Maria Branyas Morera, cea mai longevivă persoană din lume, care a trăit până la vârsta de 117 ani a dezăluit secretele unei vieți lungi și fericite, scrie știrileprotv.ro
Timp de 18 luni, până când a murit în somn anul trecut, la vârsta de 117 ani, Maria Branyas Morera a fost cea mai bătrână persoană în viață de pe Pământ. Născută la 4 martie 1907 în San Francisco, SUA, din părinți catalani, și rezidentă în Spania de la vârsta de opt ani, supercentenara a fost în centrul unui interes științific intens de când a murit în august 2024, scrie The Telegraph.
Cercetătorii care au studiat secretul longevității Mariei Branyas Morera au descoperit că avea un intestin extrem de sănătos, cu celule care funcționau ca la o persoană cu 17 ani mai tânără. Microbiota ei semăna cu cea a unui copil.
Înainte să moară, Morera spunea că și-a menținut sănătatea evitând alcoolul și fumatul, făcând plimbări zilnice, consumând multe fructe, legume și trei iaurturi pe zi. Avea mereu aproape familia și evita „oamenii toxici”.
Lecții de sănătate de la o supercentenară
1. Mânca trei iaurturi pe zi
Poate fi tentant să deducem de aici că „dacă mănânci trei iaurturi pe zi, vei trăi mai mult”, dar realitatea este mai nuanțată. În plus, nu doar iaurtul, ci și o gamă largă de alte alimente fermentate, inclusiv kefirul, kimchi și varza murată, au fost dovedite de cercetări ca fiind benefice pentru sănătatea intestinului.
„Știm că alimentele fermentate sunt asociate cu creșterea diversității microbiene”, spune ea, „iar unele studii au arătat chiar că consumul lor reduce markerii inflamatori din organism”.
Inflamația este asociată cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv ateroscleroza (artere îngustate), cancerele, tulburările metabolice, boala coronariană, obezitatea și boala pulmonară cronică.
2. Avea o dietă bogată în fructe și legume
„Dacă ne uităm la stilul de viață al Mariei Morera”, spune Dr. Rossi.
„Observăm că urma în mare parte o dietă mediteraneană. Persoanele cu o sănătate intestinală optimă tind să consume o varietate de alimente de origine vegetală, pe care eu le numesc «Cele Super Șase». Acestea includ: cereale integrale, precum quinoa, grâul și ovăzul; legume; fructe; nuci și semințe; ierburi și condimente; și, în final, leguminoase – cum ar fi năutul, lintea sau fasolea albă. Fiecare categorie oferă bacteriilor din intestin tipuri diferite de „îngrășământ”. Pentru mine, cele două principii-cheie ale unei flore intestinale sănătoase sunt: consumul constant din cele «Super Șase» și includerea alimentelor fermentate în dietă.”
Ea mai adaugă că adoptarea unei diete prietenoase cu intestinul este un stil de viață, nu o soluție de moment:
„Odată ce devine o obișnuință, este de fapt destul de ușor de menținut, însă adevărul este că, dacă încetezi să consumi o gamă variată de plante, microbiomul tău se poate modifica în doar câteva zile. Așadar, când vorbim despre o sănătate intestinală bună, vorbim despre un maraton, nu un sprint.”
3. A făcut exerciții fizice în mod regulat
Exercițiile fizice moderate oferă numeroase beneficii pentru sănătate și pot reduce riscul de boli grave, cum ar fi boala coronariană, accidentul vascular cerebral,diabetul de tip 2 și cancerul. Cercetările sugerează, de asemenea, că exercițiile fizice pot spori numărul de specii microbiene benefice din intestin și pot crește diversitatea microflorei, stimulând sănătatea intestinală.
După cum explică Dr. Rossi, activitatea fizică îmbunătățește fluxul sanguin către tractul digestiv și ne ajută să ne menținem intestinele regulate, ceea ce înseamnă că alimentele care trec prin intestin sunt reaprovizionate în mod regulat.
4. A redus consumul de alcool
Chiar dacă un pahar ocazional poate părea plăcut, alcoolul este cunoscut pentru faptul că face intestinul mai permeabil, sau „poros”. Unul dintre rolurile intestinului este acela de a acționa ca un fel de portar, controlând ce poate trece prin mucoasa intestinală în sistemul sanguin. „Acționează ca o barieră”, explică Dr. Rossi.
„Însă, atunci când consumi prea mult alcool, acea barieră devine permeabilă, permițând pătrunderea în sânge a unor substanțe care nu ar trebui să ajungă acolo, ceea ce declanșează un răspuns inflamator. Cu alte cuvinte, consumul a mai mult de, să zicem, un pahar de vin poate provoca o inflamație ușoară în organism.”
5. A evitat „oamenii toxici”
Maria a ales să stea departe de persoanele cu care nu rezonează – o decizie benefică nu doar pentru sănătatea ei mentală, ci și pentru sănătatea intestinului. Tot mai multe studii arată legătura dintre sănătatea intestinului și cea psihică, prin așa-numita axă intestin-creier. Stresul cronic crește nivelul de cortizol, care poate afecta negativ microbiomul intestinal și crește permeabilitatea intestinului.