Cea mai fericita perioada a anului e peste tot in lume, Craciunul. Toti intram in spiritul acestei sarbatori si fiecare o serbeaza in felul lui. Pentru unii, Craciunul inseamna sa gatesti mese imbelsugate, dar pentru altii Craciunul presupune cu totul alte obiceiuri, transmite hotnews.ro

Norvegienii isi ascund maturile

Exista vrajitoare in viata reala? As sugera sa intrebi un norvegian. In perioada Craciunului, norvegienii isi ascund toate maturile din casa pentru a le tine departe pe vrajitoarele malefice care ies in noaptea de Ajun si calaresc pe maturi.

Inainte de Craciun se impodobeste casa cu coronite, ingeri, gnomi, inimi, stele si poate o casa de turta dulce. Tot mai multi oameni isi decoreaza casele si pe exterior cu lumini si coronite. Majoritatea familiilor au un brad de Craciun in sufragerie.

Majoritatea norvegienilor mananca RIBBE (costite de porc), PINNEKJOTT (miel) sau LUTEFISK (peste) in Ajunul Craciunului. Cuvantul norvegian pentru Mos Craciun este JULENISSE.

O alta traditie populara in Scandinavia este cea a caprei de Craciun (Julebukk in Norvegia sau Julbock in Suedia).

Venezuela: Patineaza in ziua de Craciun!

Daca va aflati in Caracas, Venezuela, in perioada Craciunului, asigurati-va ca aveti o pereche de patine. In perioada 16 - 24 decembrie, venezuelenii participa la slujbele de dimineata, iar oamenii merg pe patine de acasa pana la biserica.

Las patinatas — „patinajul” — este o traditie venezueleana care a inceput in anii 1950. Cum clima este una tropicala, ziua de Craciun este petrecuta in aer liber cu vecinii si prietenii. Multi copii sunt dotati cu patine, skateboard-uri, biciclete - orice are roti. „Ce mod mai bun de a folosi aceste cadouri decat sa iesi pe strada cu comunitatea ta la o petrecere in bloc?” spune un localnic. Traditia a devenit atat de populara incat autoritatile au inchis uneori oficial strazile pentru aceasta.

Cu toate acestea, incepand cu anii 2000, las patinatas a inceput sa se schimbe. Din 2010, Venezuela a fost marcata de tulburari politice, declin socioeconomic, penurie de alimente si criminalitate. Traditiile sarbatorilor au avut si ele de suferit.

Germania: Craciun cu Krampus, „jumatate capra, jumatate demon”

De Craciun, oamenii ies sa vada strazile frumoase, toate impodobite cu lumini, iar recuzita frumoasa si oamenii se bucura de mancarea de strada in vremea confortabila. Dar nu este cazul in unele tari ca Germania, unde sarbatorile vesele sunt bantuite de Krampus: „jumatate capra, jumatate demon”.

Multe culturi europeneau un astfel de personaj, opus Mosului bun si generos. Parti din Germania si Austria se tem de Krampus, in timp ce alte regiuni germanice il au pe Belsnickle si Knecht Ruprecht, barbati cu barba neagra care poarta bete cu care bat copiii. Franta ii are pe Hans Trapp si pe Pere Fouettard.

Numele lui Krampus este derivat din cuvantul german krampen, care inseamna gheara si se spune ca este fiul lui zeu nordic (Hel).

Portugalia: Cina cu rudele moarte

In Portugalia, nu doar membrii familiei vor lua masa traditionala de Craciun, ci si cei urcati la cer. In timpul sarbatorii anuale cunoscute sub numele de consoda, organizata in dimineata de Craciun, oamenii pun tacamuri la masa si pentru membrii familiei care au decedat (alminhas a penar- „sufletele mortilor”). In unele zone se lasa firimituri pe vatra pentru aceste suflete, un obicei care deriva din practica straveche de a incredinta bucate celor dusi dintre noi in speranta ca acestea vor oferi o recolta bogata.

Se crede ca Mos Craciun („Pai Natal”) aduce cadouri copiilor in Ajunul Craciunului, mai degraba decat in ziua de Craciun. Cadourile sunt lasate sub Pomul de Craciun sau in pantofi langa semineu. Cu toate acestea, unii oameni spun ca cadourile sunt aduse de Pruncul Isus, mai degraba decat de Mos Craciun.

La fel ca in Spania, masa traditionala de Craciun din Portugalia, numita „Consoada”, se ia in seara de Ajuni si consta in cod cu legume verzi si cartofi fierti.

Dupa masa, oamenii merg la biserica pentru slujba „Missa do Galo”. In timpul slujbei este scoasa o icoana a Pruncului Isus si toata lumea sta la coada pentru a o saruta. Dupa slujba, oamenii se intorc acasa si isi deschid cadourile

Catalonia: Bate busteanul pana face...cadouri

Una dintre traditiile ciudate din Catalonia (Spania) este aceea potrivit careia localnicii aduc un mic bustean de lemn in casa, deseneaza pe el fata de om si il hranesc cu fructe si dulciuri pana in Ajunul Craciunului. In acea seara (de Ajun) familia bate busteanul cu betigase , iar in timp ce-l lovesc ii spun: „Te voi lovi pana cand o sa faci pe tine!

Iar din bustean ies cadourile.

Practica isi are originea in mediul rural. Acolo, familiile ardeau de sarbatori un bustean reprezentand lumina si ii imprastiau cenusa pe camp, ca simbol al fertilitatii.

Cautarea anuala a bustenilor este cunoscuta in catalana pur si simplu ca Cacations Hunts. Parintii isi pot duce copiii intr-o padure speciala Caga Tio (un mic business de fapt) unde bustenii sunt ascunsi iar copiii trebuie sa-i gaseasca. Ca in cazul unei vanatori de comori.

Odata adus acasa busteanul, acesta e „hranit” in fiecare seara. Pana pe 24 decembrie, Caga Tio este „gordito” sau dolofan si gata sa se puna pe treaba. Doar ca are nevoie de putina intimitate.

In familiile religioase, copiilor li se spune sa se indrepte in dormitor sa se roage pentru a primi cadouri.Inainte de intoarcerea copiilor, parintii ascundcadourile sub „pelerina” busteanului, care arata mai mult ca o patura.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.