Unul dintre cele mai inspaimantatoare momente din discursul de o ora tinut de Vladimir Putin luni seara este mesajul transmis celor aflati la putere in Ucraina. "Celor care au preluat puterea la Kiev, le cerem incetarea imediata a actiunii militare. In caz contrar, regimul care conduce Ucraina va fi total responsabil pentru potentiala varsare de sange continua”, a transmis Putin luni seara. 

Publicat:22.02.2022, 19:36

Vladimir Putin a rostit luni seara cel mai terifiant discurs geopolitic al secolului XXI” a comentat analistul si jurnalistul american Ian Bremmer. ”Ma asteptam ca Putin sa fie agresiv si lipsit de compromisuri, dar discursul sau este de-a dreptul infricosator. ”Este un discurs de razboi” a comentat si jurnalistul Max Seddon, de la Financial Times. ”Daca crezi ca discursul lui Putin este doar plictisitor, nu asculti cat de dezgustator si terifiant este” a reactionat si jurnalistul israelian Dimi Reider. ”Daca vrei sa stii cum reactioneaza ucrainenii la discursul lui Putin, iata un exemplu: mamicile de pe Facebook discuta sa puna autocolante cu grupa de sange pe hainele copiilor, cand merg la scoala. Nu va inselati: acest discurs a fost perceput ca o declaratie de razboi la adresa Ucrainei”, a scris si jurnalista ucraineana Olga Tokariuk.

”Motivele pe care Vladimir Putin le-a invocat pentru decizia sa de a recunoaste independenta republicilor separatiste pro-ruse din Donbas au sunat ca o declaratie de razboi: Ucraina, acea inventie a lui Lenin, este o marioneta a Occidentului, o colonie americana corupta care isi persecuta rusii, minoritate vorbitoare, si care ar putea chiar, de maine, sa posede arme de distrugere in masa... Pe scurt, un pericol intolerabil pentru Rusia. Lectia greselilor americane din Irak a fost bine invatata” se arata intr-un editorial al redactiei Le Figaro

”Cel mai terifiant paragraf din discursul lui Putin a fost penultimul: "Celor care au preluat puterea la Kiev, le cerem incetarea imediata a actiunii militare. In caz contrar, regimul care conduce Ucraina va fi pe deplin responsabil pentru potentiala varsare de sange continua”” a sintetizat jurnalistul de la The Guardian Shaun Walker. 

Momente cheie din discursul lui Vladimir Putin

Putin, despre conducerea Ucrainei

”Este poporul ucrainean constient ca asa este condusa tara acum? Isi dau seama ucrainenii ca tara lor nu s-a transformat nici macar intr-un protectorat politic sau economic, ci a fost redusa la stadiul de colonie cu un regim marioneta? Statul a fost privatizat. Drept urmare, guvernul, care se autodesemneaza „puterea patriotilor” nu mai actioneaza in calitate nationala si impinge constant Ucraina spre pierderea suveranitatii sale.”

Putin, despre criminalii din Ucraina

"Nationalistii care au preluat puterea au declansat o persecutie, o adevarata campanie de teroare impotriva celor care s-au opus actiunilor lor anticonstitutionale. Politicienii, jurnalistii si activistii publici au fost hartuiti si umiliti public. Un val de violente a maturat orasele ucrainene, inclusiv o serie de crime cunoscute si ramase nepedepsite. Te infiora amintirea teribilei tragedii de la Odesa, unde protestatari pasnici au fost ucisi cu brutalitate, arsi de vii in Casa Sindicatelor. Criminalii care au comis acea atrocitate nu au fost niciodata pedepsiti si nici macar nu-i cauta nimeni. Dar le stim numele si vom face totul pentru a-i pedepsi, a-i gasi si a-i aduce in fata justitiei.”

Putin, despre recunoasterea independentei regiunilor Lugansk si Donetk
 

„Consider ca este necesar sa luam o decizie care ar fi trebuit luata cu mult timp in urma, sa recunoastem imediat independenta si suveranitatea Republicii Populare Donetk si Republicii Populare Lugansk”.

Putin, despre intrarea Ucrainei in NATO

„Daca Ucraina ar adera la NATO, aceasta ar reprezenta o amenintare directa la adresa securitatii Rusiei”

Putin, despre originile Ucrainei moderne

„Ucraina moderna a fost creata in intregime de Rusia, mai exact, de Rusia bolsevica, comunista. Acest proces a inceput imediat dupa revolutia din 1917...Ca urmare a politicii bolsevice, a aparut Ucraina sovietica, care si astazi poate fi numita pe buna dreptate „Ucraina lui Vladimir Ilici Lenin”. El este autorul si arhitectul ei. Acest lucru este pe deplin confirmat de documentele din arhive... Si acum descendentii recunoscatori au demolat statuile lui Lenin in Ucraina. Asta numesc ei decomunizare. Vrei decomunizare? Foarte bine. Dar nu este nevoie, cum se spune, sa ne oprim la jumatate. Suntem gata sa va aratam ce inseamna decomunizarea reala pentru Ucraina.”

Sursa: