Victor Socaciu, cel care a incantat generatii intregi cu muzica folk si chitara sa, a incetat din viata, luni, la 68 de ani. Anuntul a fost facut de fosta sa sotie, care, intr-un mesaj, il imbarbateaza pe fiul lor, care-i poarta numele cantaretului.

Brasovean de fel, Victor Socaciu si-a inceput cariera artistica la 17 ani, cu formatia Zodiac. A cantat apoi alaturi Cenaclul Flacara. La 21 de ani cucerea tineretul cantand alaturi de Cenaclul Flacara.

La 55 de ani, Victor Socaciu ajungea deputat in Parlamentul Romaniei si, mai tarziu, consul la Montreal. Victor Socaciu lasa mostenire aproape 20 de albume.

Victor Socaciu s-a stins din viata la Spitalul Carol Davila din Bucuresti, unde fusese internat de o luna. Artistul suferea de diabet, insuficienta renala si insuficienta cardiaca. In primavara, facuse si COVID si, dupa trei saptamani de chin, invinsese boala.

Andrei Paunescu:Festivalul „Om Bun”, pe care l-a organizat in martie i-a cauzat imbolnavirea de COVID. De atunci, el nu si-a mai revenit. El, practic, si-a riscat viata si a si pierdut-o pentru o misiune, cea de a nu intrerupe creatia, de a nu pleca de pe scena, atunci am si cantat ultima data pe scena. L-am cunoscut cand eram copil, era atat de talentat si complex ca personalitate si vocatie. In niciun caz nu ma gandeam ca se va duce si el, iata, la 11 ani dupa ce s-a dus tata s-a dus si el.

Victor Socaciu a intrat rapid in atentia publicului. A cantat alaturi de formatia Zodiac si cenaclul Flacara. In vremurile grele ale comunismului, cantecele sale ii alinau pe oameni.

Ducu Bertzi, cantaret: El ca artist a iubit enorm de mult scena. Asta ii dadea o forta, am vazut si la Deva la ultimul cocert l-am vazut ca era fericit pe scena, ca poate sa-si sustina recitalul. S-a luptat enorm si a incercat sa reziste, toti oamenii din jurul lui au incercat sa-l ajute cat a fost posibil omeneste, dar in final lucrurile s-au incheiat asa cum s-au incheiat.

„Oameni de zapada”, „Cantec pentru Charlie Chaplin”, „Floare din Floare”, „La un ceai sau Caruta cu flori”, sunt piesele fredonate de cei care in anii 80-90 isi traiau prima iubire. 300 de cantece ii poarta, in total, semnatura. Socaciu a cantat si alaturi de una dintre legendele muzicii americane, Joan Baez.

Fosta sa sotie i-a adus un omagiu artistului:

”Ii sunt alaturi fiului meu, Victor, intr-un moment greu al vietii sale. Pierderea parintelui inseamna, pentru un copil, pierderea uneia din cele doua aripi, pe care le primim fiecare, la venirea pe lume. Ii vor si NE vor ramane amintirile frumoase ale familiei noastre, imbracate in cantecele sale nemuritoare, care vor continua sa-i bucure pe cei ce i-au pretuit muzica. Drum lin , spre stele, Victor Socaciu, unde iti doresc sa-ti gasesti pacea si linistea”, a scris Marina Almasan.

George Nicolescu, cantaret:Pentru mine, Victor Socaciu a insemnat ceea ce se poate numi prietenie chiar fidela. Ma gandesc la el ca la un om si un prieten foarte drag pe care daca l-am pierdut simt ca am pierdut putin, ceva din sufletul meu, iar profesional vorbind era un foarte bun autodidact, stia sa se struneasca pe sine asa incat sa-si duca corabia acolo unde trebuie si cum trebuie.” 

Intre 2008 si 2012 Victor Socaciu a fost si deputat, iar in perioada 2014-2017 Socaciu a fost consul general al Romaniei la Montreal, Canada.

Sursa: