Atunci cand cehul Petr Kellner, cel mai bogat om din Europa de Est, a murit intr-un accident de elicopter, aproape nimeni nu stia numele sotiei sale, insa trei ani mai tarziu Renata Kellnerova a devenit un sinonim pentru grupul PPF, scrie stirileprotv.ro
Grupul este un gigant cu activitati in telecomunicatii, media, servicii financiare si comert digital, cu 61.000 de angajati in 25 de tari, transmite Bloomberg.
In 1991, Petr Kellner a infiintat un fond care a achizitionat actiuni la 202 companii. Acest fond, denumit PPF Group, a ajuns sa controleze al saselea pachet de active disponibil la acel moment. De-a lungul timpului, PPF a acumulat o participatie de 20% la Ceska Pojistovna, cea mai mare companie de asigurari din Cehia, care a stat la baza averii lui Kellner. Acesta a iesit din acea afacere in 2013, dupa ce si-a vandut activele de asigurari catre grupul italian Generali pentru 3,3 miliarde de dolari.
Cu active de 43 de miliarde de dolari, PPF a devenit unul dintre principalii castigatori ai tranzitiei post-comuniste din Cehia, un succes pe care Petr Kellner l-a utilizat pentru a se extinde pe pietele in crestere rapida din Rusia si China. Insa dupa ce invazia ruseasca din Ucraina a dat peste cap evolutiile geopolitice si mediul de afaceri, multe companii, inclusiv PPF, au decis sa dea prioritate cresterii mai aproape de casa.
Intr-un interviu pentru Bloomberg News, Renata Kellnerova a recunoscut ca a trecut printr-o perioada dificila cand a trebuit sa se familiarizeze cu operatiunile complexe ale grupului PPF dupa moartea brusca a sotului ei. "Prima prioritate a fost sa asigur stabilitatea PPF si apoi sa incep sa dezvolt din nou afacerile. Mi-am dat seama ca PPF este importat pentru mine si ca sarcina mea este sa imi pregatesc copiii astfel incat sa aiba posibilitatea sa preia conducerea grupului la randul lor", a spus Renata Kellnerova.
Dupa ce a preluat fraiele la PPF, Renata Kellnerova a inceput sa isi puna amprenta asupra companiei. Ea este cea care a supervizat o reorientate majora dinspre Asia, odata o sursa importanta de venituri, spre pietele occidentale. Kellnerova a ales un nou director executiv si a incetat colaborarea cu unii dintre cei mai apropiati aliati ai fostului sot. De asemenea, a readus compania in intregime sub controlul familiei prin rascumpararea participatiilor detinute de doi actionari minoritari si s-a numit pe ea si pe cele trei fiice in Consiliul de administratie ale unui nou holding care detine toate activele grupului.
Acum cea mai bogata femeie din regiune, care impreuna cu familia sa are o avere neta estimata la 11,8 miliarde de dolari, Kellnerova dedica din ce in ce mai mult timp luarii unor decizii cheie de investitii si citeaza cooperarea stransa cu directorul general de la PPF, Jiri Smejc, drept o componenta centrala a abordarii sale.
"Daca situatia o cere, putem lua decizii cu privire la unele tranzactii intr-un singur weekend. La PPF ne mandrim ca suntem foarte sensibili cand vine vorba sa reactionam la oportunitatile de investitii", a declarat Renata Kellnerova.
Sub conducerea sa, PPF a finalizat mai multe tranzactii importante, inclusiv vanzarea unui pachet de control, in valoare de 2,15 miliarde de euro, la operatiunile de telecomunicatii din Europa Centrala si de Est catre grupul Emirates Telecommunications Group Co. din Abu Dhabi. De asemenea, in 2022, divizia de consumer finance a grupului PPF, Home Credit Group BV, si-a vandut afacerile din Filipine si Indonezia intr-o tranzactie evaluata la aproximativ 615 milioane de euro.
Asta a ajutat PPF sa revina la profitabilitatea de dinainte de pandemie, cu un profit net de 709 milioane de euro in prima jumatate a anului 2023. Comparativ, in primul semestru din 2022, PPF a inregistrat pierderi de 406 milioane de euro, in principal din cauza unei retrageri costisitoare din Rusia.
Chiar daca nu exista un calendar precis referitor la retragerea completa din Asia, "accentul principal al afacerii noastre s-a mutat spre vest in ultimii trei ani", a spus Kellnerova.
Gratie noilor fonduri, PPF scaneaza Europa pentru noi tinte de achizitii. Cele mai mari tranzactii includ preluarea unei participatii la InPost SA, cea mai mare firma de e-commerce din Polonia, precum si acumularea unei participatii la grupul german de televiziune ProSiebenSat.1 Media SE.
PPF isi va mentine investitiile in cele patru domenii principale: servicii financiare, telecomunicatii, media si e-commerce, dar "asta nu exclude micile investitii oportuniste", a spus Renata Kellnerova. Pentru ca grupul sau nu este un fond tipic de investitii cu un orizont definit pentru pastrarea activelor, "putem fi rabdatori", a precizat Kellnerova. "De accea, randamentele pe termen scurt nu sunt principalul parametru pe care il avem in vedere atunci cand analizam o oportunitate de investitii", a concluzionat Renata Kellnerova.
PPF opereaza cateva posturi de televiziune si companii media online in Europa Centrala si de Sud-Est, inclusiv operatorul de televiziune Central European Media Enterprises (CME).