Istoricii cehi au decosperit mai multe documente si o inregistrare video care arata cum Rudolf Slansky si alti lideri comunisti cehi au devenit victimele epurarii staliniste.



Timp de decenii, evenimentele din jurul Procesului Slánský care au condus la condamnarea Secretarului General al Partidului Comunist Ceh şi a altor lideri comunişi sau funcţionari de rang înalt au fost învaluite în mister, potrivit The Guardian.

Însa, în urma unei descoperiri remarcabile, istoricii vor putea sa consulte, în curând, mai multe documente şi o înregistrare video a unuia dintre cele mai cunoscute procese-spectacol din blocul sovietic.

Au fost descoperite ore de înregistrari video şi audio, o mare parte afectate de mucegai, despre care se crede ca acopera cea mai mare parte a procesului de opt zile. Documentele şi suporturile pe care s-a înregistrat procesul erau depozitate în cutii de metal şi din lemn, lânga Praga.

Istoricii sunt de parere ca documentele au fost luate din sediul Partidului Comunist şi au fost ascunse dupa Revoluţia de Catifea, din 1989. Descoperirea a fost predata Arhivei Naţionale de Film a Cehiei, care solicita Guvernului ceh suma de 12 milioane de coroane pentru a finanţa lucrarile de restaurare.

Rudolf Slánský, alaturi de alţi 13 lideri comunişti, au fost acuzaţi şi condamnaţi ca ar fi fost implicaţi într-o conspiraţie troţkisto-titoisto-sionista. Potrivit acuzaţiilor, Slánský ar fi fost un spion aservit intereselor capitaliştilor occidentali care urmareau subminarea socialismului.

Acest caz a facut parte dintr-o ampla acţiune stalinista de epurare a elementelor “neloiale” din partidele comuniste din Europa Centrala şi de Est.

Cazul Slánský a facut parte dintr-un val mai mare de epurari staliniste ce avea ca ţinta elementele „neloiale” din partidelecomuniste din Europa Centrala şi de Est, precum şi din procesul de epurare a evreilor din conducerea respectivelor partide.

Politicianul a fost condamnat la închisoare, iar în urma procesului a fost spânzurat public la închisoarea Pankrác, în 1952.

Sursa: The Guardian