din nou.”    

Vorbind în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă, Trump a anunţat că va impune un tarif de bază de 10% pentru toate importurile şi a prezentat un tabel care arată taxe mai mari pentru unii dintre cei mai mari parteneri comerciali ai ţării, inclusiv 34% pentru China şi 20% pentru Uniunea Europeană. Un tarif de 25% pentru automobile şi piese auto fusese deja confirmat anterior.

Donald TRUMP, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE ALE AMERICII: „Vom semna un ordin executiv istoric, care instituie tarife reciproce pentru țări din întreaga lume. Reciproce! Asta înseamnă că celor care ne fac asta le vom face-o și noi. Este foarte simplu.”    

Președintele american spune că prin aceste taxe va elibera America de dependența de bunurile importate din străinătate. Cea mai recentă rundă de tarife comerciale ale SUA, prezentată de Trump va diminua şi mai mult vigoarea unei economii mondiale care abia şi-a revenit din creşterea inflaţiei post-pandemice, o economie îngreunată de datorii record şi neliniştită de conflictele geopolitice, comentează Reuters. În lunile următoare vor prevala pur şi simplu efectele de creştere a preţurilor - şi, prin urmare, de diminuare a cererii - după ce noile taxe vor fi aplicate la mii de bunuri cumpărate şi vândute de consumatori şi companii de pe întreaga planetă. Dacă rezultatul este un război comercial mai amplu, acesta ar avea repercusiuni şi mai mari pentru producători precum China, care ar fi nevoiţi să caute noi pieţe în faţa unei cereri scăzute din partea consumatorilor din întreaga lume.

Iar dacă tarifele vor împinge înseşi SUA spre recesiune, acest lucru va afecta puternic ţările în curs de dezvoltare ale căror destine sunt strâns legate de cele ale celei mai mari economii a lumii.