Topirea calotelor glaciare din Antarctica duc la cresterea nivelului oceanului planetar.

Influenta in crestere a oamenilor asupra climatului Pamantului determina topirea calotelor glaciare polare si, prin urmare, o crestere a nivelului marii. O echipa de oameni de stiinta condusa de cercetatorii de la Institutul pentru Stiinte ale Pamantului de la Universitatea Heidelberg a analizat acum raspunsul celei mai mari mase de gheata de pe Pamant, cel din estul Antarcticii, la cresterea temperaturilor, noteaza Phys.

Pe baza datelor geochimice obtinute din sedimentele de mare adancime, studiul arunca o noua lumina asupra factorilor care determina stabilitatea stratului de gheata din estul Antarcticii. Aceasta sugereaza ca intr-un climat din ce in ce mai cald, asa cum este de asteptat pentru viitorul apropiat, stratul de gheata din estul Antarcticii ar putea fi mai putin stabil decat se credea anterior.

Un viitor sumbru

„Viitoarea topire a straturilor polare de gheata si cresterea asociata a nivelului marii la nivel mondial ca o consecinta a schimbarilor climatice vor avea un impact substantial asupra zonelor de coasta cu inaltime mica”, subliniaza dr. Kim Jakob de la Universitatea Heidelberg.

Pentru a intelege mai bine comportamentul stratului de gheata din estul Antarcticii intr-o lume mai calda decat cea de astazi, oamenii de stiinta au efectuat analize geochimice ale sedimentelor de mare adancime din Oceanul Atlantic, obtinute prin intermediul programului international de forare oceanica integrata.

Studiul se concentreaza pe intervalul de timp de la aproximativ 2,8 la 2,4 milioane de ani in urma, o perioada in care nivelurile atmosferice de dioxid de carbon erau similare cu cele din prezent. Rezultatele arata o crestere a stabilitatii stratului de gheata din estul Antarcticii fata de acum aproximativ 2,5 milioane de ani. Aceasta stabilitate a durat pana in prezent, cu doar intreruperi pe termen scurt in faze exceptional de calde.

O descoperire interesanta

In general se considera ca dioxidul de carbon si radiatiile solare joaca un rol important in topirea stratului de gheata.  Cu toate acestea, acest nou studiu a constatat existenta unui factor suplimentar in stabilizarea stratului de gheata din estul Antarcticii: formarea unor straturi mari de gheata in emisfera nordica, acestea cauzand scaderea nivelului oceanului global. Aceasta scadere a nivelului marii a redus expunerea stratului de gheata din estul Antarcticii la apele oceanului relativ calde, care au potentialul de a topi partile subacvatice ale stratului de gheata.

Aceste descoperiri arunca o noua lumina asupra comportamentului straturilor de gheata polara la concentratii atmosferice mai mari de gaze cu efect de sera, asa cum este de asteptat in viitorul apropiat. Rezultatul studiului subliniaza vulnerabilitatea ghetii din estul Antarcticii la incalzirea globala si riscul destabilizarii maselor de gheata din vestul Antarcticii.

Sursa: