Cel puțin 50 de state din toată lumea sunt gata să negocieze cu Statele Unite pentru a scăpa de taxele vamale impuse de președintele Donald Trump. Despre asta a anunțat directorul consiliului economic de la Casa Albă. Oficialii lui Trump apără cu înverșunare tarifele, în ciuda căderii burselor din toată lumea, dar și a criticilor de acasă și de peste hotare.
Statele Unite au impus tarife Europei și în timpul primului mandat al lui Donald Trump, iar republicanii spun că vor să repete succesul de atunci. Dar foștii oficiali europeni spun că situația e cu totul alta acum. Și rivalii democrați ai lui Trump spun că președintele american distruge economia SUA.
Adam SCHIFF, SENATOR DEMOCRAT: „Cred că oamenii și-au văzut economiile pentru pensie distruse, în timp ce Trump era pe terenul de golf. Imaginea președintelui într-un cărucior de golf în timp ce pensiile oamenilor ard s-ar putea dovedi a fi imaginea cea mai durabilă a președinției Trump.”
Republicanii sunt, însă, optimiști.
Scott BESSENT, SECRETARUL TREZORIEI AMERICANE: „Nu este obligatoriu să urmeze o recesiune. Cine știe cum va reacționa piața peste o zi sau peste o săptămână? Ceea ce ne propunem este să construim o bază economică pe termen lung pentru prosperitate. În opinia mea, administrația anterioară ne pusese pe drumul spre un dezastru financiar.”
Unele state au cedat deja în fața presiunii. Taiwanul, care se bazează pe americani să îi garanteze securitatea în fața Chinei, a anunțat că nu are de gând să răspundă cu propriile tarife la mărfurile americane.
William LAI CHING-TE, PREȘEDINTELE TAIWANULUI: „Vom extinde achizițiile din SUA pentru a reduce deficitul comercial. Guvernul a întocmit o listă de produse agricole, industriale, petroliere pentru a le achiziționa masiv de la SUA. Ministerul Apărării a întocmit, de asemenea, o listă de produse pentru achiziție. Vom cumpăra agresiv.”
O poziție nuanțată are și șefa executivului de la Roma.
Giorgia MELONI, PREMIERUL ITALIEI: „Nu am fost de acord cu decizia Statelor Unite, dar suntem pregătiți să folosim toate instrumentele, negocieri și măsuri economice, necesare pentru a sprijini afacerile și sectoarele care vor fi penalizate.”
Pe de altă parte Comisia Europeană va propune taxe suplimentare pentru o listă de produse americane ca răspuns la tarifele impuse de SUA pe oțel și aluminiu. Acesta urmează să includă carnea, cerealele, vinul, lemnul și îmbrăcămintea, precum și guma de mestecat, ața dentară, aspiratoarele și hârtia igienică.
Trump rămâne inflexibil în privința tarifelor, mișcare care a care a creat panică pe bursele mondiale. Bursa din Hong Kong se prăbușește cu 12 al sută, un record al utimilor 16 ani, iar bursele europene deschid pe roșu. Trump a comparat panica bursieră cauzată de noile sale taxe vamale, comparând-o cu "un tratament" destinat să vindece bolile economiei americane.
„Nu vreau nicio cădere (n.red.-pe nicio piaţă). Dar uneori trebuie să iei un tratament pentru a te vindeca.”
În week-end sute de mii de americani au scandat pe străzi împotriva politicilor lui Trump în toate cele 50 de state.
Manifestanții au imputat noii administraţii Trump haosul de pe pieţele financiare, relațiile strânse cu dictatorii, distrugerea agențiilor federale ori invadarea vieţii private.