Franța a identificat Rusia drept „cea mai directă” amenințare la adresa intereselor sale și a stabilității continentului european în noul său document de stat privind Revizuirea strategiei naționale, publicat pe 14 iulie, scrie hotnews.ro.
„În plus, Rusia folosește toate mijloacele de care dispune pentru a submina sprijinul acordat Ucrainei și pentru a contesta ordinea internațională în propriul său interes”, menționează documentul, care scoate în evidență și activitățile subversive pe care Moscova le desfășoară pe continentul european, scrie marți The Kyiv Independent.
Raportul, comandat de președintele francez Emmanuel Macron pentru a evalua obiectivele și provocările strategice ale Parisului până în 2030, afirmă că sprijinul acordat Ucrainei împotriva agresiunii ruse „a rămas prioritatea strategică imediată pentru aproape toți europenii”.
De când Rusia a lansat, în 2022, invazia pe scară largă din Ucraina, liderii NATO au tras semnale de alarmă cu privire la un posibil conflict deschis între Alianța Nord-Atlantică și Moscova în următorii ani.
Șeful armatei franceze, generalul Thierry Burkhard, a spus vinerea trecută, pe 11 iulie, că Rusia consideră Franța – unul dintre principalii susținători militari ai Kievului – drept „principalul său dușman în Europa”.
„În anii următori și până în 2030, principala amenințare pentru Franța și europeni este riscul unui război deschis împotriva inimii Europei”, mai scrie în raportul privind Revizuirea strategiei naționale a Franței.
Documentul afirmă că Moscova a intensificat atacurile cibernetice, sabotajul și activitățile de spionaj împotriva Franței și a aliaților săi, utilizând „întreaga gamă a capacităților sale convenționale” împotriva Ucrainei.
Parisul a avertizat în continuare că Rusia încearcă să îi descurajeze pe aliații Ucrainei să-și intensifice sprijinul militar pentru Kiev, Moscova consolidându-și în același timp propriile parteneriate cu China, Iranul și Coreea de Nord.
„În cele din urmă, Moscova continuă reînarmarea cu scopul de a-și mări armata cu 300.000 de soldați, 3.000 de tancuri și 300 de avioane de luptă până în 2030. Cheltuielile sale militare reprezintă aproape 40% din bugetul său”, avertizează raportul.
Reflectând asupra alegerii președintelui american Donald Trump, documentul recunoaște că Washingtonul urmărește o „politică externă mai puțin previzibilă”, cu consecințe majore pentru NATO și războiul dintre Rusia și Ucraina.
Revizuirea Strategiei Nationale a Frantei 2025
Deși inițial critic față de NATO și reticent în a aproba noi ajutoare militare pentru Ucraina, Trump a dat tonul, în ultimele zile, unei schimbări majore a atitudinii sale față de Kiev.
După întâlnirea cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Casa Albă, Trump și-a retras declarația anterioară potrivit căreia alianța este depășită, lăudând recenta decizie luată la summitul de la Haga de a crește pragul de referință pentru cheltuielile de apărare la 5% din PIB-ul fiecărui stat membru.
Luni, Trump și Rutte au prezentat, de asemenea, un plan pentru ca NATO să achiziționeze arme americane de ultimă generație, inclusiv sisteme antirachetă Patriot, pentru Ucraina, astfel încât Kievul să fie ajutat să reziste în fața invaziei și a intensificării atacurilor aeriene rusești.