Franța, Marea Britanie și Germania au comunicat joi, 17 iulie, Iranului că vor reinstaura sancțiunile ONU dacă acesta nu va relua imediat negocierile privind programul său nuclear și nu se va ajunge la rezultate concrete până la sfârșitul lunii august, transmite Reuters, scrie hotnews.ro
Miniștrii de externe ai așa-numitului grup E3 al celor trei mari puteri europene, împreună cu șeful politicii externe a Uniunii Europene, au avut prima lor convorbire telefonică cu ministrul de externe iranian Abbas Araqchi de la atacul Israelului și SUA asupra instalațiilor nucleare iraniene din urmă cu o lună.
O sursă diplomatică franceză a declarat că miniștrii au îndemnat Iranul să reia imediat negocierile diplomatice pentru a ajunge la un acord „verificabil și durabil”, amenințând că vor recurge la așa-numitul mecanism „snapback” (de revenire la sancțiuni) dacă acesta nu va face acest lucru.
Reacția Teheranului: Nu au niciun temei moral sau legal
Însă, într-o postare pe X, Araqchi a respins amenințarea, afirmând că le-a spus miniștrilor: „Statele Unite sunt cele care au părăsit masa negocierilor în iunie anul acesta și au ales opțiunea militară, nu Iranul…”
„Dacă UE/E3 doresc să joace un rol, ar trebui să acționeze în mod responsabil și să renunțe la politicile uzate de amenințare și presiune, inclusiv la „snapback”, pentru care nu au absolut niciun temei moral sau legal”, a adăugat el.
El a spus că negocierile vor fi posibile numai „atunci când cealaltă parte va fi pregătită pentru un acord nuclear echitabil, echilibrat și reciproc avantajos”.
Cele trei țări europene, împreună cu China și Rusia, sunt părțile rămase la acordul din 2015 – din care SUA s-au retras în 2018 – care a ridicat sancțiunile împotriva Iranului în schimbul restricțiilor asupra programului său nuclear.
Marile puteri europene, hotărâte să folosească mecanismul de „snapback”
Dacă se constată că Iranul încalcă termenii acordului, mecanismul de „snapback” poate fi utilizat pentru a restabili sancțiunile ONU înainte de expirarea rezoluției Consiliului de Securitate al ONU care consfințește acordul, la 18 octombrie. Procesul ar dura aproximativ 30 de zile.
„Miniștrii și-au reiterat, de asemenea, hotărârea de a utiliza așa-numitul mecanism „snapback” în absența unor progrese concrete în direcția unui astfel de acord până la sfârșitul verii”, a declarat sursa diplomatică franceză, fără a specifica ce ar implica acest lucru.
De la atacurile aeriene, inspectorii agenției de supraveghere nucleară a ONU, AIEA, au părăsit Iranul. Deși Teheranul a sugerat că este deschis la diplomație, nu există indicii că a șasea rundă de negocieri cu Washingtonul va fi reluată în curând.
Chiar dacă acest lucru se va întâmpla, diplomații spun că ajungerea la un acord cuprinzător înainte de sfârșitul lunii august – termenul limită stabilit de europeni – pare nerealistă, mai ales fără inspectori pe teren.
Doi diplomați europeni au declarat că speră să coordoneze strategia cu Washingtonul în zilele următoare, în vederea reluării negocierilor cu Iranul.