Cel mai mare ghetar din lume se topeste, si nu va mai fi mult pana ce va disparea, arata filmarile din satelitii NASA.

Publicat:09.11.2022, 14:14

Dupa ce a plutit incet in jurul Antarcticii timp de mai bine de un an, cel mai mare ghetar din lume a inceput sa se topeasca, intrand intr-un curent din stramtoarea Drake, mai jos de Africa de Sud.

Placa de gheata uriasa, cunoscuta sub numele de A-76A, are o lungime de aproximativ 135 de kilometri si o latime de 26 de kilometri. Acesta s-a desprins din aisbergul considerat in trecut cel mai mare din lume, care s-a spart in 2021 in trei bucati, botezate A-76A, A-76B si A-76C. Pana in prezent, A-76A a ramas cea mai mare bucata dintre ele, arata publicatia Live Science.

Pe 31 octombrie, satelitul Terra al NASA a fotografiat ghetarul A-76A plutind la intrarea Strimtorii Drake, o cale navigabila adanca care leaga oceanele Pacific si Atlantic, intre Capul Horn din Africa de Sud si Insulele Shetland de Sud. Traiectoria lui sugereaza ca se va indrepta catre nord, pe calea navigabila, in saptamanile urmatoare.

De ce se topesc ghetarii in acea zona

Potrivit Observatorului Pamantului, de obicei, atunci cand aisbergurile plutesc in Stramtoarea Drake, ele sunt rapid tarate spre est de curentii oceanici puternici, si spre nord in ape mai calde, unde se topesc complet.

Pana in prezent, A-76A a parcurs aproximativ 2.000 km de cand s-a desprins din Peninsula Antarctica, in 2021. Stramtoarea Drake este renumita pentru faptul ca odata intrati acolo, ghetarii se topesc.

Motivul principal este Curentul Circumpolar Antarctic (ACC), singurul curent care circula in intregime in jurul globului si angreneaza un volum mai mare de apa decat orice alt curent de pe Pamant, respectiv 95 si 150 de milioane de metri cubi pe secunda.

Pe 19 octombrie, un studiu din revista Science Advances arata ca un alt ghetar mare, A68a, care a detinut titlul de cel mai mare aisberg din lume timp de aproximativ trei ani, s-a topit pe jumatate din cauza curentilor oceanici.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Sursa: